CSM cere verificarea tuturor dosarelor cu infracțiuni sexuale cu minori din ultimii șase ani, în urma unei investigații Dela0.ro
Consiliul Superior al Magistraturii cere verificarea tuturor dosarelor cu infracțiuni sexuale cu minori din ultimii șase ani, în urma unei investigații Dela0.ro.
În urma investigației „Dreptate strâmbă: 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite”, publicată de Dela0.ro în noiembrie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis pe 25 mai sesizarea Inspecției Judiciare pentru realizarea unui “control tematic la instanțe și parchete referitor la modul de investigare și soluționare a cauzelor privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore (viol, act sexual cu un minor), aflate pe rolul acestora în perioada 1.02.2014 – la zi”.
Obiectivele verificării – arată minuta CSM – se vor axa în primul rând pe “practica instanțelor și parchetelor referitoare la aprecierea consimțământului ca fiind valabil sau nevalabil prin raportarea la vârsta victimei”.
Cum a ajuns CSM la această decizie din 25 mai?
» Pe 19 noiembrie 2019, Dela0.ro publică o investigație extinsă care prezintă 20 de cazuri judiciare în care instanțe din România au decis că fete și băieți cu vârste între 7 și 14 ani au consimțit să întrețină relații sexuale cu bărbați care aveau de două, trei sau chiar cinci ori vârsta lor.
Articolul Dela0.ro prezintă cincizprezece nume de judecători de la diferite instanțe românești care au dispus încadrări juridice sau schimbări de încadrări ale unor infracțiuni sexuale cu minori ca fiind acte sexuale consimțite de victime (așadar neîncadrabile ca violuri).
Întregul context al investigației de presă este jalonat de mai multe procese pierdute de statul român la CEDO, în care curtea europeană condamnase România pentru că nu aplică un tratament legal corect în judecarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor cu vârste sub 14-15 ani.
» Pe 21 noiembrie 2019 președintele de atunci al CSM Lia Savonea solicită Inspecției Judiciare întocmirea unui raport care să verifice faptele expuse în investigația Dela0.ro “sub aspectul riscului de a fi afectat independența și imparțialitatea magistraților indicați în textul articolului”.
Practic, la acea vreme, nu deciziile instanțelor erau problematice pentru CSM, ci ancheta jurnalistică care expunea public aceste decizii sistematice, nedrepte, aflate în contradicție flagrantă cu dispozițiile CEDO.
» Pe 6 februarie 2020, însă, CSM se răzgândește. Secția pentru judecători a Consiliului decide restituirea Raportului Inspecției, care avea ca obiect modul în care investigația Dela0.ro afectase independența și imparțialitatea magistraților.
Citește articolul integral pe Dela0.ro.
sursa foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii