Consiliul European salută acordul la care au ajuns Parlamentul European și statele membre cu privire la certificatul de călătorie și solicită aplicarea „rapidă” a acestuia / Recomandările privind călătoriile în UE ar putea fi revizuite până la jumătatea lunii iunie
Consiliul European a transmis, marți, concluziile reuniunii pe tema COVID-19, salutând acordul la care au ajuns Parlamentul European și statele membre în privința certificatului european de călătorie și solicitând ca acesta să fie aplicat „rapid”, și a cerut Consiliului UE să revizuiască, până la jumătatea lunii iunie, Recomandarea privind călătoriile în UE.
„Eforturile pentru a asigura o abordare coordonată (a statelor membre, n.r.) ar trebui să continue înaintea verii. În acest context, Consiliul European salută acordul la care s-a ajuns cu privire la certificatul digital COVID al UE și solicită punerea rapidă în aplicare a acestuia. Ca următor pas, în vederea facilitării liberei circulații în UE, solicită revizuirea până la jumătatea lunii iunie a Recomandării Consiliului privind călătoriile în UE”, precizează un comunicat de presă care prezintă concluziile reuniunii de la Bruxelles în ceea ce privește situația COVID-19.
Potrivit sursei citate, ritmul vaccinărilor s-a accelerat în toate statele UE și acesta ar trebui susținut în continuare.
„Acest lucru, alături de o îmbunătățire a situației epidemiologice generale, va permite o redeschidere treptată a societăților noastre. Cu toate acestea, trebuie să rămânem vigilenți cu privire la apariția și răspândirea variantelor”, mai precizează sursa citată.
Consiliul European insistă și pentru intensificarea producția de vaccinuri și pentru o aprovizionare „adecvată” în UE, dar și în lume.
„UE și statele sale membre se angajează să accelereze schimbul de vaccinuri pentru a sprijini țările care au nevoie, cu scopul de a dona cel puțin 100 de milioane de doze până la sfârșitul anului și de a contribui la dezvoltarea capacității de producție locale”, se mai arată în concluziile reuniunii Consiliului European pe tema situației COVID-19.
Parlamentul European şi statele UE au ajuns joi, 20 mai, la un acord asupra certificatului european pentru COVID-19, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţii de pandemie.
Eurodeputaţii au cerut ca statele membre să suporte costul testelor PCR, ceea ce unele dintre ele au refuzat. Compromisul găsit menţionează necesitatea unor teste ”abordabile şi accesibile”, plus angajamentul Comisiei Europene de a mobiliza 100 de milioane de euro pentru achiziţia de teste, folosind pentru finanţare ”Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă de la nivel european” şi, la nevoie, să mobilizeze încă 100 de milioane de euro suplimentare.
Un alt punct divergent a fost cererea eurodeputaţilor să se garanteze că titularii certificatului nu vor fi supuşi carantinei sau unor teste suplimentare în ţara de destinaţie. Dar statele membre, în această chestiune care ţine înainte de toate de competenţa lor, au dorit neapărat să-şi rezerve dreptul de a institui astfel de măsuri, mai ales în situaţii excepţionale, precum răspândirea unor noi variante ale coronavirusului.
Textul de compromis prevede că statele membre ”se vor abţine de la impunerea unor restricţii de călătorie suplimentare”, cum ar fi carantina sau noi teste, cu excepţia cazului în care acestea vor fi ”necesare şi proporţionale pentru sănătatea publică”.
Negociatorii Parlamentului European, conduși de raportorul Juan Fernando Lopez Aguilar (grupul S&D), au propus, la cea de-a treia rundă de negocieri cu Consiliul și Comisia Europeană, din 19 mai, să fie utilizat Instrumentul de sprijin pentru situații de urgență pentru a oferi cetățenilor teste accesibile și gratuite în cadrul noului certificat UE Covid-19.
Negociatorii Parlamentului au depus un pachet de compromis care include modificări privind costul testării și restricțiile la libera circulație, a anunțat comisia LIBE, al cărei președinte este socialistul Juan Fernando Lopez Aguilar.
În acest scop, Parlamentul European propune să se utilizeze instrumentul de sprijin de urgență și să se aloce o sumă substanțială de bani pentru a asigura testarea accesibilă, în timp util și gratuită.
Certificatul de călătorie ar urma să intre în vigoare la 1 iulie.
Sursa foto: Captură video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.