Consiliul Județean Teleorman refuză să se constituie parte civilă în dosarul Belina
În ședința care a avut loc luni la Consiliul Județean Teleorman, președintele autorității județene, Dănuț Cristescu a ținut să menționeze că instituția nu se va constitui, pentru moment, drept parte civilă în dosarul Belina. Motivul? Îl declară chiar Dănuț Cristescu: „A tot fluctuat prejudiciul, noi nu avem o valoare exactă a lui, nu avem nimic concret. Consiliul așteaptă o sentință definitivă și irevocabilă, după care va acționa în instanță separat!”
În Teleorman, consilierii județeni s-au reunit luni în ședință ordinară pentru promovarea unor acțiuni civile, în scopul recuperării prejudiciului din dosarul penal nr.22/3/2018, aflat pe rolul Tribunalului București. Este vorba despre o parte a dosarului Belina, cea în care fostul președinte al Consiliului Județean Teleorman, Adrian Ionuț Gâdea, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, din care a rezultat un prejudiciu de 5.646.237,01 lei.
La proiectul de hotărâre supus aprobării consilierilor din Teleorman era anexată adresa Direcției Naționale Anticorupție, în care instituția este informată că fostul ei șef, Adrian Gâdea, este cercetat sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni. În consecință, procurorii aduc la cunoștința consilierilor județeni și valoarea prejudiciului care ar trebui recuperat, dar și calitatea de inculpat a fostului președinte.
În același document, procurorii solicită Consiliului Județean să decidă dacă se constituie parte civilă în cadrul procesului penal, iar în cazul unui răspuns afirmativ, aceștia au solicitat și punerea la dispoziție a unor probe.
Dănuț Cristescu nu a considerat că prejudiciul stabilit de procurori e cel real, așa că a precizat foarte clar că instituția pe care o conduce se va constitui parte civilă în proces abia după ce valoarea prejudiciului va fi decisă de o instanță.
Un singur consilier al Opoziției, Bogdan Cocu (PNL) a ținut să riposteze, solicitând colegilor săi să voteze un amendament prin care constituirea în parte civilă să se facă acum, pentru a se putea profita de celeritatea procesului penal.
Colegii săi, în majoritate social-democrați, au votat împotrivă. Totuși, Cocu a ținut să precizeze că atitudinea de acum a consilierilor județeni din Teleorman este trasă la indigo cu o atitudine a lor cu privire la dosarul TelDrum, unde, de asemenea, Consiliul Județean Teleorman a refuzat să se constituie parte civilă în procesul penal:
„Ce se întâmplă acum cu dosarul Belina este o reeditare a dosarului Teldrum. Ei au tras acum de timp și au făcut această hotărâre de Consiliu, pentru ca, în cazul în care va veni cineva să-i cerceteze pe viitor că nu au făcut demersuri pentru recuperarea prejudiciului să se spele pe mâini. Adică, în loc să se constituie în parte civilă acum și să beneficieze de celeritatea dosarului penal, ei vor să aștepte să se finalizeze definitiv dosarul penal, prin care se va stabili un prejudiciu și abia ulterior să se constituie în parte civilă. Asta înseamnă că abia peste doi sau trei ani, după ce se finaliza dosarul penal, județul își va putea recupera prejudiciul acesta uriaș. ”
Discutăm despre semnarea a trei contracte de închiriere între Consiliul Județean Teleorman și S.C. TelDrum S.A.: Contract de închiriere nr.1/16.01.2014 pentru închirierea suprafeței de 290.768 mp, acoperită cu apă din zona centrală a Insulei Belina, Contract de închiriere nr.2/16.01.2014, pentru închirierea suprafeței de 392.836 mp din Brațul Pavel al Dunării și Contract de închiriere nr.3/16.01.2014 pentru închirierea Suprafeței de 124.768 mp din Brațul Pavel al Dunării (zona amonte).
Observăm că toate cele trei contracte, luate în vizor de procurorii DNA, sunt redactate și semnate în aceeași zi, iar prejudiciul defalcat pe contracte este următorul: contractul nr.1 – 2.029.202,09 lei, contractul nr.2 – 2.743.880,93 lei și contractul nr.3 – 842.364,76 lei.
Aquapark-ul imaginar din Teleorman. Înainte de semnarea acestor trei contracte, Consiliul Județean Teleorman avea în vedere un proiect de hotărâre cel puțin inedit. Conducerea județului proiectase la Belina construcția unui loc cu relevanță turistică, în care publicul să găsească vreo 300 de hectare de plajă pe malul Dunării, un hotel, un aquapark, un complex piscicol și sportiv.
Fiecare teleormănean ar fi avut, potrivit proiectului, redactat prin 2013, acces la acest spațiu de interes turistic și nu numai, în apropierea orașului lui Liviu Dragnea, Turnu Măgurele. Cu această ambiție, Insula Belina și brațul Pavel au trecut din administrarea Apelor Române în administrarea Consiliului Județean Teleorman.
Vorbim despre o întindere de teren din comuna Seaca, de 2.103.885 mp suprafaţă construită C1- dig şi parapet – 9.910 mp, suprafaţă construită C2- parapet -403 mp, suprafaţă construită C3 – dig şi parapet -18.411 mp) şi Braţul Pavel (lungime – 4.587 m, suprafaţă teren-1.368.773 mp, suprafaţă construită C1-dig -3.928 mp, suprafaţă construită C2 – dig – 655 mp, suprafaţă construită C3 – dig 3.629 mp.
Trecerea acestor suprafețe în grija Teldrum a constituit sarcina fostului președinte al Consiliului Județean Teleorman, Adrian Ionuț Gâdea, inculpat și el în dosarul Belina. Și sub supravegherea lui atentă, aquapark-ul este inxistent, hotelul nu s-a mai construit, nici plaja nu s-a mai amenajat și, cel mai important, nici măcar pescarii locului nu mai au acces pe spațiul ce era odată de interes public.
Când procurorii au început investigația la Belina, au descoperit și mai multe aspecte stranii. Deși nu a construit niciodată acel complex turistic promis, Liviu Dragnea îşi invita personal apropiaţii pentru partide de pescuit sau doar pentru a se relaxa, beneficiind de toate îmbunătăţirile aduse locurilor prin construcţii şi amenajări ilegale. Nu în ultimul rând, o parte din deplasările efectuate de către Dragnea pe Insula Belina s-au realizat cu elicopterul, iar în anul 2016, pe insulă, s-a realizat un heliport, funcţional, dar neautorizat de către organele abilitate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii