Consiliul Județean Harghita: Vom înainta un proces pentru 17,8 de hectare, care este de fapt suprafața localității Valea Uzului
Consiliul Județean Harghita a transmis redacției G4Media.ro o precizare în care anunță că va deschide un proces pentru a recupera 17,8 hectare, cât reprezintă suprafața localității Valea Uzului.
G4Media.ro a scris recent că revendicările administrației din Harghita pentru masive suprafețe de teren din județul Bacău au fost puse din nou pe agenda publică odată cu tensiunile etnice dintre români și maghiari cu privire la cimitirul militar de la Valea Uzului. Încercările de mediere care au avut loc, marți, 9 iulie, în comuna băcăuană Ghimeș-Făget au eșuat.
Clarificările transmise G4Media.ro de către Consiliul Județean Harghita:
- ”Legea trebuie respectată atât de județul Harghita cât și de județul Bacău. Așadar vom înainta un proces pentru 17,8 de hectare, care este de fapt suprafața localității Valea Uzului, care aparține comunei Sânmartin, apare în Planul Urbanistic General al comunei. Credem ferm, că rolul presei este informarea oamenilor și nu crearea tensiunii între cele două națiuni, respectiv români și maghiari. Terenul luat de comuna Frumoasa este de 4.494,8 ha, de comuna Păuleni-Ciuc este de 3.924,1 ha, de comuna Ciucsângeorgiu este de 4.155,7 ha, de comuna Sânmartin este de 6.569, de hectare. Comunele Frumoasa, Păuleni-Ciuc, Ciucsângeorgiu și Sânmartin sunt în litigiu pe o suprafață de 19.144,3 hectare cu județul Bacău”
Context. În 2012, Consiliul Județean din Harghita a deschis un proces de mediere cu privire la revendicarea unor importante suprafețe de teren din județul Bacău, pierdute în special după organizarea administrativ teritorială a României din anul 1968.
Până la începutul primaverii din acest an, discuțiile au trenat, fără să se ajungă la o concluzie. Însă izbucnirea conflictului interetnic dintre români și maghiari, după ce primăria Dărmăneşti din judeţul Bacău a trecut în patrimoniul său cimitirul militar din Primul Război Mondial de la Valea Uzului, a relansat disputa teritorială din partea administrației din Harghita.
După discuțiile avute în comuna Ghimeș-Făget, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly a declarat că problema este simplă: “Avem o singură lege care stabilește componența teritorială a României și aceasta este Legea 2/1968, legea de organizare administrativ-teritorială a României, modificată în decembrie 2018. Conform acestei legi, de exemplu, cimitirul de la Valea Uzului aparține comunei Sânmartin din judetul Harghita. Pe parcursul anilor, oficiile cadastrale din Bacău și Harghita, au deteriorat situația. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) sau Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliara (OCPI) s-au făcut legiuitori, lucru fals, care încalcă Constituția țării. Este un imens teritoriu furat, îndeosebi dupa 1968”.
Conform documentelor prezentate de Prefectura Bacău, autoritățile din Harghita revendică localitățile Sânmartin, Păuleni Ciuc, Frumoasa și Ciucsângeorgiu, care aparțin comunelor Agăș, Asău, Palanca și orașului Dărmănești. Autoritățile din Harghita vor, în special, ca tot terenul care aparține de Valea Uzului să intre în componența județului lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii