G4Media.ro

Consiliul Judeţean Vrancea înfiinţează o societate de servicii pentru modernizarea infrastructurii şi…

sursa foto: cjvrancea.ro

Consiliul Judeţean Vrancea înfiinţează o societate de servicii pentru modernizarea infrastructurii şi eficientizarea cheltuielilor

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Nicuşor Halici, a anunţat, marţi, înfiinţarea unei societăţi comerciale, Servicii Publice Vrancea SRL, care îşi propune să rezolve problemele legate de întreţinerea drumurilor judeţene, administrarea bazinului de înot şi valorificarea unor clădiri publice abandonate, transmite Agerpres.

Iniţiativa vine în primul rând ca răspuns la problemele persistente legate de întreţinerea drumurilor judeţene şi la necesitatea unei gestionări mai responsabile a resurselor publice.

„Drumurile judeţene, le ştiţi cu toţii, cu predilecţie cele neasfaltate, dintr-o reţea de 728 de kilometri, încă vreo 220 de kilometri nu sunt asfaltaţi, dar şi din restul de 500 asfaltaţi doar vreo 150 – 180 sunt cu adevărat drumuri sigure. Din păcate, foarte multe drumuri (…), după ce au fost modernizate, nu a mai trecut nimeni pe acolo să dea cu mătura, n-a mai trecut nimeni să înlocuiască un parapet metalic sau un indicator care să avertizeze participanţii la trafic, ceea ce le pune viaţa în risc. Nu mai spunem de faptul că s-au cheltuit resurse anual, fără să se vadă efectiv. (…) Aceste drumuri judeţene au devenit adevărate coşuri de gunoi, deşeuri, resturi, nu se duce nimeni să cureţe nici resturile rămase în urma accidentelor, au creat din partea unor vrânceni reacţii care au mers până la a ne duce în instanţă. Şi avem dosare care au în vedere recuperarea prejudiciilor cauzate fie de gropile din asfalt, fie de lipsa indicatoarelor sau a marcajelor longitudinale sau verticale”, a declarat Nicuşor Halici.

El a precizat că noua societate va folosi resursele bugetare din contractele în baza cărora se plăteşte, în prezent, întreţinerea acestor drumuri iar angajaţii vor fi dintre aceia din CJ Vrancea care nu sunt eficienţi.

„Această societate (…) va lua banii care erau daţi până acum pe contracte de întreţinere drumuri, îi vom duce în capital social, cu care vom cumpăra utilaje, iar parte din personalul contractual care astăzi funcţionează în CJ Vrancea şi nu au eficienţă vor avea alternativa să meargă la această societate, pentru că voi organiza CJ şi sunt foarte multe posturi care nu au eficienţă. E o soluţie pe care nu am luat-o aşa de uşor, pentru că nu e simplu să începi o societate comercială nouă, nici în domeniul public şi cu atât mai mult să găseşti soluţiile să o faci şi eficientă. E clar că e o provocare, dar eu o să mă ţin de ea (…) şi voi superviza, aşa cum voi superviza şi restul contractelor din CJ”, a explicat Halici.

Pe lângă activităţi precum curăţarea şi întreţinerea drumurilor, montarea de indicatoare şi parapeţi metalici, precum şi eliminarea obstacolelor periculoase, noua societate va administra şi Bazinul de înot didactic din Focşani, ale cărui costuri de funcţionare depăşesc, potrivit preşedintelui CJ Vrancea, de şapte ori veniturile generate, ceea ce duce la un dezechilibru financiar semnificativ.

Soluţiile propuse includ reorganizarea personalului, colaborarea cu antrenori şi cluburi sportive pentru atragerea unui număr mai mare de utilizatori şi integrarea bazinului în competiţii sportive naţionale şi internaţionale.

O altă sarcină a acestei societăţi va fi valorificarea clădirilor publice abandonate sau nefolosite, care generează doar costuri, fără a aduce beneficii comunităţii. Printre acestea se numără fosta Policlinică Stomatologică din Focşani şi bazele Salvamont din Păuleşti, Soveja şi Nistoreşti.

„Bazele Salvamont au fost modernizate pe bani europeni şi, cu excepţia celei de la Păuleşti, unde a fost utilizat doar parterul, pentru asigurarea permanenţei, restul sunt dormitoare la etaj, sunt neutilizate. (…) Acolo mergem pe ideea unei închirieri pe termen scurt. Aceste clădiri, care nu sunt abandonate, ci neutilizate, care consumă resurse bugetare, gândiţi-vă că toate bazele au apă, canalizare, vila Rucăr are şi gaz metan, Păuleştiul şi Nistoreştiul sunt încălzite pe pompe de căldură, toate lucrurile astea presupun costuri din bugetul CJ. Adică din buzunarul vrâncenilor”, a susţinut Nicuşor Halici.

Planul prevede reabilitarea şi includerea acestora în circuitul economic şi turistic. Astfel, bazele Salvamont ar putea fi închiriate pentru cazare iar fosta policlinică ar putea fi transformată într-o unitate hotelieră, generând venituri care vor fi reinvestite în infrastructură şi servicii publice.

Nicuşor Halici a subliniat că această iniţiativă reprezintă începutul unui plan de reformă administrativă în Consiliul Judeţean, bazată pe transparenţă şi eficienţă.

Noua societate, care ar putea deveni realitate în circa două luni, va funcţiona sub coordonarea directă a preşedintelui CJ şi va avea un capital social de circa patru milioane de lei. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe MEDISIE21 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.