Conspiraționiștii pandemiei de COVID-19 se vor reorienta spre negarea și dezinformarea în privința schimbărilor climatice, atrag atenția experții
Anul 2021, afectat de evoluția pandemiei de COVID-19, precum și de incendiile sau inundațiile masive din Statele Unite ale Americii, Grecia sau Australia, nu va putea însă pune capăt încercărilor de propagare a dezinformărilor privind schimbările climatice de către grupurile corona-sceptice începând cu 2022, atenționează experți citați de The Independent.
„<Carantina verde> este un termen vehiculat în aceste comunități conspiraționiste… asta e o fuziune între lumile Covid și lumile dezinformării privind clima”, spune Ciaran O’Connor, analist al organizației care luptă pentru a inversa ascensiunea polarizării, extremismului și dezinformării online, Institutul pentru Dialog Strategic (ISD), acesta fiind specializat în folosirea datelor de tip sursă deschisă pentru a localiza și monitoriza dezinformarea și extremismul din mediul online, cu o atenție deosebită pe activitatea extremei drepte.
O’Connor anticipează că aceste grupuri conspiraționiste vor „portretiza” și politicile privind clima ca fiind o pierdere a „libertăților civile”. Experții în schimbări climatice dezmint însă că o „carantină verde” ar reprezenta o strategie eficientă pentru atenuarea schimbărilor climatice, conform BBC.
„Dacă te gândești la mișcările de protest Covid – fie ele anti-mască, anti-lockdown sau anti-vaccin – branding-ul și limbajul folosit de către aceste grupuri conspiraționiste a fost mereu prezent”, consideră analistul. „Ăsta este un argument privind libertățile civile”.
Ciaran O’Connor e de părere că dialogul, retorica și discuțiile privind clima se vor rostogoli în acest gen de dezbateri privind „libertățile civile”, în timp ce Jonathan Bright, un profesor asociat al Oxford Internet Institute, consideră că oamenii se vor gândi „destul de mult” la dezinformările intenționate privind clima începând cu 2022 de la grupurile conspiraționiste.
„Negarea Covid s-a dovedit a fi chiar mai rea decât negarea schimbărilor climatice. Am trecut de la servirea cinică a intereselor corporative la o anti-raționalitate agresivă și cabotină”, argumentează economistul și laureatul Premiului Nobel, Paul Krugman, într-un editorial pentru New York Times.
Experții sunt de asemenea îngrijorați privind grupurile conspiraționiste, care au trecut de la platformele sociale principale, precum Facebook și Twitter, la Telegram – o platformă care are ghiduri de conținut mult mai relaxate, prin comparație.
„Telegram a devenit platforma preferată pentru dreaptă radicală, (pentru) grupurile extremiste de dreapta, pentru comunitățile conspiraționiste (și) pentru comunitățile extremiste în general. Facebook și Youtube… au reguli privind comunitatea, ei punându-le în aplicare”, explică O’Connor, în vreme ce Jonathan Bright, de la Oxford Internet Institute, clarifică faptul că Telegram a adoptat o abordare „foarte fermă” de „noi nu suntem interesați” la orice presiune media de a-și modera conținutul.
„Această înseamnă că Telegram e un spațiu sigur pentru comunitățile conspiraționiste”, conchide analistul O’Connor. Însă problema apare atunci când aceste grupuri conspiraționiște își materializează credințele prin acțiuni în viața reală, scot în evidență experții.
În luna februarie au apărut înregistrări cu un om care îl confrunta pe stradă pe consilierul medical principal al guvernului britanic, Chris Whitty, acuzându-l că mințea în privința numărului de infectați cu Covid, iar în octombrie, un grup de protestatari s-au filmat intrând în Spitalul Colchester din Essex, în estul Angliei, dându-le cadrelor medicale niște așa-zise hârtii „legale”, prin care îi acuzau de „crime împotriva umanității”.
În Decembrie, poliția din Țările de Jos a anunțat că a „întărit” protecția acordată ministrului sănătății, Hugo de Jonge, în timp ce anti-vaccinistul Piers Corbyn a fost arestat de poliția britanică, după ce și-a încurajat fanii săi să atace birourile parlamentarilor din Regatul Unit.
„Acțiunile online au consecințe offline”, spune O’Connor. „Ce vedem în relație cu aceea idee (consecințele online-ului în offline n.red.) … este sporirea amenințărilor, în special înspre oficialii din sănătate publică, înspre politicieni, până și împotriva personalului din prima linie, oamenii care lucrează pentru a proteja alți oameni”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii