G4Media.ro

Consultant financiar: Prețurile locuințelor nu vor scădea în 2024, tendința pe piața…

Sursa foto: Dreamstime

Consultant financiar: Prețurile locuințelor nu vor scădea în 2024, tendința pe piața imobiliară va fi către închiriere

„În acest moment, piața imobiliară din România nu pare a fi influențată de cea din țările din regiune sau din Statele Unite. Cu toate că dobânzile se află încă la un nivel ridicat și nu sunt semne de scăderi importante în următoarea perioadă, iar volumul creditelor ipotecare probabil se va reduce în prima parte a anului 2024 față de anul anterior, prețurile locuințelor nu vor scădea, pentru că oferta este din ce în ce mai redusă, iar cererea se păstrează încă la un nivel superior ofertei. De asemenea, costurile ridicate ale materialelor de construcții nu permit dezvoltatorilor să acorde reduceri prea mari la vânzare. Numărul tranzacțiilor este, însă, foarte probabil să mai scadă, păstrându-se tendința din 2023”, a declarat Laurențiu Stan pentru G4Media.ro.

Motivele care stau la baza acestor estimări sunt, potrivit lui Stan, recentele modificările legislative, respectiv: creșterea cotei de TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele de până la 120 mp, a căror valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, intrarea în vigoare, încă din ultimele luni ale anului 2023, a măsurii care elimină scutirea de la plata contribuțiilor sociale pentru angajații din domeniul construcțiilor, precum și introducerea impozitului de 2% pe cifra de afaceri a băncilor care cel mai probabil, va conduce la o creștere a costurilor de creditare.

De asemenea, creșterea cotei de impozit pe veniturile microintreprinderilor cu cifra de afaceri de peste 60.000 euro de la 1% la 3% se va transpune în costuri mai ridicate pentru participanții pe piața imobiliară, având în vedere că majoritatea firmelor de servicii din acest domeniu fac parte din această categorie.

Întrebat despre particularitățile pieței imobiliarelor din România, Stan a precizat că, spre deosebire de țările occidentale, în România, în proporție de peste 95%, locuințele sunt deținute de cei care le utilizează. De aceea, piața vânzărilor o depășește cu mult pe cea a închirierilor. Cu toate acestea, anul trecut s-a putut observa un avânt al închirierilor de locuințe, pe fondul creșterii dobânzilor și a înăspririi condițiilor de creditare.

“Cei care nu s-au încadrat în condițiile de obținere a unui credit ipotecar, au fost nevoiți să închirieze locuința dorită, în loc să o cumpere. De altfel, pe fondul îngreunării procesului de creditare, dezvoltatorii imobiliari au văzut oportunitatea închirierii locuințelor, pe o perioadă determinată, către cei care nu au putut accesa un credit ipotecar de achiziție. Ca urmare, anul acesta putem să asistăm la o maturizare treptată a pieței imobiliare românești și o tendință de orientare către închiriere, în pofida cumpărării de locuințe. În plus, în lipsa unor reguli urbanistice riguroase, diversitatea este cuvântul care descrie cel mai bine construcțiile ridicate în ultimii 30 de ani. Lipsa omogenității implică numeroase dezavantaje, de la costuri mai ridicate de construire față de construcțiile relativ standardizate, până la dificultatea stabilirii unor prețuri realiste de tranzacționare”, a explicat Laurențiu Stan.

Laurenţiu Stan este evaluator autorizat de aproape 20 de ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează