Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica va fi selectat de aceeași firmă de recrutare care l-a ales și pe actualul director general. După selecție, membrii consiliului vor decide dacă îi prelungesc mandatul lui Bogdan Badea
Pe 16 ianuarie, Ministerul Energiei, principalul acționar la Hidroelectrica, a semnat un contract prin care primește asistență de specialitate în procesul de recrutare a celor șapte membri din Consiliului de Supraveghere al producătorului de energie hidro. Consiliul este un fel de adunare a acționarilor unde se aprobă sau nu inițiativele Directoratului, așa cum e denumit organismul de conducere executivă al Hidroelectrica.
Societatea Pluri Consultants România din Ploiești se va ocupa de consilierea privată în procesul de recrutare a celor șapte membrilor Consiliului de Supraveghere de la compania de stat. Decizia a venit după ce Ministerul Energiei a acordat contractul în urma unei licitații organizate într-o formă accelerată. Licitația a fost anunțată la începutul lunii decembrie 2022. Contractul cu Pluri Consultants a fost semnat pe 16 ianuarie 2023, așa cum reiese din datele publicate de Ministerul Energiei pe platforma de licitații publice SEAP.
Pluri Consultants, firma aleasă de ministerul condus de Virgil Popescu, este aceeași care a participat la procesul de selecție a celor cinci membri ai Directoratului de la Hidroelectrica. Directoratul este numele dat unui structuri asemănătoare cu un consiliu de administrație, structură formată din cinci directori în frunte cu Bogdan Badea.
La rândul său, mandatul echipei condusă de Bogdan Badea expiră în iunie. Eventuala prelungire cu încă un mandat de patru pentru membrii Directoratului ales și de Pluri Consultants în 2019 va fi decisă de Consiliul de Supraveghere selectat tot de Pluri Consultants în 2023.
Bogdan Buciu, purtătorul de cuvânt al Hidroelectrica, a refuzat să ne ofere până la acest moment informații despre desemnarea firmei Pluri ca și consultant în procesele de selecție de la Hidroelectrica. Nici Bogdan Badea nu a răspuns la întrebările noastre.
La rândul său, și Virgil Popescu, ministrul Energiei, a evitat până acum să răspundă la întrebarea legată de faptul că ministerul a ales aceeași firmă de recrutare și pentru selecția directorilor în 2019 și pentru persoanele care trebuie să judece în 2023 activitatea acestora.
Selecția independentă
Aici mai trebuie precizat că implicarea Pluri Consultants în procesul de recrutare are legătură cu Ordonanța 109 din 2011 privind guvernanță corporativă a întreprinderilor publice. Firma din Prahova va asista la recrutarea membrilor Consiliului de Supraveghere de la Hidroelectrica de către reprezentanții Ministerului Energiei. Pluri Consultants trebuie să dea girul că recrutarea a fost făcută pe baze de profesionalism.
Pe 5 februarie expiră mandatul actualilor membri din Consiliu de Supraveghere. Valoarea înțelegerii semnate pe 16 ianuarie nu este mare, 3.400 de lei pentru fiecare activitate de selecție a celor șapte membri din Consiliului de Supraveghere.
În urmă cu patru ani, conducerea Hidroelectrica semna în luna martie 2019, un contract de denumit „Servicii de recrutare prestate de expert independent-specializat pentru selectare Directorat Hidroelectrica SA”. Valoarea înțelegerii era de 24.000 de lei. La conducerea Hidroelectrica era tot Bogdan Badea, care din 2017 avea un mandat de interimar.
Constantin Popescu și Ioana Mădălina Popescu sunt cei doi co-acționari ai firmei Pluri Consultants România SRL. Firma a avut o cifră de afaceri de peste 850.000 de lei în 2021 și este înregistrată în Ploiești.
Contactat telefonic, Constantin Popescu ne-a declarat că nu este acționarul companiei și să revenim a doua zi când se va afla la birou. A doua zi, a refuzat să ne mai răspundă la apeluri. G4media a mai contactat un reprezentant al firmei care ne-a spus că nu ne poate oferi informații pentru că nu are acceptul lui Constantin Popescu, cel care ar conduce firma.
Pluri Consultants este aceeași firmă care a ieșit câștigătoare la același minister al Energiei și pentru a participa la selecțiile de la companiile: Complexul Energetic Oltenia SA (18 octombrie 2022), Nuclearelectrica SA (13.octombrie 2022), Romgaz SA (19 septembrie 2022), Electrica SA (15 septembrie 2022).
Compania de stat Hidroelectrica este condusă de un Directorat și de un Consiliu de Supraveghere. Acționarul majoritar al companiei de stat este Ministerul Energiei (cu 80%), iar restul revine Fondului Proprietatea. Membrii Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere sunt selectați pentru un mandat de patru ani.
Membrii Consiliului de Supraveghere:
- Ioana Andreea Lambru, președinte al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA.
- Mihai Liviu Mihalache, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA.
- Karoly Borbely, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA.
- Cristian Nicolae Stoian, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA.
- Carmen Radu, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA.
- Cătălin Vlăduț Popescu, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA.
- Daniel Naftali, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA.
Membrii Directoratului
- Bogdan Nicolae Badea, președinte al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA – acesta este directorul general al companiei de stat din iunie 2017.
- Marian Bratu, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA, este angajat din 2013 la compania de stat deținută de Ministerul Economiei, ocupând diverse funții de conducere.
- Radu Cristian Pop, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA, este un specialist în domeniul bancar.
- Cristian Vlădoianu, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA, era în octombrie 2011 inspector la primăria Olguței Vasilescu, unde se ocupă de comunicare, spectacole, târguri și simpozioane.
- Răzvan Ionuț Pataliu, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA, a fost director la o agenție BCR din Giurgiu, unde a lucrat timp de zece ani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii