G4Media.ro

Consumul de cocaină aproape că s-a dublat, în Franța, în decurs de…

sursa foto: Unsplash

Consumul de cocaină aproape că s-a dublat, în Franța, în decurs de un an / Oamenii recurg la droguri și pentru a rezista la ritmul de muncă intens, spun specialiștii

1,1 milioane de francezi au consumat cocaină, cel puțin o dată, în cursul anului 2023, potrivit celui mai recent studiu al Observatorului francez al drogurilor și tendințelor adictive (OFDT), publicat miercuri.

Această cifră aproape s-a dublat față de raportul precedent al OFDT, publicat în 2022, care estima cifra la 600 000 de utilizatori pentru acel an.

Mai mulți factori explică această dublare a consumului, scrie France Presse.

Producția mondială de cocaină nu a fost niciodată atât de ridicată în Columbia, Bolivia și Peru, cei trei principali producători, cu 2 700 de tone în 2022, față de 1 134 de tone în 2010, potrivit Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate.

Această disponibilitate se reflectă și în aplicarea legii: autoritățile franceze au confiscat 23,5 tone de cocaină în 2023, comparativ cu 4,1 tone în 2010. În primele 11 luni ale anului 2024, aproape 47 de tone de cocaină au fost confiscate de serviciile antidrog franceze.

Un alt factor este „schimbarea condițiilor de muncă, oamenii care muncesc consumând cocaină pentru a «continua să muncească», fie pentru a face față unui volum de muncă intens (în industria gastronomiei), fie pentru a face față unor condiții de muncă dificile (în industria pescuitului)”, a declarat pentru AFP Ivana Obradovic, director adjunct al OFDT.

În sfârșit, există „diversificarea formelor de consum, cu răspândirea cocainei bază (crack) și banalizarea imaginii cocainei, un drog care a devenit «familiar» și este perceput ca fiind «mai puțin periculos» decât acum douăzeci de ani”, a adăugat Obradovic.

Anul acesta, Franța ocupă locul 7 în Europa în ceea ce privește consumul de cocaină.

În timp ce prețul unui gram de cocaină a rămas practic stabil (60 EUR în 2011, 66 EUR în 2023), concentrația a urmat o curbă exponențială, cu 73% cocaină pură în 2023 față de 46% în 2011.

Ivana Obradovic remarcă faptul că „cele mai mari creșteri ale experimentării și consumului în cursul anului au fost înregistrate în rândul adulților tineri”, în special pentru stimulente precum cocaina și ecstasy/MDMA.

La începutul lunii ianuarie, vameșii belgieni au anunțat o scădere a capturilor de cocaină în portul Anvers la 44 de tone în 2024, față de 116 tone în anul precedent, în special datorită controalelor mai stricte în America Latină, de unde este expediat drogul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu cred poti sa explici o crestere atat de mare ca bucatarii, ospatarii si pescarii muncesc prea mult in conditiile in care in Franta este cred ca cel mai scurt program de lucru din Europa.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.