G4Media.ro

Consiliul Europei este alarmat de sistemul de „caste” existent în închisori din…

Foto: Alex Buzică

Consiliul Europei este alarmat de sistemul de „caste” existent în închisori din Europa de Est, care îi expune pe deținuții vulnerabili la violențe și exploatare / Ce țări sunt vizate

Un sistem de ”caste” între persoanele încarcerate încă există în închisorile din unele ţări din Europa de Est, expunându-i pe deţinuţii cei mai vulnerabili la violenţe şi exploatare, a denunţat joi Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei, transmite agenția de știri AFP, citată de gerpres.

Cu ocazia publicării raportului său anual, Comitetul anti-tortură indică faptul că le-a cerut mai multor ţări apărute de pe urma desfiinţării fostei Uniunii Sovietice ”să pună capăt fenomenului ierarhiei informale care continuă să existe în diferite grade în sistemele lor penitenciare”. Sunt vizate Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Rusia şi Ucraina.

”Puterea şi influenţa ierarhiei informale” între deţinuţi scad ”lent” în anumite ţări, dar implică ”un risc grav pentru drepturile omului” în cazul persoanelor încarcerate şi pentru ”buna gestionare a închisorilor”, a subliniat preşedintele Comitetului anti-tortură al Consiliului Europei, Alan Mitchell.

”Unele ţări au înregistrat progrese prin construirea de noi închisori unde nu există mari dormitoare comune şi prin recrutarea de suficient personal”, însă ”altele par să fie resemnate în faţa extinderii” acestui fenomen, a adăugat Mitchell.

Comitetul menţionează trei ”caste principale”: cea a ”şefilor informali” (casta superioară), cea a ”deţinuţilor obişnuiţi” (casta intermediară, cea mai numeroasă) şi cea a ”celor stigmatizaţi, izolaţi, afectaţi de sarcini subalterne şi adesea victime ale intimidării şi violenţelor”.

Potrivit Comitetului anti-tortură al Consiliului Europei, condiţiile de trai ale deţinuţilor din ”casta” inferioară pot fi asimilate cu tratamente inumane sau degradante.

Apartenenţa la o castă sau alta este determinată în special de ”infracţiunea comisă, legăturile eventuale cu infracţionalitatea organizată, situaţia financiară, existenţa sau nu a unei precedente condamnări la închisoare, datoriile şi conflictele cu alte persoane, în închisoare sau în exterior, orientarea sexuală şi experienţele sexuale înainte de încarcerare şi chiar încălcarea, inclusiv neintenţionată, a uneia dintre foarte numeroasele reguli nescrise ale ierarhiei informale”, precizează Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei.

În numeroase rapoarte, acesta a preconizat deja suprimarea graduală a marilor dormitoare, spaţii care ”sporesc riscul intimidărilor şi al violenţelor”.

Pentru a evalua maniera în care sunt trataţi deţinuţii, reprezentanţii Comitetului s-au deplasat în penitenciare din 46 de ţări semnatare ale Convenţiei europene pentru prevenirea torturii. Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei ca urmare a invadării Ucrainei, însă a rămas parte a Convenţiei europene pentru prevenirea torturii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sistemul de caste din închisorile din EE este periculos. Spre deosebire de sistemul de caste care populează politica din Europa de Est (și nu numai).

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.