Context.ro: Fiul lui Rareș Mănescu, care a fost șef de campanie al lui Mircea Geoană, a vândut o companie de consultanță unei foste colaboratoare a unui oligarh sancționat internațional, apropiat al lui Putin
În timp ce Rareș Mănescu coordona campania lui Mircea Geoană, fiul său Vlad Mănescu a vândut o companie de consultanță unei foste colaboratoare a oligarhului rus Moshe Kantor, sancționat internațional. Este vorba de Lisa Schmidt, care a făcut parte din board-ul unei companii deținute de oligarhul care face parte din cercul apropiat al lui Putin. Presa a relatat pe larg despre afacerile lui Kantor cu un șef al Serviciului de Informații Extern al Federației Ruse. Schmidt s-a autodenumit „prietena familiei Mănescu” și apare într-o poză cu Alexey Kozlov, partenerul de afaceri al fostului manager al campaniei lui Geoană. Kozlov a folosit o identitate falsă în Ucraina pentru a face propagandă pro-Kremlin după invazia din 2014, dezvăluie o investigație internațională din care face parte și Context.ro.
În martie-aprilie 2024, fiul lui Rareș Mănescu și-a vândut firma de consultanță, la care era co-proprietar. Acțiunile sale și ale partenerului său au fost cumpărate de Lisa Schmidt (Benoliel de Carvalho Wahnon Martins – Schmidt Elizaveta – numele integral, n.red.) și soțul acesteia. La momentul tranzacției, Mănescu senior era implicat în campania electorală a lui Mircea Geoană, pentru alegerile prezidențiale, deși acesta era încă Secretar General Adjunct al NATO. Contractul de vânzare a acțiunilor a fost semnat la finalul lui martie și înregistrat la Registrul Comerțului (autoritatea care se ocupă de toate companiile din România) în prima parte a lunii aprilie. Vlad Mănescu nu a răspuns solicitărilor reporterilor de a transmite un punct de vedere.
În primul episod al investigației, jurnaliștii au arătat cum, în aceeași perioadă, Mănescu a pus pe roate o firmă cu Alexey Kozlov, un propagandist rus cu afaceri piscicole și legături cu un mercenar moldovean care a luptat pentru armata rusă.
Lisa Schmidt este licențiată în marketing și a lucrat timp de cinci ani în sistemul bancar, în Elveția și Marea Britanie, conform profilului său de LinkedIn. Din 2010 a început o colaborare cu Acron, unul dintre cei mai mari producători de fertilizanți din Federația Rusă.
Lisa Schmidt a fost membră a boardului filialei elvețiene Acron până în 2022. Grupul Acron a fost fondat de oligarhul rus Moshe Kantor.
După invazia rusă din Ucraina, Kantor a fost inclus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, în aprilie 2022. Oligarhul rus are, conform UE, o relație apropiată cu Vladimir Putin, față de care și-a exprimat public sprijinul, relație care i-ar fi permis să-și mențină averea colosală estimată de Forbes la peste 9 miliarde de dolari. De aceea, Uniunea Europeană a cerut înghețarea bunurilor lui Kantor și i-a interzis să călătorească pe teritoriul său. Măsurile au fost contestate de oligarh, deocamdată fără succes.
Kantor avea legături în România la cel mai înalt nivel, înainte de impunerea sancțiunilor. A fost decorat de președintele Traian Băsescu în 2014 pentru promovarea comunității evreiești, iar în 2023 presa a scris că fostul lider PSD Liviu Dragnea ar fi solicitat donații de la oligarh.
Contactată de reporteri, Lisa Schmidt a explicat că e prietena familiei Mănescu și că firma de consultanță din România nu are activitate. Despre legătura cu Acron, ea a precizat că a părăsit board-ul în 2022 și că nu a mai avut legătură cu ei.
A confirmat că l-a întâlnit pe Kozlov o singură dată. De altfel, pe o rețea de socializare a fost postată o fotografie de la întâlnirea lor, despre care Schmidt susține că a fost publicată fără acceptul ei. Ea a mai menționat că nu avea habar despre legăturile cu campania lui Geoană și nici de afacerile lui Kozlov.
Citește integral pe Context.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii