Consiliul Superior al Magistraturii se pronunță, la sesizarea unui ONG, asupra oportunității foii de parcurs referitoare la întărirea statului de drept, inițiată de Statele Unite
Consiliul Superior al Magistraturii a suplimentat, marți, ordinea de zi și a pus în discuție o solicitare transmisă de Centrul pentru Resurse Juridice, care solicită CSM să se pronunțe asupra oportunității ”foii de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România, la care lucrează, la inițiativa părții americane, Procurorul General al SUA împreună cu ministrul justiției din România.
”Solicităm Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea obligației constituționale de a fi garant al independenței justiței să exprime un punct de vedere public cu privire la existența, conținutul, respectiv oportunitatea unei astfel de ”foi de parcurs”. Vă rugăm, de asemenea, să precizați dacă sunteți implicați în conceperea acestei ”foi de parcurs”, se arată în adresa semantă de Georgiana Iorgulescu, director la Centrul de Resurse Juridice, transmisă pe data de 13 septembrie Consiliului Superior al Magistraturii.
Pe data de 5 septembrie, Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, a declarat joi, la București, că Procurorul general american a contribuit la o foaie de parcurs (”roadmap”) cu rol consultativ privind un stat de drept puternic în România, transmite euractiv.ro.
Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă la Ambasada SUA la București, ce le-ar spune celor care susțin că Statele Unite sub Administrația Trump sunt mai puțin preocupate de problema statului de drept în țări ca Polonia, Ungaria și România, Gordon Sondland a declarat că ”dimpotrivă, în realitate, SUA sunt foarte preocupate de statul de drept”.
”Nu doar din motive evidente, nu poate exista o societate civilă fără stat de drept, e foarte dificil să creezi un climat investițional favorabil în orice țară unde cei care își riscă banii nu știu care sunt regulile sau – și mai important – dacă regulile se schimbă de la o zi la alta. Statul de drept e esențial”, a explicat Sondland.
El a adăugat că un exemplu al îngrijorărilor americane privind statul de drept e faptul că Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul român al Justiției în SUA pentru ”a continua să lucreze în mod direct cu el și cu echipa sa asupra foii de parcurs cu rol consultativ la care el (William Barr – n.r.) a contribuit”.
Potrivit diplomatului american, această foaie de parcurs cuprinde prevederi și măsuri adecvate – în opinia SUA – care să fie introduse în legislație și în ordonanțe ”pentru a asigura un stat de drept puternic și consistent”.
Ambasadorul american nu a dorit să ofere detalii despre această foaie de parcurs.
Context
Procurorul general al Statelor Unite, William Barr, a anunțat, pe 26 august, că a invitat-o pe ministrul justiției, Ana Birchall la Washington în luna septembrie și că ”Departamentul de Justiție a lucrat îndeaproape cu Ana Birchall și o consideră un partener vital și de încredere în lupta împotriva corupției”.
Anunțul procurorului general al SUA abunda în aprecieri elogioase, un lucru mai puțin obișnuit în comunicarile oficiale.
”Ea se află la conducerea ministerului într-un moment crucial pentru România, când controversele au ridicat semne de întrebare în ce privește angajamentul României în respectarea valorilor statului de drept și au diminuat încrederea publică provocând îngrijorare în comunitatea internațională.
Sub lidership-ul lui Birchall, România poate fi încă o dată un model în regiune pentru progres în ce privește problema anti-corupției”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii