G4Media.ro

Consiliul Europei condamnă persecuţia asupra aleşilor locali în Rusia

Sursa foto: Facebook / Council of Europe

Consiliul Europei condamnă persecuţia asupra aleşilor locali în Rusia

Consiliul Europei a condamnat joi „persecuţia continuă asupra aleşilor locali în Rusia”, la o zi după noul proces pentru „glorificarea terorismului” împotriva lui Aleksei Gorinov, consilier municipal de Moscova, deja condamnat în 2022 la şapte ani de închisoare pentru că a criticat asaltul rusesc asupra Ucrainei, relatează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.

„Condamn persecuţia continuă asupra aleşilor locali şi reafirm apelul Congresului (al autorităţilor locale şi regionale al Consiliului Europei – n.r.) pentru eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor prizonierilor politici de conştiinţă din Rusia şi din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei, care sunt în detenţie din cauza opiniilor lor politice”, a declarat Marc Cools, preşedintele acestui congres, citat într-un comunicat de presă.

„Suntem solidari cu Aleksei Gorinov şi cu toţi cei care critică războiul şi continuă să fie deţinuţi sau persecutaţi ilegal – consilieri municipali, aleşi locali şi regionali, apărători ai drepturilor omului, jurnalişti, tineri activişti şi oponenţi politici”, a continuat Cools.

Opozantul rus Aleksei Gorinov, care a fost condamnat în 2022 la şapte ani de închisoare pentru că a criticat asaltul rusesc asupra Ucrainei la o şedinţă municipală, a compărut miercuri într-un nou proces pentru „glorificarea terorismului”. El a fost judecat de un tribunal militar din Vladimir, la 100 de kilometri est de Moscova, şi acuzat de „justificare a terorismului” în timpul conversaţiilor sale cu colegii deţinuţi într-un spital penitenciar unde era tratat pentru pneumonie în ianuarie 2023. La vârsta de 63 de ani, el riscă încă cinci ani de închisoare.

„Nu putem accepta ca în Rusia oamenii să fie judecaţi în instanţă pentru că au vorbit împotriva războiului. Este esenţial să menţinem presiunea asupra autorităţilor ruse, astfel încât toţi prizonierii politici să fie eliberaţi imediat şi ca persecuţia să nu continue”, a spus Cools.

Principalii opozanţi din Rusia se află în închisoare sau în exil în străinătate, iar fostul lor lider, Aleksei Navalnîi, a murit în arest în februarie în circumstanţe tulburi.

Consiliul Europei, care are sediul la Strasbourg, are 46 de state membre. Este responsabil pentru susţinerea valorilor democraţiei şi drepturilor omului pe continent. Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei la mijlocul lunii martie 2022, la câteva săptămâni după atacul asupra Ucrainei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dar despre aleșii din România cam ce părere are Europa? Ca e si vina ei, 3 ani de zile sa dai doar rapoarte favorabile pe justiție doar pentru ca PNL si PSD sunt membre in cele mai mari partide europene si aduc multe voturi si fac lobby pe acolo?
    Si apoi se mira ca vai, extremismul, ce bine ca centrul rezista. O rușine pentru cel mai democratic bloc, drepturile omului șamd

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.