G4Media.ro

Consiliul Local Bacău a votat transferul depozitului de deșeuri chimice la Ministerul…

Sursa foto: Facebook / Liviu Miroșeanu

Consiliul Local Bacău a votat transferul depozitului de deșeuri chimice la Ministerul Mediului. Halda de fosfogips va fi neutralizată și închisă/ Inițial, PSD și Partidul Ecologist au blocat proiectul

Consiliul Local Bacău a votat, sâmbătă, transferul depozitului de deșeuri chimice extrem de periculoase la Ministerul Mediului. Halda de fosfogips va fi neutralizată și închisă, anunță viceprimarul PNL Liviu Miroșeanu.

Inițial, la ședința de consiliu din 3 noiembrie, consilierii PSD și ai Partidul Ecologist au blocat proiectul, opunându-se transferului haldei la Guvern:

  • ”Chiar nu am înțeles de ce a fost nevoie de o amânare de peste o săptămână, pentru ca o parte dintre aleșii din Consiliul Local Bacău să-și dea acceptul ca halda de fosfogips de la fostul Combinat Chimic să intre în procedura de a fi neutralizată și închisă. Oare chiar atât le-a luat să-și dea seama că avem o problemă cu halda asta? Investiția se realizează cu bani de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu, dar a fost nevoie de un accept al Consiliului Local pentru ca terenul de sub haldă, cu o suprafață de peste 160.000 de metri pătrați, să fie transferat, din domeniul privat al orașului, în domeniul public al Statului Român. Unii s-au opus! Sincer, mă cam satur de jocurile astea politicianiste, care demonstrează doar dispreț față de băcăuani! Ce om de bună credință se poate opune rezolvării uneia dintre cele mai mari probleme a orașului, reclamată de zeci de ani? Și, mai ales, cu ce scop? Pentru ce negocieri de culise?”, a scris viceprimarul pe Facebook.

Și primarul Lucian Viziteu (USR) a anunțat, printr-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare,

  • ”Astăzi am reușit o nouă victorie de etapă pentru ecologizarea haldei de fosfogips. Toți consilierii locali, adică chiar și cei de la PER si PSD care au respins ecologizarea la ultima ședința, au înțeles într-un final necesitatea aprobării proiectului, prin urmare halda de fosfogips și terenul aferent vor fi transferate la Ministerul Mediului. Au reușit să pună sănătatea publică deasupra unor interese și discursuri de partid (pentru că așa am înțeles din discursurile unor consilieri). AFM va depune proiect pentru ecologizarea haldei cu fonduri europene. Prin amendamentul depus, ne vom asigura că în situația nefericită în care Guvernul nu va face ecologizarea, sarcina aceasta va rămâne în continuare la societatea Amurco, nu la municipalitate. Consider că este un succes de etapă aprobarea acestei hotărâri. Multumiri consilierilor pentru votul unanim. De acum, vom monitoriza progresul documentației prin parlamentarii băcăuani!”, a scris Lucian Viziteu pe Facebook.

Context

Consiliul Local Bacău a eșuat în încercarea de a transfera depozitul de fosfogips (deșeuri chimice extrem de periculoase), după ce consilierii PSD și ai Partidului Ecologist s-au abținut la vot, iar din coaliția PNL – USR au absentat trei consilieri.

Halda de fosfogips a apărut în urma activității fostului combinat chimic din Bacău, inițial o întreprindere de stat, cumpărată ulterior de magnatul Ioan Niculae. Combinatul Sofert a intrat în faliment, dar halda de deșeuri a rămas la marginea orașului. Deșeurile sunt atât de toxice, încât o lege din 2018 le dă dreptul băcăuanilor să iasă la pensie cu doi ani mai repede decât restul locuitorilor țării din cauza poluării la care au fost supuși.

Primăria Bacău a propus cedarea terenului pe care se află deșeurile către guvern, care ar fi urmat să o preia prin Administrația Fondului pentru Mediu și să o ecologizeze cu fonduri europene, a declarat pentru G4Media.ro primarul Lucian Stancu-Viziteu. La ședința decisivă a Consiliului Local însă, consilierii PSD și ai Partidului Ecologist s-au abținut de la vot. Coroborată cu absența a trei consilieri din coaliția PNL-USR-PMP, abținerea a dus la respingerea proiectului de hotărâre. Aceasta avea nevoie de voturile a două treimi dintre consilierii locali, pentru că e vorba despre schimbarea proprietății asupra unui imobil al primăriei.

”Un comportament iresponsabil față de sănătatea băcăuanilor. E o problemă gravă de mediu, care persistă de 30 de ani. S-a modificat legea pensiilor astfel că cei care au muncit peste 20 de ani în zona Bacăului se pot pensiona cu doi ani mai devreme tocmai din cauza poluării de la acest combinat chimic. Problema persistă, e o iresponsabilitate maximă din partea consilierilor locali care s-au opus. Primăria nu are fondurile necesare să facă acest lucru, mai ales că guvernul are linie de finanțare pentru a rezolva problema. Toxici la propriu! PSD, PER și PPU otrăvesc Bacăul”, a declarat pentru G4Media.ro primarul Lucian Stancu – Viziteu.

În replică, deputatul Claudiu Ilișanu (PSD Bacău), a arătat într-un comunicat de presă că ”niciodată, în nicio circumstanță imaginabilă, 4 consilieri locali nu pot bloca aprobarea unui proiect de hotărâre, în condițiile în care în Consiliul Local funcționează o majoritate calificată USR – PNL – PMP – Pro România, ce numără 15 consilieri locali”.

sursa foto: Facebook/ Liviu Miroșeanu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pesedism de genul „nu contează subiectul, eu nu am o părere, dar sunt chitros pentru că așa am înțeles eu la partid și, sincer acum, mă doare la un metru ce părere avetz”

    • Un succes de etapă care duce oricum la retrogradare !. Poate ne anunță cineva, peste mulți ani, că s-a făcut ecologizarea. Dacă ești prost de mic, când ești mare numa’ te joci !.

  2. Lămurește! Nu fi abscons.