G4Media.ro

Consumul de droguri ușoare: Legalize or prosecute it?

sursa foto: Pexels

Consumul de droguri ușoare: Legalize or prosecute it?

UNTOLD e în toi la Cluj în aceste zile. Poliția este însă și ea în alertă, a intensificat controalele și l-a adus special de la Sibiu pe câinele Şuier, un ciobănesc german dresat să ia urma drogurilor. În urmă cu două săptămâni, la Electric Castle, poliţia a depistat 102 tineri care aveau asupra lor droguri uşoare, în special marijuana.

  • Informația pe scurt:
    Cele mai mari pieţe pentru trafic şi consum sunt Bucureşti şi centrele universitare. Agenția Antidrog arată că aprox. 11% dintre adolescenți consumă droguri ușoare, în special marijuana
  • În România, deţinerea pentru consum propriu este sancţionată penal. Unele state încep să legalizeze consumul recreaţional de marijuana
  • Psihologul Karen Rosner: Este o credinţă falsă că aceste droguri nu aduc consecinţe negative asupra sănătăţii fizice şi, mai ales, psihice
  • Judecătorul Cristi Dănileț: Cu siguranță, trebuie regândită și la noi incriminarea deținerii pentru consum propriu

Judecătorul Cristi Danileţ le-a atras atenţia tinerilor, din nou, că în România nu doar faptul că cineva dă altcuiva un „cui” este interpretat ca trafic de droguri de risc şi este pedepsit, ci chiar şi deţinerea pentru consum propriu este sancţionată penal. A simțit-o pe pielea lui acum câteva zile un columbian care a venit la UNTOLD, dar a fost prins pe aeroport cu 7 grame de marijuana, despre care a spus că era pentru consum propriu. S-a ales cu dosar penal la DIICOT pentru deținere de droguri de risc pentru consum propriu.

Articolul 4 din legea 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri spune foarte clar: ”cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani.”

Potrivit datelor de la DIICOT Cluj, anul trecut au fost înregistrate aproape 400 de dosare penale privind infracţiuni legate de traficul de droguri. Au fost aproape 250 de cazuri pe legea 143/2000 privind combaterea drogurilor și 150 de cazuri pe legea 194/2011 privind combaterea etnobotanicelor. La nivel naţional au fost aproape 3700 de cazuri noi. Cele mai mari pieţe pentru trafic şi consum sunt Bucureşti şi centrele universitare, potrivit Raportului DIICOT pe 2017. Ultimele date ale Agenției Antidrog arată că în jur de 11 la sută dintre adolescenți consumă droguri ușoare, în special, marijuana. Cifrele sunt totuși de două ori mai mici decât media europeană.

Psihologii atrag atenţia asupra efectelor negative ale consumului excesiv de droguri uşoare, însă admit că, legalizat sau nelegalizat, consumul, în special de marijuana, nu va dispărea. Soluţia ar fi ca tinerii să fie instruiţi, să cunoască efectele negative şi să nu consume în exces, la fel cum este şi în cazul consumului de alcool. De altfel, tendinţa la nivel mondial este de legalizare a consumului recreaţional de marijuana. Recent, Canada şi Georgia au făcut acest lucru.

În lume, prinde contur ideea ca oamenii să nu fumeze excesiv „iarbă” sau să bea foarte mult alcool, NU să li se interzică aceste lucruri şi să fie pedepsiţi cu închisoarea dacă aprind un „cui”.

Judecătorul de drept penal Cristi Danileţ este cunoscut pentru lecţiile de educaţie juridică oferite adolescenţilor. În contextul festivalului UNTOLD de la Cluj, el le-a explicat încă o dată care sunt riscurile legale atunci când fumează „iarbă”.

„În România, legea 194/2011 se referă la etnobotanice, iar legea 143/2000 se referă la droguri.

Azi sunt extrem de mulţi consumatori de droguri uşoare. Din experienţa pe care o am ca judecător în astfel de cauze şi ca promotor al educaţiei juridice în rândul elevilor, vă spun că nu există liceu unde să nu se consume etnobotanice sau marijuana. Mai mult, potrivit datelor furnizate de Agenţia Antidrog, consumul este exploziv la elevii de clasa a noua.

Trebuie să se ştie că legislaţia noastră actuală interzice atât cultivarea şi producerea, cât şi importul, vânzarea, dăruirea sau deţinerea unor astfel de substanţe.

Desigur, niciun procuror de la DIICOT nu va trimite în judecată pe cineva care fumează un cui sau un joint şi este pentru prima dată în contact cu legea. Dar de la consumatori se ajunge la dealeri… Procurorii deschid pe bandă rulantă dosare pentru că aşa sunt obligaţi de lege, ca apoi să le închidă prin renunţare la urmărire penală dacă suspectul recunoaşte fapta, nu are antecedente penale şi cantitatea de substanţă este redusă. Judecătorii par să accepte că acest fenomen, al consumului de droguri uşoare, nu mai poate fi stopat: rar sunt pedepse cu închisoarea la infractorii mici primari, în rest fie se amână aplicarea pedepsei, fie se dau pedepse cu suspendarea condiţionată. Dar dealerii nu sunt iertaţi: pedepsele sunt aproape întotdeauna mari şi cu executare în penitenciar.

Unii susţin că deţinerea unei cantităţi mici de canabis nu mai trebuie incriminată şi că un consum controlat ar trebui permis. Eu constat că acesta este, de altfel, trendul în lume. Cu siguranță, trebuie regândită și la noi incriminarea deținerii pentru consum propriu. Legea trebuie să apere terții, fiecare adult să fie însă liber să decidă ce face cu corpul său atât timp cât nu afectează pe un altul. Dar, totdodată, eu cred că ar trebui mărite drastic pedepsele pentru deținere și vânzare de etnobotanice. Acestea produc un efect fizic și psihic devastator”, a explicat magistratul Danileţ pentru G4media.ro.

Psihologul Karen Rosner explică pentru G4Media.ro de ce tinerii sunt atraşi de consumul de droguri uşoare, în special de marijuana. „Sunt mai multe cauze. În primul rând, e nevoia de apartenenţă la grup, sunt mulţi prieteni care consumă şi fac notă discordantă cei care nu fumează. Apoi e curiozitatea, fiecare vrea să afle cum este, cum se simte, ce se întâmplă cu el atunci când fumează. Şi mai este o idee care circulă, că sunt fără consecinţe, că sunt slabe, chiar dacă consumă frecvent nu o să li se întâmple nimic rău pe termen lung.”

Ea atrage atenţia însă asupra efectelor negative generate de consumul excesiv. „Este o credinţă falsă că aceste droguri nu aduc consecinţe negative asupra sănătăţii fizice şi, mai ales, psihice. Consumul îndelungat şi excesiv dăunează foarte grav vieţii psihice, capacităţii cognitive, capacităţii de concentrare, de analiză, viziunea de ansamblu, sunt perturbate foarte multe funcţii cognitive şi trăiri post-consum, pot fi efecte de bumerang.”

Psihologul Rosner crede că fenomenul nu trebuie combătut exclusiv cu mijloace penale, cu închisoarea, mai ales că tendinţa mondială este în sens invers. Soluţia ar fi să fie combătut consumul excesiv de droguri uşoare prin educaţie astfel încât tinerii să cunoască efectele negative asupra sănătăţii, așa cum este şi în cazul consumului de alcool.

„Chiar dacă se legalizează sau dimpotriva va fi pedepsit penal în continuare, consumul de marijuana va exista. Dacă va fi pedepsit, tinerii vor fi tentaţi să consume din bravadă. În cazul în care va fi legalizat, cannabisul va fi găsit mult mai uşor, va fi mult mai la îndemână. Soluţia ar fi ca tinerii să fie instruiţi, să cunoască efectele negative şi să NU consume în exces, la fel cum este în cazul consumului de alcool„, a explicat ea.

Statistici. Potrivit datelor cele mai recente ale Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), care citează un studiu ESPAD din 2016 (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), consumul de droguri uşoare, deşi încă sancţionat penal în România, este prezent în rândurile a aproape 11 la sută dintre adolescenţi. Consumul de droguri uşoare în România este situat totuşi la valori sub media europeană.

„Acest tip de consum este mai mare în rândul băieţilor – 13,6%, faţă de 8,4% în cazul fetelor.

Dintre drogurile ilicite studiate, cel mai mare nivel al consumului este înregistrat de canabis – 8,1%. Urmează: NSP (noile substanţe psihoactive) cu 5,1%, solvenţi/ substanţe inhalante cu 3,6%, cocaină cu 3,3%, LSD sau alte halucinogene – 2,4%, ecstasy – 2,1%, heroină – 1,7%, ketamină – 1,8%, droguri injectabile – 1,3%, crack – 1,2%, amfetamine -1,1%, ciuperci halucinogene – 1,2%, metamfetamine – 1% şi GHB – 1,1%.

Comparativ cu valorile medii europene, consumul de canabis/ haşiş în rândul elevilor de 16 ani din România este de 2 ori mai mic, 8,1% faţă de 16,5%.

După canabis, pe poziţia a doua, în topul celor mai consumate droguri în rândul elevilor din România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP). Astfel, 5,1% dintre elevii de 16 ani incluşi în eşantion au experimentat consumul de NSP, acest tip de consum menţinându-se la acelaşi nivel ca şi în studiul anterior, când a fost pentru prima dată măsurat.

Ca şi la nivel european, cele mai consumate NSP în rândul elevilor din România sunt cele care se prezintă sub forma amestecurilor de ierburi de fumat cu efecte asemănătoare drogurilor. În România, consumul de astfel de amestecuri a fost declarat de 2,7% dintre adolescenţi, fiind peste media europeană – 2,2%.

În ceea ce priveşte consumul de ecstasy, se observă o menţinere a consumului de-a lungul vieţii, la nivelul valorii înregistrate în studiul anterior – 2,1%, faţă de 2%”, sunt indicatorii cei mai recenţi, din 2016, prezentaţi de Agenţia Antidrog.

Legislație. Potrivit legii 143/2000 dacă cineva dă altcuiva un joint poate fi încadrat la oferire de droguri de risc. Articolul 2 din lege spune la alineatul 1: ”cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

La alineatul 2, legea spune: ”dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi”. Drogurile de mare risc sunt cocaina, heroina, etc.

Articolul 4 din lege reglementează consumul propriu. ”Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani”, se arată în legea 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

  1. daca nu sunt lasat sa bag in mine orice substanta vreau mi se incalca drepturile ! daca in schimb ma ocup cu vînzarea sunt de acord sa fiu pedepsit!

    • Militienii abia asteapta sa dea amenzi, sa produca bani pentru PSD – partidul stat.

    • Pe acelasi argument putem sa spunem ca ti se incalca drepturile daca sunt pedepsiti si cei care vand. Daca ei nu vand tu de unde cumperi si cum o sa consumi?

      E stupid.

  2. SUA au incercat prohibitia alcoolului, un produs mult mai dificil de ascuns, si au dat chix. E drept ca vremurile si mijloacele erau altele, dar si in zilele noastre se face evaziune cu alcool si tutun LA GREU.

    Daca statul nu poate diminua consumul de „substante” pana la un nivel redus cu costuri rezonabile, atunci mai bine il legalizeaza, controleaza si taxeaza. Bineinteles, ca si in cazul alcool/tutun, daca „organul” nu face fata si costurile pentru consumator vor fi prea mari, atunci legalizarea va fi degeaba, tot la evaziune ajungem.

    Pana la urma, nu poti opri pe cineva care vrea cu orice pret sa consume. Plus discrepanta dintre „magarii” si consumatorii care platesc dpdv penal si „upper management”-ul care aduna bishtarii stand cu burta la soare. Si incurajarea traficantilor de a prefera varietatile „tari” sau „concentrate”, in dauna celor „usoare”, riscul fiind acelasi.

    • In continuare dai dovada de prostie crunta prin urarile pe care le faci…
      Dar totusi o sa incerc sa i-ti raspund la enumerare(probabil ai preluat de la TT,la vel ca el 80% din afirmatii sunt absurditati)
      Probabil nu ai citit articolul,bine inteleg ca este lung, cand se vb de legalizarea drogurilor referirea se face in special la marijuana si canabis +derivate.nu se vorbeste de legalizarea Metamfetamina,LSD,cocaina,opiu,heroina etc…riscul de a muri de la supradoza de canabis este cam acelas cu acela de a muri de coma alcolica…daca vrei sa o luam statistic vietile distruse de alcool versus vieti distruse de droguri usoare o sa observi ca nu se poate face comparatie nr vitilor distruse de alcool sunt net superioare.
      Financiar in momentul de fata doar se cheltuie bani pt combaterea tuturor drogurilor(nu vb de eficienta,poti citi in articol si tragi singur concluziile) prin legalizarea celor usoare se pot obtine fonduri pt combaterea celor periculoase si pt educarea populatiei vizavi de consum.
      Vad ca esti nationalist si crezi ca vor pleca bani din tara pt ca nu producem doar consumam,acelasi lucru se intampla si in momentul de fata si nu doar cu drogurile ci si cu alimente,diverse produse(noi nu producem mare lucru) insa din contra prin impozitare,taxe,accize o parte din bani ar ramane in tara.
      Despre prostitutie sunt valabile toate argumentele de mai sus plus faptul ca prostitutia este una din cele mai vechi meserii :)…prostitutia nu se poate starpi…cum ai zis si tu intodeauna vor fi oameni care vor sa se futa si la fel vor exista oameni care vor sa profite de pe futut…prin trecerea ei in legalitate poti imbunatati semnificativ locul de munca al celor care o presteaza,poti creea locuri de munca,poti colecta bani legal,poti supraveghea respectarea unor minime drepturi ale celor care lucreaza,poti opri abuzurile proxenetilor,poti reduce bolile cu trasmisie sexula,poti ajuta legal copii „din flori” si poti reduce numarul sarcinilor nedorite,poti face bani din turism…
      Daca vrei sa vorbim strict financiar legalizarea drogurilor usoare si a prostitutiei ar ridica pib-ul romaniei cu ceva procente…alti au facut lucrul asta si a iesit foarte bine…insa noi inca suntem ramasi in urma in materie de „a gandi”…noi ne ducem la biserica si ne rugam cand suntem bolnavi cand ne este foame…daca biserica zice ca nu este bine…noi respectam…ca asa trebuie…cum trebuie si sa facem catedrala de nu stiu cate miliarde de euro…nu ne trebuie spitale,educatie,cultura,productie…plm ne trebuie sa ne rugam

    • Scuze,am gresit
      Raspunsul era pt rilache

    • rilache, insiști să demonstrezi că ești tâmpit, nu are rost să consumi energie, am văzut toți chiar de la primul comentariu :). Nenea, alcoolul este legalizat, tutunul (un drog de risc mult mai mare decât marihuana) este legal, și dacă ai fi în stare să pricepi lucruri ți-aș povesti că cel mai ucigător drog (bolile asociate responsabile de jumătate din decesele cauzate de boală), și care dă o dependență de care nu scăpăm toată viața, și care este dat și bebelușilor este zahărul rafinat.
      Bun. Accizele se plătesc la legale, 6-7 miliarde de euro pe an la țigări numai în România, nu se plătesc la ilegale. Marihuana este cu câteva ordine de mărime mai puțin periculoasă decât tutunul (nimeni niciodată nu a putut fuma între 20 și 40 de cuie pe zi, adică exact atâtea țigări câte fumează orice fumător). Rămâne cum am stabilit 🙂

  3. Cei care vor legalizarea drogurilor, le urez ca odraslele și membrii neamului lor să moară de supradozare.

    Să le vândă copiilor la școală și să-i îngroape de mici – să vedem atunci ce se schimbă.

    Așa, și când se vorbește de legalizare, nimeni nu zice nimic despre cine se va îmbogăți de pe urma vânzărilor. Statul în niciun caz.

    • vorbesti ca sa nu te afli in treaba, vino cu niste argumente logicr si msi da-i un goagăl ca nu e greu.. criminalitatea a scazut in Colorado cu aproape 3 la suta de la legalizare iar in Washington (statul) e la cel mai scazut nivel in ultimii 40 de ani
      bineinteles ca statul isi ia partea leului prin taxe accize si impozite la fel ca la alcool, tutun, benzina, energie electrica samd
      incljn sa cted mai mult in deciziile luate de guvernul Canadei de exemplu (cu ceva studii si analize in spate) decat in urarile tale de neam prost

    • Bai…tu esti prost iremediabil nu???da nu la modul usor cred ca te putem incadra la „mare risc”…
      Nu ca as fi pt legalizare,nu sunt nici impotriva atata timp cat nu cunosc situatia destul de bine,nu am informatiile necesare pt a-mi putea face o idee si a ma putea pronunta…insa tu sa doresti moartea copiilor celor care nu sunt de aceeasi parere cu tine…deja te incadrezi la „posesie de prostie peste valoarea legalala”…ma adica trebuie sa fii complect,idiot,prost,fara nici cea mai mica urma de cultura si moralitate,needucat,trebuia sa te nasti in preistorie tu ma ca probabil acolo te incadrai mai bine in peisaj…ba,da esti prost tare mai nene….

    • rilache, tocmai ai urat să-ți moară neamul și copkii de la supradoză la alcool, care e legalizat, și tu ești de acord cu legalizarea lui ori de câte ori cumperi o bere 🙂
      Cât despre îmbogățirea statului – numai din acciza la țigări statul încasează MAI MULT decât tot bugetul sănătății. Din acciza la marihuana statul încasează fix p… asta… fix zero :), chiar din contra, cheltuiește milioane de euro ca să prindă ”fumezații”..
      În fine, am scris prea mult, commentul meu pe scurt: ești prost 🙂

    • jolo & Inca unu & johnny

      Nu mă interesează statistici, eu vorbesc de fapte. Dacă vreți să vă drogați, duceți-vă în țările unde există așa ceva. Dacă tot pretindeți că aveți bani pentru droguri, în mod cert aveți destui bani și pentru un avion până în locurile unde se consumă droguri. În primul rând.

      În al doilea rând, statul nu va câștiga nimic. Drogurile ar fi importate de străini și, pe urmă, baftă să te lupți cu criminalitatea transnațională (transfrontalieră) care va profita extrem de mult de pe urma consumului de droguri și va transforma România cum era China după cel De-al Doilea Război al Opiului: o populație drogată, slăbită, și incurabilă. Pesemne, străinii care vor importa drogurile legal, vor omorî (citiți bine, omorî) competițiile.
      E clar că voi și ceilalți românași habar n-aveți cu ce se joacă când e vorba de mafie, carteluri și clanuri transfrontaliere, nu cum fac mojicii noștri care fac trafic de butelii cu gaz și, în cel mai rău caz, importă heroină din Balcani sau de pe DarkWeb.

      În al treilea rând, rămâne ce am spus cu supradozarea + dependența (fiindcă am uitat de dependență): cei care vor legalizarea drogurilor, le urez ca membrii neamurilor lor (inclusiv copiilor lor) să moară pe capete din cauza supradozării și a costurilor uriașe de bani pentru tratamente împotriva dependenței (de care știm bine că nu există leac nici pentru „drogurile” licite). Abia scăpăm de fumatul țigărilor, numai ca xenomanii drogați să susțină legalizarea drogurilor; carevasăzică, „din puț în lac”.

      În al patrulea rând, argumentul împotriva legalizării drogurilor e același pentru legalizarea proxenetismului: toți vor să se fută, dar nimeni nu se gândește dacă e vorba de mă-sa, soră-sa sau fii-sa; nu mai zic de progeniturile „născute din flori” din cauza proxenetismului, ce viață cruntă duc și aceștia, în timp ce nimeni nu poate concepe o asemenea viață.
      Așa și cu drogurile: sunteți pro-legalizare, până când neamul vostru intră în colaps din cauza lor, mai ales copiii/nepoții voștri. Nu mai zic de praful ce se va alege de școli, dacă acum ni se pare că totul e deplorabil… eheee, n-ați văzut voi nimic.

      În al cincilea rând, consumatorii de droguri vor deveni subiect de discuție în care să li se retragă acoperirea medicală (publică și privată) fiindcă a fost alegerea lor să consume droguri din cauza xenomaniei și/sau din cauza trendy-flendurilor. De ce plătitorii de taxe să vă acopere vouă vicisitudinile xenomane?

      Așa că le urez pro-drogaților să fie afectați crunt, mai ales odraslele și neamul lor, să vadă ei pe urmă ce înseamnă să te bagi în abisul drogurilor.

    • In continuare dai dovada de prostie crunta prin urarile pe care le faci…
      Dar totusi o sa incerc sa i-ti raspund la enumerare(probabil ai preluat de la TT,la vel ca el 80% din afirmatii sunt absurditati)
      Probabil nu ai citit articolul,bine inteleg ca este lung, cand se vb de legalizarea drogurilor referirea se face in special la marijuana si canabis +derivate.nu se vorbeste de legalizarea Metamfetamina,LSD,cocaina,opiu,heroina etc…riscul de a muri de la supradoza de canabis este cam acelas cu acela de a muri de coma alcolica…daca vrei sa o luam statistic vietile distruse de alcool versus vieti distruse de droguri usoare o sa observi ca nu se poate face comparatie nr vitilor distruse de alcool sunt net superioare.
      Financiar in momentul de fata doar se cheltuie bani pt combaterea tuturor drogurilor(nu vb de eficienta,poti citi in articol si tragi singur concluziile) prin legalizarea celor usoare se pot obtine fonduri pt combaterea celor periculoase si pt educarea populatiei vizavi de consum.
      Vad ca esti nationalist si crezi ca vor pleca bani din tara pt ca nu producem doar consumam,acelasi lucru se intampla si in momentul de fata si nu doar cu drogurile ci si cu alimente,diverse produse(noi nu producem mare lucru) insa din contra prin impozitare,taxe,accize o parte din bani ar ramane in tara.
      Despre prostitutie sunt valabile toate argumentele de mai sus plus faptul ca prostitutia este una din cele mai vechi meserii :)…prostitutia nu se poate starpi…cum ai zis si tu intodeauna vor fi oameni care vor sa se futa si la fel vor exista oameni care vor sa profite de pe futut…prin trecerea ei in legalitate poti imbunatati semnificativ locul de munca al celor care o presteaza,poti creea locuri de munca,poti colecta bani legal,poti supraveghea respectarea unor minime drepturi ale celor care lucreaza,poti opri abuzurile proxenetilor,poti reduce bolile cu trasmisie sexula,poti ajuta legal copii “din flori” si poti reduce numarul sarcinilor nedorite,poti face bani din turism…
      Daca vrei sa vorbim strict financiar legalizarea drogurilor usoare si a prostitutiei ar ridica pib-ul romaniei cu ceva procente…alti au facut lucrul asta si a iesit foarte bine…insa noi inca suntem ramasi in urma in materie de “a gandi”…noi ne ducem la biserica si ne rugam cand suntem bolnavi cand ne este foame…daca biserica zice ca nu este bine…noi respectam…ca asa trebuie…cum trebuie si sa facem catedrala de nu stiu cate miliarde de euro…nu ne trebuie spitale,educatie,cultura,productie…plm ne trebuie sa ne rugam

    • rilache, insiști să demonstrezi că ești tâmpit, nu are rost să consumi energie, am văzut toți chiar de la primul comentariu :). Nenea, alcoolul este legalizat, tutunul (un drog de risc mult mai mare decât marihuana) este legal, și dacă ai fi în stare să pricepi lucruri ți-aș povesti că cel mai ucigător drog (bolile asociate responsabile de jumătate din decesele cauzate de boală), și care dă o dependență de care nu scăpăm toată viața, și care este dat și bebelușilor este zahărul rafinat.
      Bun. Accizele se plătesc la legale, 6-7 miliarde de euro pe an la țigări numai în România, nu se plătesc la ilegale. Marihuana este cu câteva ordine de mărime mai puțin periculoasă decât tutunul (nimeni niciodată nu a putut fuma între 20 și 40 de cuie pe zi, adică exact atâtea țigări câte fumează orice fumător). Rămâne cum am stabilit ?

    • OK, hai sa vorbim despre fapte, nu statistici: esti prost.

      Dintr-o supradoza de alcool poti sa mori in cateva ore, si cantitatea necesara de alcool o poti obtine foarte usor la un supermarket, daca ai peste 18 ani.

      Pentru o supradoza de marijuana ar trebui sa fumezi zi si noapte, fara pauza, aproximativ o saptamana, deci faptele nu sunt de partea ta.

      De fapt e mult mai usor sa mori dintr-o supradoza de apa, daca bei peste 8 litri / zi, din cauza diluarii electrolitilor din sange: https://en.wikipedia.org/wiki/Water_intoxication

      Deci, inainte de a interzice marijuana, ar trebui interzise in ordine alcoolul si apa.

      Si, referitor la urarile tale, iti urez sa iti faci curajul sa vizitezi un psiholog.

    • Rilache, esti prost si ticalos ca orice PSDist si postac pro-rus.

      In tarile unde s-au legalizat drogurile, consumul a scazut.

      Du-te si termina clasa a patra. Daca poti. Daca nu cumva PSD a inchis scoala de la tine din sat.

    • Trebuiesti educat musiu.Daca mori de la 2 L de posirca tare bandu-l deodata sau faci intoxicatie grava cu tabac de te apuca tremuriciul si abia stai pe picioare de la 4 pachete de tigari la cannabis -sativa adica canepa industriala trebuie sa fumezi 5 tone la o concentratie de thc admisa la noi de 0.2% .Iar daca fumezi si 100 De jointuri adica tigari cu cannabis nu ai nici pe dracu.Asa v-au indobitocit milienii si prostii de parlamentari care au facut dintr-o recomandare a ONU din 1990 Canepa traditionala romaneasca Cannabis Sativa un Drog.Au inchis 40 Topitorii de canepa ,adica au concediat 40000 Oameni,au distrus 80 000 Gospodarii taranesti si CAP uri,au Distrus productii de pe 60000 HA au distrus o economie de 2 miliare de dolari din cauza militienilor si procurorilor cu exces de zel si indobitociti la un loc cu parlamentarii di 1990.Ei ar trebui acum trasi la raspundere pentru Subminarea economiei nationale nu copii care zac in inchisori pentru 3 grame de cannabis.Stiai ca aceasta planta tehnica are peste 25000 Utilizari si e o industrie de 50 miliarde de dolari la nivel mondial??/Stii ce doresc unor iresponsabili ca tine ??/Sa te imbolnavesti de cancer si sa te duci sa faci chemoterapie si atunci sa vezi ce inseamna un tratament cu produse obtinute din canepa.In rest nici un sentiment pentru prosti si spalati pe creier.

  4. legalizati-l fara discutii. prin eucatie se pot reduce efectele exceselor, la fel cum ar trebui sa fie si la alcool sau tutun
    canabis cu continut redus de THC (halucinogenul) se poate cumpara si in Italia, acela contine mai mult CBD in schimb, un puternic antiinflamator cu efecte benefice pentu cei bolnavi de psoriazis, parkinson ba chiar si diabet conform unor alte studii
    un efect interesant al CBD-ului este de a atenua efectele si senzatia de high as fuck dupa ce ai consumat un pic prea mult THC..
    sauce https://honestmarijuana.com/cbd-vs-thc/amp/ (printre altele) si propria experiență

  5. „Legalize or prosecute it” ai? De fapt in tara tunelurilor pe sub Bucegi la ce sa te astepti? La orice pas dai de un papagal care „stie” engleza si vrea s-o arate.
    Trecind peste anglo-ghertoism, din moment ce alcoolul si tutunul, droguri aflate in fata canabisului pe lista periculozitatii, sint legale nu vad de ce n-ar fi cinepa. In plus ar fi si o lovitura data vinzatorilor ilegali.

  6. D-le Alin Ionescu. Va rog înainte de a scrie un articol despre problematica drogurilor sa va informați și sa discutați cu specialiștii in domeniu ai ANA. Am cautat pe google niște referințe despre psihologul Karen Rosner dar nu exista. Revenind la subiect in România consumul de canabis in scop medicinal este permis. Cu toate acestea nu exista pe piața medicamentelor niciun produs care sa conțină canabis. De asemenea începând cu anul 2014 și in România a fost introdus conceptul de justiție terapeutica. Adică conform ART 19 ind.1 din Legea 143/2000 modificata și completată persoanele care sunt depistate cu o cantitate de droguri asupra lor pentru consum propriu sunt referiți de DIICOT către serviciile de asistenta integrată ale ANA in vederea tratării dependentei dr droguri. I de judecată poate să nu aplice nici o pedeapsă acestuia sau să amâne aplicarea pedepsei dacă consumatorul de droguri respecta programul de terapie. Mai multe informații găsiți pe http://www.infodrog.ro .

  7. politia alearga tineri zambitori impinsi de la spate de legi create de batrani morocanosi.

  8. Lasati-l mai pe Rilache, nu e in tema cu drogurile usoare. El ia doar PSD, un fel de LSD de prin partile Belinei care da niste bad trip-uri de pomina. Ah, da, mai ia si cacaina A3, un drog periculos extras din dejectiile de varan. Chestia asta e nashpa rau, afecteaza creierul iremediabil si produce episoade zilnice de catatonie in fata televizorului…

  9. Foarte interesant articolul, cu exceptia legii pe care ati invocat-o. Legea 143/2000 a fost modificata jn 2015 (sper sa nu ma insel), iar pedepsele au fost reduse pentru posesie de deoguri spre consum propriu. ” Se pedepseste si cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri pentru consum propriu, fara drept, cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Daca infractiunea are ca obiect droguri de mare risc, pedepsa este de la 6 luni la 3 ani.”
    Cred ca si la nou se fac progrese in sensul unei politici de toleranta fata de consumul propriu de substante psihoactive.

  10. In primul rand, trebuie dezincriminat consumul personal de cannabis. Pe urma reglementata legea care este deja in vigoare legata de cannabisul medicinal. La noi legea este in asa fel incat cannabisul medicinal e legal, dar de fapt nu e. In lege au limitat THC-ului la 0,3%, ceea ce este imposibil. Si pe urma, cand or sa se observe efectele benefice in sanatate plus alte sectoare adiacente, atunci ar trebui legalizat si reglementat si consumul recreational.

  11. in Gerogia(din regiunea Caucaz) a fost legalizat consumul de marihuana dupa numeroase proteste din acest an impotriva abuzurilor politiei si a miniterului de interne. legalizarea nu le convine politicienilor si politiei care stiu sa exploateze interdictia si sa-si umple buzunarele

  12. la fel in SUA se fac cercetari referitor la faptul ca canabisul poate trata boli grave precum cancerul, insa am inteles ca corporatiile farmaceutice fac un loby puternic impotriva acestor cercetari deoarece li se pierde afacerea din care cistiga miliarde pentru a produce pastile inutile pe cind natura de miii de ani a creat remediul natural

  13. Iarba nu e drog. Trebuie legalizat urgent. Ma mir ca politicienii nu miros daca nu thc, macar cash-ul care sta in jurul subietului.