G4Media.ro

Consumul de energie electrică din centrele de date va fi mai mult…

Sursa foto: Freepik/DC Studio

Consumul de energie electrică din centrele de date va fi mai mult decât dublu, până în 2030, estimează AIE / SUA, Europa și China consumă în prezent 85%

Stimulat de inteligența artificială, consumul de energie electrică în centrele de date va fi „mai mult decât dublu” până în 2030, reprezentând o provocare pentru securitatea energetică și determinând creșterea emisiilor de CO2, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) publicat joi și preluat de France Presse.

În 2024, aceste infrastructuri vor reprezenta doar aproximativ 1,5% din consumul global de energie electrică (415 TWh), dar acesta a crescut deja cu 12% pe an în ultimii cinci ani. Și urmează și mai mult.

„Se preconizează că cererea mondială de energie electrică din centrele de date va fi mai mult decât dublă până în 2030, ajungând la aproximativ 945 de terawați oră (TWh), puțin mai mult decât consumul total de energie electrică al Japoniei în prezent”, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

Până la această dată, centrele de date vor consuma puțin sub 3% din electricitatea mondială.

La nivel local, „un centru de date de 100 de megawați poate consuma anual la fel de multă electricitate ca 100 000 de gospodării”, dar mâine, „cele mai mari centre de date aflate în construcție astăzi vor consuma de 20 de ori mai mult”, echivalentul a 2 milioane de locuințe.

Într-un raport de 302 pagini, primul dedicat inteligenței artificiale, agenția pentru energie a OCDE analizează „una dintre cele mai presante și mai puțin înțelese probleme energetice actuale”.

„Inteligența artificială ar putea transforma sectorul energetic în următorul deceniu, explodând cererea de energie electrică din centrele de date din întreaga lume, oferind în același timp oportunități semnificative pentru reducerea costurilor, îmbunătățirea competitivității și reducerea emisiilor”, subliniază AIE.

Centrele de date sunt distribuite neuniform în lume și concentrate în câteva regiuni dintr-o țară, adesea în apropierea orașelor, ceea ce ridică probleme în ceea ce privește aprovizionarea și dimensionarea rețelei de electricitate.

Această creștere va fi „deosebit” de accentuată în anumite țări, precum Statele Unite, unde „centrele de date vor reprezenta aproape jumătate” din cererea suplimentară de energie electrică, subliniază directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

Împreună, Statele Unite, Europa și China reprezintă în prezent aproximativ 85% din consumul centrelor de date. Prin urmare, prima provocare este găsirea de energie electrică la prețuri accesibile și din abundență.

Președintele american Donald Trump a lansat un „Consiliu național pentru dominația energetică” pentru a stimula producția de energie electrică, în încercarea de a recupera decalajul față de China în domeniul inteligenței artificiale (AI).

Potrivit AIE, „o gamă largă de surse de energie va fi utilizată pentru a satisface nevoile în creștere”, inclusiv cărbunele, care furnizează în prezent 30% din necesarul centrelor de date.

„Dar se așteaptă ca sursele regenerabile de energie și gazele naturale să preia conducerea datorită competitivității costurilor și disponibilității lor pe piețele-cheie”, afirmă AIE.

Cursa pentru construirea centrelor de date va duce în mod inevitabil la o creștere a emisiilor legate de consumul de energie electrică, de la 180 de milioane de tone de CO2 în prezent la 300 de milioane de tone până în 2035, deși aceasta va fi minimă în raport cu emisiile globale estimate în 2024 (41,6 miliarde de tone de CO2), conform AIE.

„Deși aceste emisii vor rămâne sub 1,5% din emisiile totale ale sectorului energetic în această perioadă, centrele de date sunt printre sursele de emisii cu cea mai rapidă creștere”, adaugă aceasta.

Cu toate acestea, potrivit AIE, aceste emisii suplimentare ar putea fi compensate sau chiar depășite de potențialele reduceri ale emisiilor în sectorul energetic și în alte sectoare, datorită creșterii eficienței și inovațiilor aduse de IA.

„Temerile că inteligența artificială va accelera schimbările climatice par să fie exagerate, la fel ca și așteptările că inteligența artificială va rezolva singură problema”, conchide AIE.

Prudentă, agenția consideră că „adoptarea IA nu este garantată și ar putea fi anulată de efectele de ricoșeu și de o creștere a consumului de combustibili fosili”.

Cu alte cuvinte, IA „nu este o soluție miraculoasă” în tranziția energetică, iar o „politică proactivă” rămâne necesară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Problema este la ce va fi folosita AI? Mai ales de State, China, Rusia? Pana acum toate descoperirile mari ale stiintei si technologiei au fost folosite in razboaie si dupa ce s-a distrus tot ce se putea distruge, s-au facut legi si curti care sa tina in frau poftele unora sau altora. Discursul ”pentru” AI fara un efort urias in construirea unui tablou legal, global nu este decat o inarmare mascata.

  2. Fiecare fată de pe TOCZAPARU e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.