G4Media.ro

Consiliul European a aprobat planurile de redresare a 12 state membre, care…

European Council - December 2020 (Day 1)

Consiliul European a aprobat planurile de redresare a 12 state membre, care vor putea încheia deja acorduri de grant și de împrumut

Consiliul European a aprobat, marți, planurile naționale de redresare și reziliență (PNNR) a 12 state membre ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

România ar putea primi primele fonduri abia în luna septembrie, potrivit declarațiilor ministrului Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Prima tranșă ar trebui să aibă o valoare de 1,3 miliarde de euro, după cum a relatat luni Economedia.ro.

„Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburgul, Portugalia, Slovacia și Spania au primit undă verde în vederea utilizării fondurilor de redresare și reziliență ale UE pentru a-și stimula economiile și a remedia consecințele negative ale pandemiei de COVID-19.

Adoptarea deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului privind aprobarea planurilor permite statelor membre să semneze acorduri de grant și de împrumut care vor permite o prefinanțare de până la 13%”, se arată în comunicatul Consiliului European.

Sursa citată precizează că cele 12 state au solicitat „o prefinanțare din fondurile care le sunt alocate”, iar deciziile pe care Consiliului le-a adoptat marți „reprezintă etapa finală înainte ca statele membre să poată încheia acorduri de grant și de împrumut cu Comisia și să înceapă să primească fonduri pentru punerea în aplicare a planurilor lor naționale”.

Ministrul de Finanțe al Sloveniei, țară ce deține președinția rotativă a Consiliului European a declarat că această decizie va permite statelor membre să semneze primele acorduri de finanțare.

„Deciziile luate în cadrul Consiliului ECOFIN cu privire la aproape jumătate din planurile naționale reprezintă un mare pas înainte pe calea redresării economice europene. Acestea permit semnarea de către statele membre a primelor acorduri de finanțare, precum și efectuarea plăților de prefinanțare. Cu sprijinul UE, statele membre pot demara reformele și investițiile necesare pentru redresarea, consolidarea și transformarea economiilor noastre.

Deciziile adoptate ale Consiliului vor permite statelor membre să utilizeze fondurile nu numai pentru a se redresa în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19, ci și pentru a crea o Europă rezilientă, mai verde și mai digitală, inovatoare și competitivă pentru generațiile viitoare ale UE”, a afirmat Andrej Šircelj.

Context

Valoarea totală a asistenței financiare pe care Uniunea Europeană o acordă prin intermediul Mecanismului de Redresare și Reziliență are o valoarea de 672,5 miliarde de euro și „are scopul de a impulsiona redresarea economică europeană prin sprijinirea reformelor și a proiectelor de investiții ale statelor membre.

Măsurile aprobate în cadrul planurilor naționale sunt axate pe șase domenii de politică («piloni») prevăzute în regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență. Printre aceste domenii se numără tranziția verde și cea digitală, creșterea inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, precum și coeziunea socială și teritorială”.

Printre condițiile pe care statele membre trebuie să le îndeplinească pentru a accesa fonduri prin PNNR se numără: decarbonizarea industriei, renovarea clădirilor, digitalizarea administrației publice și recalificarea forței de muncă.

În urma pandemiei de COVID-19, care a afectat economiile statelor la nivel mondial, Uniunea Europeană a declanșat mecanismul de redresare și reziliență, care este „componenta centrală a Next Generation EU pachetul menit să revitalizeze economia UE după pandemia de COVID-19, abordând totodată principalele provocări ale epocii noastre, cum ar fi tranziția climatică și transformarea digitală”.

Sursa foto: European Union

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Mafia catolică , coruptă lucrează împotriva țărilor creștin ortodoxe de o mie de ani numai crime și jaf

    • realitatea este ca Romania este profund corupta, o colonie, o sluga, dar este si incredibil de incompetenta, ce sa aprobe la noi?

  2. În colonie de sclavagism nu se merită să se dea nici un cent pentru că doar hoților de la conducerea țări și din șparlament după lovitura de stat din 89 le intră în conturi și își cumpără insule și vile exotice și fraierimea plătește până la al 10-lea ne-am