G4Media.ro

Libertatea presei din România, problemă remarcată în ultimul raport al Consiliul Europei. Instituția…

Sursa Foto: Facebook / Peter Szijjarto

Libertatea presei din România, problemă remarcată în ultimul raport al Consiliul Europei. Instituția remarcă ”progrese” în sistemul judiciar, dar în continuare există preocupări în ceea ce privește libertatea și pluralismul mass-media

Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) arată că România a făcut unele progrese în ceea ce privește funcționarea instituțiilor democratice, dar rămân în continuare o serie de îngrijorări în privința funcționării presei.

Un raport din septembrie al instituției arăta că România are o problemă legată de banii cu care partidele politice plătesc mare parte a presei. Reamintim că PSD și PNL au cheltuit doar în acest an peste 20 de milioane de euro pentru presă, eușind să cumpere tăcerea marilor trusturi conduse de moguli pe subiecte cu potențial negativ pentru cele două partide și pentru președintele Klaus Iohannis.

Potrivit APCE, de la aderarea în UE, România a făcut progrese în privința respectării standardelor Consiliului Europei în domenii esențiale pentru funcționarea instituțiilor democratice, inclusiv în domeniul judiciar și în lupta împotriva corupției.

APCE a salutat reformele structurale în curs de desfășurare din sistemul judiciar – menite să abordeze o serie de preocupări formulate de Comisia de la Veneția și de GRECO – adoptarea unei strategii anticorupție pentru perioada 2021-2025 și angajamentul său de a proteja drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale.

De asemenea, APCE a lăudat România pentru reacția rapidă în contextul crizei refugiaților din Ucraina și pentru asistența pe care a acordat-o unui număr mare de persoane care au avut și mai au nevoie de protecție internațională.

 Cu toate acestea, rezoluția adoptată astăzi de APCE, pe baza raportului elaborat de Edite Estrela (Portugalia, SOC) și Krista Baumane (Letonia, ALDE), subliniază o serie de preocupări, în special în ceea ce privește libertatea și pluralismul mass-mediei, incluziunea cetățenilor români aparținând minorității rome, precum și faptul că România se numără printre statele cu cel mai mare număr de hotărâri neexecutate ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

APCE a formulat o serie de recomandări adresate autorităților române în domeniul judiciar, al luptei împotriva corupției, al executării hotărârilor Curții, al mass-media și al protecției persoanelor aparținând minorităților și grupurilor vulnerabile, pentru a-și îndeplini cât mai bine obligațiile asumate la aderarea la Organizație.

Sustenabilitatea și eficacitatea reformelor vor trebui să fie confirmate prin punerea în aplicare corespunzătoare a legislației, subliniază textul adoptat.

APCE a invitat Comitetul său de monitorizare „să continue să urmărească evoluțiile din țară în cadrul unei viitoare revizuiri periodice și să raporteze Adunării dacă evoluțiile o justifică”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Progresele anticorupţie: PRESCRIPŢIA TUTUROR DOSARELOR DE CORUPŢIE.

    Progresele instituţiilor democratice: LIBERTATEA RACOLĂRII MAGISTRAŢILOR.

  2. Astia au dat o rezolutie ca femeia are penis, nu? Doi scuipati nu dau pe CE pana ce nu retrage schizofreniile leftarde.

  3. Nu știu ce p.r.o.g.r.ese văd ăștia în justiție.
    Am un dosar în civil depus în septembrie 2021. De atunci stă în amânări de termene administrative ! Următorul termen e în februarie 2023, tot administrativ. Termen administrativ înseamnă un fel de verificare dosar. Deci procesul nici nu va începe într-un an și jumătate !
    Nu există justiție în România.

    • Asta e una dintre șmecheriile bandiților, îi scot la pensie la vârste fragede pe judecători astfel lipsa de judecători duce la procese interminabile si la prescriptia hotiilor.
      Simplu, nu ?

  4. Nu are nici o țară din Vest, nimic impotriva României, nici măcar Olanda! Toată vina aparține politicienilor români!

  5. Si as mai adauga eu”libertatea de a comenta pe site-urile de stiri ne este ingradita in functie de interese. Ca sa vedeti cat ii pasa Europei de Ucraina, aveti aici declaratia presedintelui WMO Petteri Taalas (Organizației Mondiale de Meteorologie ), care este afiliata ONU: „Din punct de vedere climatic, războiul din Ucraina poate fi văzut ca o binecuvântare. Pe o scară de timp de cinci până la zece ani, este clar că acest război din Ucraina va accelera consumul nostru de energie fosilă și accelerează această tranziție ecologică. Așadar, vom investi mult mai mult în energie regenerabilă, în soluții de economisire a energiei”. Cam atat ii pasa lui ONU de mortii din Ucraina, cam cat sa faca tranzitia la utopiile marxiste verzi. Dupa aia, mai vedem.

  6. Si as mai adauga eu”libertatea de a comenta pe site-urile de stiri ne este ingradita in functie de interese. Ca sa vedeti cat ii pasa Europei de Ucraina, aveti aici declaratia presedintelui WMO Petteri Taalas (Organizației Mondiale de Meteorologie ), care este afiliata ONU: „Din punct de vedere climatic, războiul din Ucraina poate fi văzut ca o binecuvântare. Pe o scară de timp de cinci până la zece ani, este clar că acest război din Ucraina va accelera consumul nostru de energie fosilă și accelerează această tranziție ecologică. Așadar, vom investi mult mai mult în energie regenerabilă, în soluții de economisire a energiei”. Cam atat ii pasa lui ONU de mortii din Ucraina, cam cat sa faca tranzitia la utopiile marxiste verzi. Dupa aia, mai vedem.

  7. Și cu libertatea de a comenta cum rămâne? Intr-o presa libera opiniile tuturor trebuie auzite și respectate.

  8. Ia uite cât le pasa celor din Occident de Ucraina, iata declaratia presedintelui WMO Petteri Taalas (Organizației Mondiale de Meteorologie ), care este afiliata ONU: „Din punct de vedere climatic, războiul din Ucraina poate fi văzut ca o binecuvântare. Pe o scară de timp de cinci până la zece ani, este clar că acest război din Ucraina va accelera consumul nostru de energie fosilă și accelerează această tranziție ecologică. Așadar, vom investi mult mai mult în energie regenerabilă, în soluții de economisire a energiei”. Cam atat ii pasa lui ONU de mortii din Ucraina, cam cat sa faca tranzitia la utopiile marxiste verzi. Dupa aia, mai vedem.

  9. La noi justiţia nu se mai ocupă decât de găinari şi de băsişti că au ceva cu ei.

  10. Care reforme din sistemul judiciar, frăție?!! :))))))))) Așa ușor v-a aburit Tudorel Predoiu?

  11. Toata e aservita in afara de online unde vedem ca fac orice sa blocheze pe oricine nu sunt de al lor si sa infesteze cu postacii lor analfabeti functionari.

  12. Stam mai prost ca in perioada Dragnea ca au contiunuat tot ce au urmarit in perioada Dragnea .

  13. Progrese în domeniul justiției???!!! Oare care or fi ălea?! Creșterea pensiilor speciale ale majistraților?! Privilegiile cu nemiluita?! Destructurarea legislației juridice?! Înfăptuirea corupției generalizate?! Lipsa oricăror mecanisme de verificare a activității majistraților?! Lipsa anchetării demnitarilor de frunte pentru actele de corupție săvârșite?! Săracii, ăștia pe ce lume or fi? Despre ce realitate vorbesc?! Doamne apără și ne păzește! Păi, acuma, fără exagerare, justiția arată chiar mai rău decât în perioada rodicăi stănoiu! Despre ce progrese vorbesc acești habarniști? Chiar atât de eficient este acest preșoiu, alias rodica stănoiu cu pantaloni! Dacă nu mai vorbește presa cumpărată despre atrocitățile din justiție înseamnă că justiția e în regulă, nu-i așa? Dacă psdeul a devenit frecventabil!… Chiar și modificările dezastruoase incluse de ciordache de psd în legislația juridică au devenit bune!

  14. G4media, am incercat si ieri si azi de N’spe ori sa postez cateva randuri si respingeti cu „Trimiti comentariul prea repede”!!!
    Va plateste PSD?!!!!
    Voi incerca din nou, daca nu apre, inseamna ca iar ati RESPINS!
    Rusine, voi care militati pentru libertatea de opinie!

  15. Rusine, G4media!!!
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/un-grup-civic-din-iasi-anunta-ca-a-castigat-procesul-cu-psd-va-trebui-sa-ne-spuna-cum-a-cheltuit-banii-din-subventii-1302598

    Nici azi, PSD nu a publicat DETALIAT Cheltuielile pe 2016, 2017, 2018 cu banii publici din subventie, desi exista Hotarare judecatoreasca definitiva!!!!

  16. Am trimis un comentariu – opinie civilizat redactata, cu o nuanta usor critica la adresa g4m in continut, dar nu l-ati postat. Cum ramane cu libertatea de expresie?….

  17. Cine împiedică jurnaliștii să-și arate partizanatele?
    Cine umple cu reclame USR internetul? este la fel cu reclamele PSD cine le plătește? niște mecena amatori de PSD și USR. hahahaha!