G4Media.ro

Consiliul Judeţean Covasna cere în instanţă respingerea acţiunii unei asociaţii care contestă…

sursa foto: Unsplash/ Céline Chamiot-Poncet

Consiliul Judeţean Covasna cere în instanţă respingerea acţiunii unei asociaţii care contestă împuşcarea urşilor. „Ani de zile populaţia a asistat neputincioasă cum urşii pun în pericol viaţa oamenilor!”

Consilierii judeţeni din Covasna au votat în unanimitate intervenţia într-un proces civil, alături de Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, care vizează o contestaţie introdusă de Asociaţia pentru Combaterea Abuzurilor (ACA) din Braşov. Organizaţia respectivă cere suspendarea autorizaţiilor de împuşcare a animalelor sălbatice, inclusiv a urşilor. Preşedintele CJ Covasna spune că după ani de zile legea dă, în sfârşit, posibilitatea intervenţiei acolo unde urşii pun în pericol vieţile oamenilor, transmite News.ro.

Potrivit unui comunicat de presă remis News.ro, în cadrul şedinţei de joi a Consiliului Judeţean Covasna, preşedintele Tamás Sándor a adus în atenţie „problema acută a gestionării populaţiei de urşi” din judeţ. Tamás a solicitat şi a primit în unanimitate susţinerea consilierilor judeţeni pentru intervenţia judeţului în procesul civil în care Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor (ACA), cu sediul în Braşov, contestă autorizaţiile de recoltare emise pentru fauna sălbatică.

„Judeţul Covasna intră în procesul civil ca parte, lângă pârâtul Agenţia Pentru Protecţia Mediului Covasna, contra reclamantului Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor (ACA), cu sediul în Braşov, şi solicită respingerea acţiunii ce priveşte suspendarea executării Autorizaţiilor pentru recoltarea de animale din fauna sălbatică”, se arată în comunicatul citat.

În acest context, preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a declarat că prin cererea de suspendare a actelor administrative sunt „afectate în mod direct interesele legitime personale ale fiecărui cetăţean şi turist” şi se creează „nenumărate pagube în judeţ”.

„Din acest motiv, suntem nevoiţi să intervenim în prezenta cauză prin susţinerea legalităţii actelor administrative atacate şi a intereselor locale specifice. Viaţa oamenilor este pe primul loc – nimeni nu poate pune la îndoială acest lucru! Această asociaţie de apartament, fără personalitate juridică, cere în instanţă suspendarea autorizaţiilor care acordă posibilitatea intervenţiei acolo unde urşii pun în pericol viaţa oamenilor. Legea ne-a oferit, în sfârşit, posibilitatea de a face acest lucru, după ani de zile în care populaţia a asistat neputincioasă cum urşii se plimbă prin localităţi punând în pericol viaţa şi bunurile oamenilor”, a declarat preşedinle CJ Covasna.

Potrivit acestuia, din 2016, în România, nu a existat niciun management cinegetic, nicio reglementare a populaţiei de urşi, iar ca urmare, „300 de persoane au fost rănite şi 26 au murit în urma atacurilor tot mai dese ale urşilor”.

„Prin comparaţie, între 1990 şi 2016, doar 4 persoane au fost rănite de urşi, fără niciun atac mortal. Numărul urşilor din judeţul Covasna s-a dublat între 2013 şi 2024, crescând de la 1045 de exemplare raportate, la 2263. Potrivit experţilor, la nivelul teritoriului judeţului Covasna, efectivul optim ar fi de 550-600 de urşi. Pe lângă judeţul Covasna, mai sunt şi autorităţi comunale care s-au alăturat procesului prin care pledăm pentru gestionarea populaţiei de urşi şi pentru îndepărtarea imediată a exemplarelor periculoase”, mai menţionează Tamás Sándor în comunicatul citat.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.