Construcţia gardului de la frontiera Finlandei cu Rusia va începe în martie 2023 şi va costa 380 de milioane de euro / Polonia instalează un sistem electronic de supraveghere la frontiera cu Belarusul
Poliţiştii de frontieră finlandezi au prezentat vineri un plan detaliat privind construcţia unui gard pentru întărirea securităţii la frontiera ţării lor cu Rusia, aflată sub tensiune după invazia din Ucraina, relatează AFP.
Cu sârmă ghimpată în partea superioară, acest gard de trei metri înălţime urmează să fie construit într-o zonă care acoperă 200 km şi va costa în total 380 milioane de euro.
Zonele în mod special sensibile vor fi echipate cu camere cu vedere nocturnă, sisteme de iluminat şi portavoci, a explicat în cadrul unei conferinţe de presă şeful proiectului din cadrul poliţiei de frontieră, Ismo Kurki.
Construcţia, împărţită în trei faze, va începe în martie 2023 prin instalarea unei bariere pilot pe trei kilometri la punctul de trecere a frontierei de la Imatra.
În funcţie de rezultatele acestei faze, a doua etapă vizează construcţia până la sfârşitul lui 2023 a încă 70 km suplimentari de gard în zonele din jurul punctelor de trecere a frontierei.
Ultima fază a proiectului urmează să se încheie în 2025 sau în 2026, a declarat generalul de brigadă Jari Tolppanen. Temându-se ca Moscova să nu utilizeze migranţi pentru a exercita o presiune politică, Finlanda, candidată la NATO, şi-a revizuit în luna iulie legea privind poliţia de frontieră pentru a facilita construcţia unor bariere mai solide.
Frontierele finlandeze sunt în prezent securizate în principal cu bariere uşoare de lemn, concepute în special pentru a împiedica vitele să se deplaseze.
Gardul de la frontieră va fi „indispensabil” pentru a opri intrările ilegale la scară mare de pe teritoriul rus, a mai spus generalul de brigadă Jari Tolppanen .
Polonia și-a securizat granița cu Belarusul
În acest timp, Polonia a început instalarea unui sistem electronic de supraveghere la frontiera cu Belarusul, a anunţat vineri ministrul de interne Mariusz Kaminski, citat de dpa.
Monitorizarea electronică şi gardul înalt de 5,5 metri de la frontieră sunt „instrumente importante pentru combaterea migraţiei ilegale, motivate politic, care are ca obiectiv destabilizarea situaţiei din regiune”, a declarat el cu ocazia unei vizite la faţa locului.
Prima secţiune a noii instalaţii are o lungime de 21 de km şi este prevăzută cu camere video şi detectoare de mişcare.
Polonia a încheiat construcţia gardului de la frontiera respectivă în iunie. Graniţa polono-belarusă are 418 km, din care 186 pe sol, iar restul prin lacuri şi râuri.
În zona respectivă a avut loc anul trecut o criză a migraţiei: zeci de mii de refugiaţi din Orientul Mijlociu au încercat să intre ilegal în Polonia, care a acuzat Belarusul că i-a invitat pe migranţi şi le-a asigurat transportul până în apropierea frontierei externe a Uniunii Europene. Fenomenul a fost considerat o reacţie a autorităţilor de la Minsk la sancţiunile impuse de Bruxelles.
Mulţi dintre cei care au ajuns la graniţa Poloniei proveneau din zone de război, punându-i pe polonezi într-o situaţie dificilă; alternativa era primirea necontrolată a migranţilor sau respingerea unor oameni care încercau să scape cu viaţă.
După un vârf în perioada caldă din vara şi toamna lui 2021, fluxul de refugiaţi a scăzut odată cu venirea iernii. Anul acesta, de la începutul lui noiembrie, grănicerii polonezi au raportat 1300 de tentative de trecere ilegală a frontierei prin escaladarea gardului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii