G4Media.ro

Construcția submarinelor nucleare din Rusia a ajuns la un nivel record în…

Foto: Kremlin.ru

Construcția submarinelor nucleare din Rusia a ajuns la un nivel record în perioada post-sovietică. Rusia construiește și mai multe spărgătoare de gheață

Șantierul naval Sevmash, singurul din țară care construiește submarine cu propulsie nucleară, a înregistrat un an record în 2021. Trei submarine au fost predate marinei militare, două au fost lansate la apă și a început construcția altor două.

Din ultimele zile ale Uniunii Sovietice, lucrătorii de la șantierul de construcții și reparații Severodvinsk nu au fost mai ocupați ca acum. Programul de modernizare a marinei din ultimul deceniu contrastează puternic cu neglijența considerabilă din anii de după dezintegrarea Uniunii Sovietice.

Anul 2022 marchează 10 ani de când primul submarin multifuncțional, a patra generație al Marinei Ruse, Severodvinsk, a lansat cu succes o rachetă de croazieră Kalibr dintr-o poziție scufundată în Marea Albă. Deși a durat aproape 20 de ani pentru a finaliza construcția Severodvinsk, acum navele din clasa Yasen-M sunt construite mai repede.

Construcția submarinului Novosibirsk, care a fost pus în funcțiune la sfârșitul lui decembrie 2021, a durat opt ani.

Perioade similare de construcție se întâlnesc și pentru noile submarine cu rachete balistice din clasa Borei-A, după Yury Dolgoruky, care a durat 16 ani de la început în 1996 până la punerea în funcțiune pentru Flota de Nord în 2012. Knyaz Oleg, predat Flotei Pacificului chiar înainte de Crăciun, anul trecut, a fost terminat după șapte ani.

Începând cu 1 ianuarie 2022, 13 submarine cu propulsie nucleară se află în diferite etape de construcție la șantierul Sevmash și sunt de așteptat să fie livrate marinei militare înainte de 2027.

În timp ce o publicitate deosebită este acordată ceremoniilor de lansăre și punere în funcțiune a submarinelor cu rachete balistice și a submarinelor multifuncționale, se cunoaște mult mai puțin despre submarinele cu scop special.

Barents Observer a relatat de mai multe ori despre Belgord, cel mai lung submarin din lume construit pe o carenă modificată de clasă Oscar-II. Submarinul va fi purtătorul noilor drone cu propulsie nucleară Poseidon și va avea sediul probabil cu Flota Pacificului în cursul acestui an.

Alți doi transportatori ai dronei Poseidon sunt în prezent în construcție la șantierul Sevmash, Habarovsk și Ulianovsk.

Alte submarine neconfirmate care ar putea fi în curs de construire în anii următori sunt încă două nave din clasa Borei-A, încă două portavioane Poseidon și unul sau două mini-submarine cu destinație specială care urmează să navigheze pentru GUGI – Direcția principală pentru adâncime a Ministerului Apărării. Cercetarea pe mare.

Lucrările de proiectare pentru submarinele cu propulsie nucleară de generația a cincea, denumite clasa Husky, ar fi în curs de desfășurare, dar până acum nu au fost semnate contracte.

Pe lângă noile submarine, șantierul Sevmash lucrează la repararea și modernizarea marelui crucișător de luptă cu propulsie nucleară Amiral Nahimov. Inițial pusă în funcțiune în Marina Sovietică în 1988, nava de război a fost rareori desfășurată pe mare și s-a aflat în Severodvinsk în ultimii 23 de ani. Dacă nu sunt anunțate alte întârzieri, crucișătorul de luptă va fi repus în funcțiune pentru Flota Nordului în 2023.

Barents Observer listează submarinele aflate în construcție de către Federația Rusă la 1 ianuarie 2022

Clasa Borei-A

  • Generalissim Suvorov
  • Împăratul Aleksandr III
  • Cneazul Pojarskii
  • Dmitry Donskoy
  • Cneazul Potemkin

Clasa Yasen-M 

  • Krasnoyarsk
  • Arhangelsk
  • Perm
  • Voronej
  • Vladivostok

Submarine cu destinație specială

  • Belgorod
  • Habarovsk
  • Ulianovsk

Totodată, Rusia a accelerat construcția spărgătoarelor de gheață, care potrivit Forțelor Armate Ruse, vor avea o importanță majoră pentru dezvoltarea zonei arctice, explorarea apelor arctice și protecția Rutei Mării Nordului, relatează Barents Observer.

Construcția navelor va fi de „înaltă prioritate în 2022 și în perspectivă pe termen scurt”, subliniază reprezentanții militari.

În cursul anului, vasul Yevpaty Kolovrat va pleca din șantierul naval Almaz din St.Peterburg și va stabili cursul către apele înghețate din nordul îndepărtat. Nava de 85 de metri lungime, prima din proiectul 21180M, va aparține Flotei Pacificului a Rusiei și va sparge gheața pentru navele de război de-a lungul coastelor de est ale țării.

Nava este o versiune modernizată a lui Ilya Muramets, spărgătorul de gheață care a fost inclus în Flota Nordului în 2017.

Spărgătoarele de gheață sunt construite pe măsură ce Marina Rusă își intensifică prezența în apele arctice. În ultimii câțiva ani, Flota Nordului a desfășurat mai multe exerciții și expediții majore în apele nordice îndepărtate, inclusiv în zonele din jurul arhipelagurilor Ținutului Franz Josef, Novaia Zemlya, Severnaya Zemlya și Insulele Noii Siberii.

sursa: Barents, Observer, The Moscow Times, sursa foto: Kremlin.ru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. ce nivel de trai tata… arme, arme si arme 🙂

    • .poi daca nu mai are cui sa-i vanda gaz az’-maine
      s-o re ori en tat piutin
      .face con flicte ca sa poa’ să-ş vândă armile.
      .minte bolnava .
      mai za pa ceste şâ pă alțî să plece de langa familii copii sotii pantru nebunia lui
      .in loc sa-ş vada dă viata şâ famelie .sa-i creasca sa-i educe sa-i vada mari .
      .vai si-amar dă biețî omini rusi

    • Producția Rusiei: petrol, gaz, fake news, arme!

    • 170 $ salarul minim

  2. Bravo Rusia.

    • Voi ați fost mereu cu omorâtul, ca la altceva nu va pricepeti. Tragic este ca va și place, va furnică pe șira spinării… Nu-i nimic, în ’45 ați avut noroc cu iarna, dar nu se știe… Acum iernile sunt blânde, motoarele mai fiabile, bombele mai eficiente… În plus, cam nimeni de pe planetă nu vă mai suportă.

    • mai gogule

      totata tarile puternice au facut fix la fel si-au proiectat interesele si forta acolo unde au avut nevoie si au putut. iti dau 3 exemple: chinar, us si rusia.

      us: au invadat middle east grupa mare. hai sa ne aducem aminte de celebrele „arme de distrugere in masa” negasite….. in schimb au gasit …surpriza..petrol …..de la WW2 US au fost implicate in 8 raboaie directe si 4 sau 5 indirecte – gen serbia. Nimeni nu le spune nimic si norocul nostru ca tara este ca suntem de interes pt ei. nu vreau sa ma gandesc ce ar fi insemnat ca ro sa fi fost localizata in middle east.

      china: din fericire pt noi astia Inca nu invadeaza insa isi tine cetatenii in lagare si ii controleaza la sange, cine misca dispare.

      rusia: tot pe stilul us invadeaza unde vrea si nimeni nu poate sa ii faca nimic deoarece au gaze si nemtii le tin partea MEREU. rusii au preluat si de la chinezi obiceiul de a face oamenii sa dispara sau ii sinucid de la etajul 2 sau mai sus….

      vezi tu gogule….lumea este condusa de interese si noi la nivel individual nu contam absolut deloc. nici ca tara nu contam mai ales ca suntem foarte foarte corupti….vezi pensiile speciale marite cu 20%.

      sa zicem merci ca nu suntem in africa si sa lasam ipocrizia cu libertatile individuale si alte idei inventate doar pt a ne mentine intr o bula.

    • 😂😂😂Muta-te în Rusia .Salarul minim?170$.Succes!

  3. Ce vrăjeală…
    Pai nu spuneau într-un cor, Dungaciu, Radu Tudor , Chifu, că rușii sunt vai mama lor ? Ca sunt săraci, ca nu au mîncare, ( chiar dacă au exportat cele mai mari cantități de cereale) de amărâți ce sunt au cumpărat cea mai mare cantitate de aur la nivel mondial în 2021, sunt așa de proști încît țin piept dezvoltării tehnice americane ( făcută prin absorbția de inteligență din toată lumea) doar cu oameni lor de știință. Macar Crimeea fusese cindva a lor, dar Regatul Hawaii cind și cum a ajuns Stat american ? Sunt vai mama lor…primii in spațiu, prima rachetă hipersonică, l-au învins pe Napoleon, pe Hitler…cum este cu …Vietnamul ? Cuba? Irak ? Afganistan ? ( 😂😂😂) Cum a rămas cu… North Koreea ? Nu trebuie să fi „platit” de Puțin, dar nici de Biden, trebuie sa vezi doar adevarul…

    • Pertinentă analiză

    • SUA ramane cea mai puternică economie a lumii.De 19 ori mai mare daca a Rusiei.Salariul minim in Rusia?170$.
      Enumeri niste state în care au fost și rușii.Compari cumva Germania de Est cu Germania de Vest?, Coreea de Nord cu Coreea de Sud? Tot blocul estic vs Occidentul?Compari cumva ideologiile? Democrație vs comunism sau socialism?Încă nu am văzut pe nimeni sa emigreze în statele menționate de tine și nici în Rusia Nu am vz pe nimeni să meargă la munca in statele astea sau să aducă mașini și tehnologie.Hai …ia-ți „analiza” și muta-ti curul in Rusia.