Verdict final: Elena Udrea nu va fi pusă sub control judiciar. Curtea Supremă a respins cererea DNA
Ora 16.06: Curtea Supremă a respins definitiv cererea DNA ca Elena Udrea să fie pusă sub control judiciar, potrivit minutei de ședință.
5230/2/2017/a2 – Respinge, ca nefondată, contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Națională Anticorupție împotriva încheierii din data de 05 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 5230/2/2017/a2. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei declarată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 11 martie 2021.
Ora 10.55: Avocatul Elenei Udrea a cerut ca ședința de judecată să nu fie publică. El a a spus că Udrea vrea să dea declarații, iar unele aspecte țin de viața privată. Instanța a acceptat cererea
Articolul inițial: Instanța Supremă dezbate joi contestația DNA față de decizia Curții de Apel București de a nu-i impune Elenei Udrea măsura controlului judiciar. Parchetul insistă că e necesară o astfel de măsură pentru ca Udrea să nu părăsească țara înainte de decizia definitivă în dosarul campaniei electorale din 2009, în care a primit o primă condamnare la 8 ani de detenție.
În motivarea respingerii controlului judiciar, judecătoarea Claudia Jderu a susținut că nu se justifică o astfel de măsură raportat la circumstanțele bune – mediul familial, nivelul de educație și la faptul că a făcut declarații exprese că nu intenționează să plece în Italia, au precizat surse judiciare pentru G4Media.ro.
Context
Curtea de Apel a respins pe 5 martie punerea Elenei Udrea sub control judiciar pentru a nu putea părăsi țara, așa cum a cerut DNA. Decizia nu este definitivă și a fost contestată de parchet.
Solicitarea DNA a venit după ce Udrea a fost condamnată în primă instanță la opt ani de închisoare în dosarul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009.
Fosta ministră a susținut în sala de judecată că nu vrea să părăsească România, aşa cum susţine DNA, motivând că, la câte procese sunt pe numele său, nu are niciun motiv să plece din ţară, pentru „că statul român te aduce de oriunde”.
În esenţă, procurorul de şedinţă a argumentat la CAB că este nevoie ca Elena Udrea să fie plasată sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara, având în vedere declaraţiile publice ale acesteia cu privire la condamnare, care, în opinia DNA, arată un dispreţ faţă de supremaţia dreptului şi, indirect, intenţia de a se sustrage procesului penal.
În replică, Udrea a spus că era important să îşi expună punctul de vedere, amintind că şi Laura Kovesi a făcut declaraţii publice atunci când procurorii au cerut ca fosta şefă a DNA să fie pusă sub control judiciar.
Mai mult, Udrea a considerat că îndepărtarea sa de lângă copil, pe o perioadă de opt ani, ar produce efecte mai grave pentru societate, decât eventualele fapte de care este acuzată, respectiv de susţinere a unui referendum de acum 12 ani.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii