G4Media.ro

Consiliul Investitorilor Străini critică guvernul pentru introducerea de taxe prin ordonanțe de…

Sursa foto: Unsplash / Maria Lupan

Consiliul Investitorilor Străini critică guvernul pentru introducerea de taxe prin ordonanțe de urgență netransparente în domeniul energiei

Consiliul Investitorilor Străini (FIC), care reunește companiile cu capital străin din România, critică într-un comunicat de presă introducerea de către guvern de noi taxe prin ordonanțe de urgență ce nu au fost discutate cu mediul de afaceri.

Reacția FIC vine după ce guvernul a impus companiilor din domeniul petrolier o suprataxă de 60% pe profitul extraordinar, taxă despre care OMV a comunicat că nu o va plăti pentru că nu se califică în rândul firmelor vizate.

”Un criteriu vital pentru marii investitori rămâne stabilitatea, predictibilitatea și transparența cadrului legislativ așa cum rezultă și din cea mai recentă ediție a Business Sentiment Index (BSI) publicat de Consiliul Investitorilor Străini. Acest criteriu nu a fost respectat în ceea ce privește măsurile luate de România în domeniul energiei, majoritatea acestora fiind adoptate în 2022 prin Ordonanțe de Urgență fără timpul necesar de consultare cu părțile implicate. Cu toate că actorii importanți din piață depun eforturi majore să se adapteze la noile reglementări, conformarea și implementarea devin din ce în ce mai greoaie, având în vedere termenele foarte strânse, multiplele modificări din ultimul an și imperfecțiunile legislației, iar astfel funcționarea pieței este afectată”, arată Consiliul Investitorilor Srăini.

”Având în vedere complexitatea crizei și specificitățile fiecărei țări (resurse, cadru fiscal național, măsuri legislative în vigoare), Regulamentul UE 2022/1854 permite o largă flexibilitate, stabilind doar o cotă minimă de 33% care poate fi atinsă și prin măsurile deja existente la nivelul fiecărui stat. Adoptarea OUG 186/2022 nu a ținut cont de cadrul legislativ existent care prevedea deja o serie de măsuri de solidaritate pentru consumatorii vulnerabili, impozite asupra veniturilor suplimentare, contribuții pentru fondul dedicat tranziției energetice, dar și plafonarea prețurilor din domeniul energiei. Prin prisma adoptării OUG 186/2022, România a devenit singura țară cu o impozitare suplimentară semnificativă deja existentă care a introdus în paralel și contribuția de solidaritate. Două treimi din statele UE care au ales să introducă contribuția de solidaritate au aplicat cota minimă de 33% și mai mult de jumătate dintre țări au ales să aplice numai pentru un singur an (nu pentru doi, așa cum este cazul României)”, mai arată asociația.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ii doare direct in cot pe guvernanții noștri! Atâta timp cât este PSD la putere acest comportament de banditism va fi o normalitate!