G4Media.ro

Consumul de alcool, indiferent de cantitate, reprezintă un pericol pentru sănătate (studiu…

sursa foto: Pexels

Consumul de alcool, indiferent de cantitate, reprezintă un pericol pentru sănătate (studiu francez)

Nu există un nivel sub care consumul de alcoolul să nu reprezinte un risc pentru sănătate, potrivit unui raport al Institutului francez pentru sănătate şi cercetări medicale (Inserm), relatează AFP.

„Orice consum – chiar şi scăzut – (de alcool) are un efect dăunător asupra sănătăţii”, subliniază autorii acestui raport de „expertiză colectivă”, publicat vineri, privind reducerea efectelor negative asociate alcoolului, consumat de circa 43 de milioane de persoane în Franţa.

Nivelurile de consum rămân ridicate, în special în rândul tinerilor, în timp ce în Franţa sunt raportate „41.000 de decese anual (dintre care 11.000 de femei) asociate consumului de alcool, cu un cost social estimat la 118 miliarde de euro”, se menţionează în acest document de 700 de pagini, ce conţine recomandări.

Autorii documentului recomandă înăsprirea legii Evin din 1991 (privind lupta împotriva fumatului şi a alcoolismului) „considerabil slăbită” în ultimii ani, prin interzicerea publicităţii pe internet şi în spaţiul public, şi prin creşterea preţului (prin impozitarea băuturilor pe gram de alcool sau cu preţ minim ca în Scoţia).

Documentul sugerează, de asemenea, „reducerea disponibilităţii alcoolului” (prin intervale orare de vânzare şi numărul de magazine sau licenţe) şi „reamintirea reperelor privind consumul cu risc redus de alcool” (nu mai mult de două pahare pe zi şi nu zilnic), precum şi „vulnerabilitatea biologică mai mare a femeilor faţă de alcool”.

Consumul de alcool este direct sau indirect responsabil pentru circa 60 de boli, inclusiv pentru anumite tipuri de cancer (cum ar fi cancerul de sân), dar şi pentru bolile cardiovasculare. Este, de asemenea, prima cauză a spitalizărilor şi a doua cauză de deces evitabilă în Franţa (după fumat), reamintesc experţii.

„Trebuie să ne oprim să mai spunem că este bun pentru inimă”, a declarat în legătură cu vinul roşu Mickaël Naassila, cercetător în cadrul Inserm.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Una din recomandările de bază pentru sănătatea noastră este să bem o cantitatea suficient de mare de lichid pe zi.
    2L apa la PET – 2 lei
    2L BERE la PET – 5 lei

  2. Credeti ca Vaslui sau Teleorman ar da doi bani pe studiul lui peste? Ei nu supravietuiesc o zi fara bautura.

  3. De asemenea dauneaza grav plictiselii

  4. Oare Churchill ce zice din mormant ca a murit la 89 , daca asta nu a baut nu a mai baut nimeni.

    • Ignorand sofismul ieftin al unui troll consacrat, ce bea Churchill nu-si permite toata Romania.

  5. Sevpare ca cei care au scrus acest articol „stiintific” s-au detasat complet de realitate. Cine a facut medicina, specializarea gastro va poate spune cat alcool se produce doar prin digestia alimentelor.
    Este ridicol, flagrant gresit si manipulatoriu!

    • Da-mi si mie poza cu de unde ai baut. :)) De-ai avea dreptate, n-ar valora cat o gura de bere …

  6. Il cheama Mickaël Naassila.Poate gresesc dar cred ca e musulman.Musulmanii considera ca Coranul e adevarat 100 la suta.Coranul interzice alcoolul.Naassila daca e musulman poate ca e motivat de religia lui sa scrie c orice strop de alcool e rau.Sau poate nu,nu stiu.

  7. Studiul este interesant. Totuși, de ce speranța de viața in țările cu consum mare de vin ( Spania, Italia, Franța ) este mult mai mare ?

  8. Dupa 17 ani de consumatol, am ajuns la concluzia ca taria e baza, scurt si la obiect. Doar ca sticla tre’ sa plece de la 150 de lei(Diplomatico, o delicatesa). Restul e doar paragina si m-am paradit destul. : D (De ex, vinul e prea pt. lalaiala, fie el Sauvignon).

    Da, alcoolul e otrava, specifica clar ‘Enciclopedia Nutritiei’ de Elsevier, doar ca daca bagi ce trebuie la mat si dai cum trebuie din cur, n-ai nici pe drq.

    • *Iar gastronomia e o arta mult mai vasta decat betivania … V-as mai scrie, dar ma pregatesc sa ies sa beau. : D

      Pana cand nu s-or legaliza consumabile mai serioase, in detrimentul celor neserioase(mult mai toxice pe .gov)(studii cu multe PhD-uri), trebuie sa consumam ceva … In special astia de -s fortati de societate sa-si tina creierul in Idle …

      N-am cu cine, domne, nici sa schimb lumea, nici sa beau … :))

  9. Postachel, pt. tine, doar penicilina.

  10. Studiu de ecologisti verzi, gen Medecins sans Frontieres?
    Astia pregatesc terenul pentru islamizare, sa creeze conditiile ideale, adica fara beutura, doar curve, inclusiv in Rai. Si ceva narghilea cu opiu.
    Raiul musulmanilor.
    No servus, o palinka de Bistritz sau o posirca regatana?