G4Media.ro

Continuă amenințările la adresa Amazoniei. Diminuarea incendiilor și deplasarea trupelor în regiune…

Continuă amenințările la adresa Amazoniei. Diminuarea incendiilor și deplasarea trupelor în regiune au oferit o idee falsă, potrivit căreia criza se afla sub control

Primul val anti-protecţia mediului a crescut după victoria electorală a lui Jair Bolsonaro. Atunci acesta a anunțat că Brazilia va abandona Acordul de la Paris asupra Climei. Un șoc pentru cei care sunt conștienți cu privire la modul în care țara, între neplăceri, avansase referitor la îmbunătățirea imaginii legate de abordarea mediului, se arată într-o analiză a publicației braziliene O Globo, preluată de Rador.

Printre cei speriaţi se numără partea modernă a comerţului cu produse agricole, cel mai dinamic sector al economiei braziliene, care exportă puternic. Preocuparea a fost și este legată de riscul de boicotare a alimentele braziliene dacă au provin din zone de devastare a mediului.

Bolsonaro a dat înapoi, a preluat funcția și a avut meritul de a accelera înțelegerea pentru acordul comercial dintre Mercosul și Uniunea Europeană, negociat timp de 20 de ani. Existența unei clauze de mediu în acord garantează, teoretic, faptul că Brazilia va avea grijă de biomurile sale, pentru a nu suferi represalii din partea UE.

Între timp, ministrul mediului, Ricardo Salles, respecta cu competență acea parte a platformei anti-ecologiste a candidatului Bolsonaro: începea să atace instituțiile-cheie privind supravegherea și conservarea. Directorul experimentat al Institutului Național de Cercetări Spațiale (Inpe), Ricardo Galvão, a fost demis după ce i-a dat replica președintelui – răspunzând criticilor legate de calitatea muncii reputatului organism.

Și structurile din cadrul Ibama și ICMBio, esențiale pentru sancţionarea și amendarea devastărilor detectate prin sateliții monitorizați de Inpe, au început să se confrunte cu dificultăți. Promisiunea candidatului Bolsonaro de a pune capăt „petrecerii” amenzilor date comercianţilor din domeniul lemnului și prospectorilor începea să fie îndeplinită.

Incendiile s-au redus, iar criza diplomatică internațională s-a domolit după ciocnirea dintre Bolsonaro și președintele francez, Emmanuel Macron. Există, însă, dovezi că, din păcate, cauzele concrete ale degradării imaginii Braziliei în lume persistă. Poate fi doar o chestiune de timp înainte ca presiunile să revină, iar exporturile de produse agroalimentare să se confrunte cu bariere clare.

În ultima ediție a emisiunii „Fantástico” de la TV Globo, duminică, un reportaj a arătat pericolul de moarte cu care se confruntă inspectorii Ibama și ICMBio în Amazonia în timp ce încercau să frâneze defrișările, incendiile și însuşirea ilegală de terenuri publice. Fără protecția necesară a statului.

Funcţionarii Ibama s-au plâns recent de faptul că trupele armatei care se află în Amazonia, în cadrul misiunii de Garantare a Legii și Ordinii (GLO) nu-i sprijină în reprimarea mineritului ilegal, cauza altor defrișări și a poluării cu mercur a râurilor.

Documentul Ibama, reprodus de „O GLOBO”, înregistrează faptul că soldații nu mai acționează în vreo operațiune care are ca rezultat distrugerea echipamentelor infractorilor. Camioane, pompe, fierăstraie electrice etc. Aşa le promisese Bolsonaro minerilor și comercianţilor de material lemnos, o garanție că vor acționa din nou. Minerii chiar sunt salutaţi la un miting improvizat la intrarea în [Palatul] Planalto (sediul preşedinţiei braziliene; n. trad.). Înaintarea distrugerii va dobândi mai multă forță.

Traducerea: Iulia Baran / Rador

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează