Libertatea presei din România, problemă remarcată în ultimul raport al Consiliul Europei. Instituția remarcă ”progrese” în sistemul judiciar, dar în continuare există preocupări în ceea ce privește libertatea și pluralismul mass-media
Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) arată că România a făcut unele progrese în ceea ce privește funcționarea instituțiilor democratice, dar rămân în continuare o serie de îngrijorări în privința funcționării presei.
Un raport din septembrie al instituției arăta că România are o problemă legată de banii cu care partidele politice plătesc mare parte a presei. Reamintim că PSD și PNL au cheltuit doar în acest an peste 20 de milioane de euro pentru presă, eușind să cumpere tăcerea marilor trusturi conduse de moguli pe subiecte cu potențial negativ pentru cele două partide și pentru președintele Klaus Iohannis.
Potrivit APCE, de la aderarea în UE, România a făcut progrese în privința respectării standardelor Consiliului Europei în domenii esențiale pentru funcționarea instituțiilor democratice, inclusiv în domeniul judiciar și în lupta împotriva corupției.
APCE a salutat reformele structurale în curs de desfășurare din sistemul judiciar – menite să abordeze o serie de preocupări formulate de Comisia de la Veneția și de GRECO – adoptarea unei strategii anticorupție pentru perioada 2021-2025 și angajamentul său de a proteja drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale.
De asemenea, APCE a lăudat România pentru reacția rapidă în contextul crizei refugiaților din Ucraina și pentru asistența pe care a acordat-o unui număr mare de persoane care au avut și mai au nevoie de protecție internațională.
Cu toate acestea, rezoluția adoptată astăzi de APCE, pe baza raportului elaborat de Edite Estrela (Portugalia, SOC) și Krista Baumane (Letonia, ALDE), subliniază o serie de preocupări, în special în ceea ce privește libertatea și pluralismul mass-mediei, incluziunea cetățenilor români aparținând minorității rome, precum și faptul că România se numără printre statele cu cel mai mare număr de hotărâri neexecutate ale Curții Europene a Drepturilor Omului.
APCE a formulat o serie de recomandări adresate autorităților române în domeniul judiciar, al luptei împotriva corupției, al executării hotărârilor Curții, al mass-media și al protecției persoanelor aparținând minorităților și grupurilor vulnerabile, pentru a-și îndeplini cât mai bine obligațiile asumate la aderarea la Organizație.
Sustenabilitatea și eficacitatea reformelor vor trebui să fie confirmate prin punerea în aplicare corespunzătoare a legislației, subliniază textul adoptat.
APCE a invitat Comitetul său de monitorizare „să continue să urmărească evoluțiile din țară în cadrul unei viitoare revizuiri periodice și să raporteze Adunării dacă evoluțiile o justifică”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii