Consiliul Județean Buzău caută parteneri pentru administrarea ariilor protejate naturale Vulcanii Noroioşi, Siriu și Penteleu / Zonele sunt cunoscute pentru pădurile de fag, turbării, animale sălbatice, fenomene geologice şi floră
Consiliul Judeţean (CJ) selectează parteneri în scopul administrării ariilor naturale protejate Penteleu, Siriu, Vulcanii Noroioşi Pâclele Mari şi Vulcanii Noroioşi Pâclele Mici, cunoscute pentru pădurile dacice de fag, turbării, animale sălbatice, fenomene geologice şi floră, transmite Agerpres.
Potrivit CJ Buzău, printre atribuţiile instituţie se numără şi dezvoltarea unor strategii de dezvoltare, valorificare şi promovare a obiectivelor turistice existente pe teritoriul judeţului. În perioada 2010-2018, administraţia judeţeană a deţinut calitatea de custode pentru ariile protejate Penteleu şi Siriu, timp în care a beneficiat de două contracte de finanţare nerambursabilă în cadrul POS MEDIU 2007-2013, cu ajutorul cărora au fost realizate o serie de investiţii.
„Inventarierea şi cartarea habitatelor naturale şi a habitatelor speciilor sălbatice de interes conservativ comunitar din ROSCI0190 Penteleu şi ROSCI0229 Siriu, realizarea Strategiei de vizitare pentru ROSCI0190 Penteleu şi ROSCI0229 Siriu, realizarea şi avizarea sistemului de monitorizare a stării de conservare a speciilor sălbatice şi a habitatelor naturale de interes conservativ, realizarea unui sistem unitar de evidenţă a regimului de proprietate al terenurilor şi construcţiilor permanente din aceste arii, realizarea documentaţiilor tehnico-economice pentru dezvoltarea unor puncte de informare şi a infrastructurii de vizitare în cele două arii”, infomează CJ Buzău.
Ulterior, CJ Buzău a beneficiat de alte două contracte de finanţare nerambursabilă cu ajutorul cărora s-au realizat, printre altele, construirea infrastructurii de vizitare de interes public pentru situl ROSCI0190 Penteleu şi ROSCI0229 Siriu şi implementarea sistemului de monitorizare a unor specii sălbatice de interes comunitar. În anul 2018 responsabilităţile de custode au fost transferate către nou înfiinţata Agenţie Naţională pentru Arii Naţionale Protejate (ANANP).
În acest context, pentru dezvoltarea turismului, CJ Buzău intenţionează să întreprindă o serie de demersuri pentru perfectarea unui acord de parteneriat, în vederea administrării împreună cu ANANP a ariilor protejate Penteleu, Siriu, Vulcanii Noroioşi Pâclele Mari şi Vulcanii Noroioşi Pâclele Mici.
„Referitor la activităţile prevăzute, partenerul/partenerii se vor implica în aceste activităţi în funcţie de expertiza şi resursele umane şi materiale deţinute, astfel: elaborarea şi punerea în aplicare a planurilor de management pentru siturile Natura 2000, care includ măsuri specifice de conservare şi protejare a habitatelor şi speciilor, monitorizarea stării de conservare a habitatelor şi speciilor protejate, pentru a evalua eficacitatea măsurilor implementate, întreţinerea şi restaurarea habitatelor acolo unde este necesar pentru menţinerea sau îmbunătăţirea stării de conservare, susţinerea practicilor durabile de agricultură, silvicultură, turism şi alte activităţi economice, în conformitate cu obiectivele de conservare, patrulare şi inspecţii în teren – pentru a preveni activităţile ilegale, cum ar fi braconajul, tăierile ilegale de arbori, sau alte activităţi interzise, supravegherea zonelor sensibile pentru a preveni intrarea neautorizată a vehiculelor, camparea ilegală sau alte acţiuni ce pot afecta biodiversitatea”, arată CJ Buzău.
Situat pe raza comunei Gura Teghii, situl de importanţă comunitară Penteleu se întinde pe o suprafaţă de 11.268 de hectare. Acesta este situat în regiunea bio-geografică alpină şi a fost desemnat pentru conservarea unor tipuri de habitate naturale precum tufărişuri alpine şi boreale, păduri de fag de tip Luzulo-Fagetum şi păduri aluviale. Printre specii sălbatice de interes comunitar se regăsesc ursul, lupul, râsul, tritonul cu creastă, moioaga sau mreana vânătă.
Situl de importanţă comunitară Siriu are o suprafaţă de circa 6.230 de hectare şi este localizat în nordul judeţului Buzău, ocupând 7% din teritoriul comunei Chiojdu şi 22% din teritoriul comunei Siriu. Printre habitatele naturale prezente în sit se enumeră păduri de fag de tip Luzulo-Fagetum, păduri de fag de tip Asperulo-Fagetum, păduri dacice de fag, păduri acidofile de molid, tufărişuri alpine şi boreale sau turbării active. Flora de interes conservativ este reprezentată de socul negru, zmeurul, cătina iar fauna este reprezentată printre altele de de urs, lup şi râs.
Potrivit ANANP, rezervaţiile Naturale Vulcanii Noroioşi Pâclele Mari şi Vulcanii Noroioşi Pâclele Mici au fost desemnate zone protejate pentru conservarea fenomenelor geologice cunoscute sub denumirea de vulcani noroioşi şi protejarea habitatului natural unicat la nivel naţional „Comunităţi vest-pontice cu Nitraria schoberi şi Artemisia santonicum”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank