G4Media.ro

Contact pierdut cu o ambarcațiune care plutește în derivă pe mare, cu…

Sursa foto: Twitter / UNHCR in Bangladesh

Contact pierdut cu o ambarcațiune care plutește în derivă pe mare, cu 180 de refugiați rohingya la bord

Rudele a circa 180 de refugiați rohingya care plutesc în derivă de săptămâni întregi în Oceanul Indian au pierdut contactul cu ambarcațiunea avariată și îi consideră „morți”, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), citat de Le Figaro. Mii de rohingya, o minoritate musulmană persecutată în Birmania, încearcă în fiecare an să părăsească taberele de refugiați din Bangladesh pentru a ajunge în Malaezia sau Indonezia pe mare, prin traversări foarte periculoase.

Ambarcațiunea, cu zeci de femei și copii la bord, ar fi plecat luna trecută și a fost raportată ca fiind avariată în largul Thailandei, al Indiei și apoi al Malaeziei și Indoneziei. „Rudele au pierdut contactul. Cei care au reușit să-i contacteze ultima dată îi consideră pe toți morți. Sperăm că nu este cazul”, a scris UNHCR pe Twitter în weekend. „Dacă este adevărat, este o veste dramatică. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile care au pierdut persoane dragi în această tragedie șocantă. Reiterăm apelurile noastre către state pentru a salva vieți. Aceasta trebuie să fie prioritatea”, a adăugat instituția.

O femeie în vârstă de 23 de ani, Munuwara Begum, care s-a îmbarcat pe vas, a luat legătura săptămâna trecută cu familia sa care locuiește într-o mare tabără de refugiați rohingya din Bangladesh. „Suntem în pericol. Ajutați-ne”, a spus tânăra, potrivit unei înregistrări audio a apelului. „Nu avem mâncare sau apă și nu avem pe nimeni care să ne salveze din această barcă care se scufundă”.

Duminică, o altă barcă de lemn cu motorul stricat, a treia în două luni, a ajuns în vestul Indoneziei cu 57 de refugiați rohingya, toți bărbați, după o lună pe mare, a anunțat poliția locală. În decembrie, 104 refugiați rohingya au fost salvați și în largul Sri Lanka după ce au traversat Golful Bengal, potrivit presei.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a ONU a cerut țărilor din regiune „să colaboreze de urgență pentru a evita repetarea crizei din 2015”, când mii de refugiați rohingya au fugit cu ambarcațiuni, cu numeroase victime în largul Malaeziei, Indoneziei și Thailandei. „Guvernele și partenerii lor au mai colaborat cu succes pentru a găsi soluții la nivel regional (…) solicităm din nou o acțiune regională urgentă.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Să vină în Ioropa… Mutty mercheleasa abia-i așteaptă. Sau devantul oMacrou.

    • Sa vina in Romanica. Milioane de romani au fost primiti cu bratele deschise de tari care sunt la un nivel de civilizatie fata de de noi cum suntem noi in fata Bangladeshului. Sunt sigur ca vom fi la fel de toleranti si ospitalieri. Mai mult chiar, nu exista neam mai ospitalier ca romanul, o stie oricine, nu?

  2. Spre dezamăgirea unora comunitatea Rohingya sau mai bine spus romii bengalezi, se înmulțesc foarte repede. Putina cultură, studii deloc, sărăcie și copii mulți. Aspirația lor de bază, emigrarea nu contează prin ce mijloace cu vapor, auto, căruțe cu corturi (parcă îmi amintesc de unii de pe la noi),atâta vreme cât scopul final este sa ajungă la ,,adăpost,, Anglia, Franța, Germania. Cu 400-500 euro de persoana viitorul suna bine nu-i așa?

  3. Ce nu mentioneaza nici un ONG este ca se urca singuri in barci pe raspunderea lor si pe riscul lor.Deci mai usor cu grija pentru ei.Sa schimbe ceva in tara lor nu sa vina peste altii sa le faca zile fripte