Consiliul Naţional al Elevilor: Educaţia riscă să rămână din nou la coada listei de priorităţi ale Guvernului/ Cerem o creştere egală cu cel puţin 0,8% din PIB în bugetul Ministerului Educaţiei
Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra finanţării din sistemul de învăţământ preuniversitar şi solicită o creştere egală cu cel puţin 0,8% din PIB în bugetul Ministerului Educaţiei pe anul viitor, astfel încât guvernul să ofere învăţământului cel puţin 4,7% din PIB, atât cât este media europeană, transmite News.ro
Într-un comunicat de presă de vineri, Consiliul Naţional al Elevilor arată că reforma în învăţământ implică şi latura financiară.
”Finanţarea sistemului de învăţământ preuniversitar este unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează calitatea actului educaţional. Cu toate acestea, încă de la adoptarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, în anul 2011, am fost obişnuiţi anual ca alocările bugetare pentru educaţie să nu atingă nici măcar jumătate din pragul impus de legislaţie, anume procentul de 6% din produsul intern brut. Reforma în sistemul de învăţământ implică automat şi prioritizarea întregului sector din punct de vedere financiar. Altminteri, fără un buget suficient, orice tentativă de schimbare este sortită eşecului”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Ministerului Finanţelor, sectorul educaşional nu reprezintă o prioritate.
”În data de 29 noiembrie 2022, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, prin care se poate constata cu dezamăgire faptul că sectorul educaţional nu reprezintă o prioritate pentru decidenţi, prevederea conform căreia Guvernul trebuie să atribuie 6 procente din PIB pentru învăţământ fiind, pentru al 12-lea an consecutiv, prorogată.
Subliniem, pe această cale, că subfinanţarea este principalul factor care ţine în loc evoluţia sistemului de zeci de ani. În contextul în care rata analfabetismului funcţional a sărit de pragul de 40%, elevii sunt nevoiţi să cheltuie din ce în ce mai mulţi bani pentru a ajunge la şcoală, iar profesorii transmit din ce în ce mai des că au nevoie de majorări salariale, nu mai putem accepta nicio secundă ca educaţia să nu ajungă în topul listei de priorităţi ale guvernanţilor”, mai subliniază documentul.
Elevii atrag atenţia că a fost semnat un Pact Naţional pentru Educaţie în anul 2007 care se referă şi la alocările bugetare.
”Reatragem atenţia asupra faptului că încă din anul 2007 a fost semnat un Pact Naţional pentru Educaţie, care include un punct referitor la alocarea, de la bugetul de stat, a 6% din PIB pentru acest sector, iar Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 impune alocarea procentului amintit anterior de mai bine de 10 ani. De asemenea, în noul proiect de lege era menţionată alocarea procentului de 15% din Bugetul Naţional Consolidat, care, raportându-ne la PIB, ar însemna o dublare a alocărilor bugetare din prezent”, susţin elevii.
De asemenea, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului să ia în serios nevoile învăţământului.
”Consiliul Naţional al Elevilor solicită ferm Guvernului României să ia în serios nevoile financiare ale învăţământului şi să includă, în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2023, o creştere egală cu cel puţin 0,8% din PIB în bugetul Ministerului Educaţiei.
Totodată, în contextul în care se aşteaptă publicarea şi avizarea formei finale a proiectului Legii învăţământului preuniversitar, elevii reprezentanţi cer guvernanţilor asumarea unui calendar de creşteri treptate a alocărilor bugetare din educaţie, astfel încât la momentul intrării în vigoare a noului pachet legislativ, România să ofere învăţământului cel puţin 4,7% din PIB, atât cât este media europeană”, se mai arată în comunicat.
”Cel mai mare obstacol pus în faţa evoluţiei sistemului de învăţământ chiar de către cei care au puterea de a face schimbări este subfinanţarea, ajunsă deja o problemă cronică a educaţiei. Auzim din ce în ce mai des cât de multă susţinere este pentru implementarea unei reforme de substanţă în sistem, însă elevii s-au săturat de vorbe goale.
Avem nevoie de acţiuni concrete, iar un prim pas pe care guvernanţii sunt obligaţi să îl facă este să crească alocările bugetare pentru învăţământ începând din anul 2023. Atât timp cât autorităţile nu vor înţelege că schimbarea nu constă doar în modificarea unor acte normative, ci înseamnă, mai degrabă, investiţii sustenabile şi pe termen lung în sistem, ne putem lua gândul de la orice fel de reformă”, a declarat Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Sa-i ia de la cultura ca aia se vaită ca au prea mult.
Decât ca tampeanu, pricopie, liviupop sau adormitei, care apăreau zilnic la TV și modificat, schimbau, bulversat și ameteau totul, mai bine ca doamna Deca. E bine ca nu schimba nimic. România are nevoie de miniștrii ai educației care sa nu schimbe nimic cel puțin 20 de ani. Lucrurile se așează singure.
Invatamantul romanesc este intr-o stare proasta, tocmai din cauza prea multor schimbări.
@Bobita: De curiozitate, ai habar ce FACE doamna Ministru cat e ziulica de mare, ca uite ce a PROMIS in prima(13.10.2022) si singura Conferinta de presa de cand a fost numita Minsitru al Educatiei si NU a FACUT nimic pana azi:
„- Ceea ce avem acum în față e un proces de FINALIZARE a Pachetului LEGISLATIV(adica Legile Educatiei puse in dezbatere publice de fostul Minsitru Sorin Campeanu!), care nu poate să se oprească. Indicatorii de performanță la nivel educațional nu sunt la nivelul necesar, trebuie să fie o schimbare.
– Și pentru că există jaloane în PNRR care vorbesc despre legea educației, procesul nu trebuie să se oprească.
– Dacă Legea educației a fi adoptată de Parlament până la finele acestui an, cei care intră în clasa a V-a în 2023-2024 vor da evaluarea pe noul sistem.
– Poate vom avea timp să și pilotăm dintre soluții.
– Există DEZIDERATUL(eu stiam ca se numesc TERMENE!) să avem Legile transmise pe circuit până la SFARSITUL lunii Octombrie.(!!)
– Ținte PNRR: Nu avem nicio întârziere. Pe anumite jaloane cu termen mai înaintat ne propunem deja să punem în dezbatere publică anumite ghiduri. Am început discuțiile pentru dotările de laboratoare.
– Practic noile LEGI(sunt 3!) trebuie să fie Adoptate și în vigoare la Inceputul Anului școlar VIITOR”(adica 2023!).
Din pacate, nu se aude nimci de ele, nici macar NU au fost puse in dezbatere publica pentru 30 de Zile cum prevede Legea!
Lucreaza din greu la ele sa le SCHIMBE(NU ii mai plac!!), desi ea a lucrat alaturi de Sorin Campeanu la acele Legi, a spus Sorin Campeanu!
Uite-aici promisiuni cu carul, fapte ZERO!!
Pe model Cotroceni!
https://www.edupedu.ro/prima-conferinta-a-noului-ministru-al-educatiei-ligia-deca-incepe-la-11/
@lili,
Legile alea sunt atât de nocive și ticăloase, ca dacă sunt adoptate, distrug definitiv invatamantul romanesc.
Bine face doamna ministru ca lucrează la modificarea legilor.
Decât legi proaste făcute repede, mai bine legi bune, făcute încet.
Nu poți face repede legi bune.
„Ministerul Educației AMANA proiectele de Legi ale educației: ”Vor suferi schimbări”
28 Octombrie 2022.
Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat, astăzi, după ședința de Guvern, că ministerul va amâna cu 2 săptămâni publicarea în formă finală a proiectelor de Legi ale educației și trimiterea lor către Parlament.
Termenul inițial anunțat pentru această etapă era 1 noiembrie.
Deca a precizat că decizia a fost luată în urma unei discuții cu premierul Nicolae Ciucă.”
2 saptamani dupa 1 Noiembrie ar fi insemnat 15 Noiembrie 2022 cel tarziu… nimic, nici o veste…
INTREBARE: De cte ori credeti ca va mai amana dna Deca cele 3 proiecte de Legi ale Educatiei?!
Cred ca palaria de Ministru e prea mare pentru doamna Deca….
Ministresa de la Educatie, dna Ligia Deca mai traieste?!
Cu ce s-o ocupa femeia asta nu pricep, zace in birou, pe model Cotroceni!
Scriam in Octombrie 2022 la prima ei Conferinta de presa:
„După conferinţa de presă a ministrului Educaţiei ne-am lămurit. România rămâne tot needucată. A evitat să spună dacă menţine în proiecte toate prevederile controversate şi criticate, a precizat că VA înainta guvernului pachetul de LEGI până la SFARSITUL lui Octombrie.”
Suntem la sfarsit de decembrie maine poimaine si proiectele promise de dna Deca NU exista!
Educatia = cenusareasa guvernelor Romaniei, bravo, dle Iohannis, te-am votat ca ne-ai promis o Romanie educata!
Ai facut ZERO!
Sa exemplifice cand nu au fost ultimii din coada….
Amintiti-va cum de aproape 1 AN cei din PSD si PNL s-au intrecut zilnic la Tv in promisiuni legate de procentul de Crestere a Pensiilor pe 2023!!
Ati auzit acum vreun PSDist sau PNList iesind la TV si pomitand procente peste procente sau discutand macar depsre Alocarea pentru Educatie pe anuil 2023?!
Nici unul!
Nici dl Iohannis, nici dna Ligia Deca, data disparuta, nimanui nu-i pasa de alocarea pentru Educatie..
Desi Programul; de ghuvenrare al monstruoasei coalitii care transpune proiectul prezidential Romania educata promite de la Pagina 140/270 pana la Pagina 159/270 minuni peste minuni!
Ia cititi minunile promise in Programul de guvernare PSD-PNL-UDMR, se numesc DEZIDERATE, adica vorbe goale pe hartie, fix ca la Sanatate:
I. Deziderate din perspectiva Proiectului România educata:
– I.1. Educație de calitate pentru toti
– I.2. Educație individualizată – diversitate
– I.3. Autonomie și gândire critică
– I.4. Responsabilitatea și integritatea sunt valori-cheie asumate și exersate
– I.5. Modelul profesorului în formarea elevului este cel mai puternic instrument pedagogic
– I.6. Pentru educație, se alocă resurse suficiente, în mod transparent, echitabil și eficient(!!!)
– I.7. Școli sigure și sănătoase
– I.8. Sistemul de educație românesc este atractiv și valorifică oportunitățile de colaborare
internațională
– I.9. Managementul educațional este unul profesionist și bazat pe responsabilitate
– I.10. Colaborare și stabilitate pentru un sistem de educație rezilient.
Dna Ligia, mai traiti, doamna??!
Programul de guvernare Ciuca spune si despre BANI pentru Educatie, ceva vag de tot!
La Pagina 148/270 scrie:
„II. Obiective strategice în educație
Programul de guvernare va continua implementarea Proiectului „România Educată”.
Pentru operaţionalizarea acestui proiect, Guvernul va susţine CRESTERI graduale, PANA în anul
2024, pentru FINANTAREA Educaţiei, de până la 18% din Bugetul naţional (6% din PIB) şi de până la 3% din Bugetul naţional (1% din PIB) pentru finanţarea publică a Cercetării, complementar cu finanțarea asigurată prin PNRR, sub tutela Proiectului „România Educată”.
Deci Guvernul PROMITE ca in Anul 2024 Educatia va ajunge la 6% din PIB, in timp ce Consiliul Elevilor se roaga de ei sa aloce in 2023 macar 4,7% din PIB!
În luna August 2022, după rectificarea bugetară, Bugetul Educației pe 2022 reprezenta 2,2% din PIB!!
Multumim, dle presedinte….regret enorm ca v-am votat…
0,0000000008 este mai convenabil pentru sleatca PSD PNL UDMR și pentru îngerul lor păzitor profesorul Iohannis.
Sa nu ne miram ca guvernantii nu dau 2 bani pe Educatie!
Ma uit acum, la Ora 11:48 si vad ca la articolul asta despre Educatie sunt 168 Vizualizari in timp ce la articolul cu George Simion(postat azi dimineata, adica mai tarziu – vezi Ora primului comentariu!) sunt 1875 Vizualizari!
Sa nu ne miram…
Cand vom iesi in strada sa cerem EDUCATIE, ca la Autostrazi, poate s-or indura guvernantii… pana atunci, ei NU au nici un interes sa avem Romani votanti educati!
Iar banii publici se duc unde au ei INTERESE!!!
Nu ne trebuie invatamant noua…ca astia sunt bugetari.
Doar privatul munceste in tara asta…care isi permite sa isi duca copiii la scoli private.
Care nu…sa ii trimita in EU…au aia nevoie de sclavi multi.