Consiliul Județean din Harghita revendică suprafețe importante de teren din județul Bacău, inclusiv terenul pe care se află cimitirul de la Valea Uzului/ Urmează un proces în instanță, după eșecul medierii între cele două județe
Revendicările administrației din Harghita pentru masive suprafețe de teren din județul Bacău au fost puse din nou pe agenda publică odată cu tensiunile etnice dintre români și maghiari cu privire la cimitirul militar de la Valea Uzului. Încercările de mediere care au avut loc, marți, 9 iulie, în comuna băcăuană Ghimeș-Făget au eșuat. Până acum, despre această dispută teritorială a scris doar agenția maghiară de știri MTI.
În 2012, Consiliul Județean din Harghita a deschis un proces de mediere cu privire la revendicarea unor importante suprafețe de teren din județul Bacău, pierdute în special după organizarea administrativ teritorială a României din anul 1968.
Până la începutul primaverii din acest an, discuțiile au trenat, fără să se ajungă la o concluzie. Însă izbucnirea conflictului interetnic dintre români și maghiari, după ce primăria Dărmăneşti din judeţul Bacău a trecut în patrimoniul său cimitirul militar din Primul Război Mondial de la Valea Uzului, a relansat disputa teritorială din partea administrației din Harghita.
După discuțiile avute în comuna Ghimeș-Făget, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly a declarat că problema este simplă: “Avem o singură lege care stabilește componența teritorială a României și aceasta este Legea 2/1968, legea de organizare administrativ-teritorială a României, modificată în decembrie 2018. Conform acestei legi, de exemplu, cimitirul de la Valea Uzului aparține comunei Sânmartin din judetul Harghita. Pe parcursul anilor, oficiile cadastrale din Bacău și Harghita, au deteriorat situația. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) sau Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliara (OCPI) s-au făcut legiuitori, lucru fals, care încalcă Constituția țării. Este un imens teritoriu furat, îndeosebi dupa 1968”.
În timp ce administrația băcăuană susține că în litigiu sunt circa 19.000 de hectare, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita vorbește de aproape 100.000 de ha. Prefectul județului Bacău, Maricica Coşa, a declarat că nu se poate ajunge la un consens din moment ce autoritățile din Harghita nu prezintă niciun document de proprietate: “Punctul meu de vedere este respectarea legii. Noi ne-am prezentat documentele și actele de proprietate pe care le avem de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, din partea administrației din Harghita nu ni s-a prezentat niciun document, în consecință nu dorim schimbarea actuală a granițelor”.
Csaba Borboly ii răspunde prefectei de Bacău: “Fiecare din cele 8 comune revendicate are documente, iar toată această tergiversare din 2012 până în acest an aparține Prefecturii Harghita care, conform legii, trebuia să deschidă proces (nota redacției: prefectul județului Harghita este Jean – Adrian Andrei). Dacă prefectura nu deschide proces în instanță, o vor face localitățile respective”.
Conform documentelor prezentate de Prefectura Bacău, autoritățile din Harghita revendică localitățile Sânmartin, Păuleni Ciuc, Frumoasa și Ciucsângeorgiu, care aparțin comunelor Agăș, Asău, Palanca și orașului Dărmănești. Autoritățile din Harghita vor, în special, ca tot terenul care aparține de Valea Uzului să intre în componența județului lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii