G4Media.ro

Contract de opt ani cu MApN, pentru cei care doresc să devină…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Contract de opt ani cu MApN, pentru cei care doresc să devină cadre militare / Președintele Iohannis a promulgat legea

Persoanele care urmează să devină cadre militare, la admiterea într-o instituţie de învăţământ pentru formarea ofiţerilor, a maiştrilor militari sau a subofiţerilor în activitate, încheie cu Ministerul Apărării Naţionale contracte cu durata de opt ani de la numirea lor în prima funcţie, potrivit normelor stabilite prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, arată Legea promulgată, luni, de preşedintele Klaus Iohannis, transmite Agerpres.

Respectivul act normativ aprobă Ordonanţa de Urgenţă (OUG) pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

În preambulul OUG sunt evocate necesitatea asigurării resursei umane pentru forţele armate şi faptul că „deficitul de personal militar specializat nu poate fi acoperit imediat”.

Guvernul a precizat, la momentul emiterii Ordonanţei, că numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 faţă de anul 2020, în anul 2022 a crescut la peste 2.700 de militari, iar în anul 2023 s-a menţinut la cote ridicate, în mod deosebit în ceea ce priveşte soldaţii şi gradaţii profesionişti, „categoria cea mai afectată de creşterea inflaţiei în anii menţionaţi, situaţie care afectează îndeplinirea misiunilor şi obiectivelor specifice instituţiei militare şi care trebuie stopată în condiţiile în care exigenţele sunt sporite sub auspiciul tensiunilor în creştere, determinate de războiul din Ucraina”.

Legea arată că ofiţerii pot fi şi absolvenţi cu diplomă de licenţă ai instituţiilor civile de învăţământ superior sau absolvenţi ai anului IV de studii din cadrul instituţiilor civile de învăţământ superior cu durata studiilor mai mare de patru ani, şcolarizaţi pentru nevoi ale instituţiilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în condiţii stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei.

Potrivit modificărilor, în Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul de Protecţie şi Pază, nu se aplică limita de vârstă de cel mult 45 de ani pentru a deveni ofiţeri.

De asemenea, subofiţerii în activitate provin şi din absolvenţi ai învăţământului superior medical la programele de licenţă „Asistent medical generalist” cu diplomă de licenţă sau ai şcolilor sanitare postliceale cu diplomă de bacalaureat şi certificat de calificare profesională, organizate în cadrul instituţiilor civile de învăţământ, şcolarizaţi pentru nevoi ale Ministerului Apărării Naţionale, în condiţii stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale. Lor li se alătură soldaţi şi gradaţi profesionişti în activitate, în rezervă sau cu statut de rezervist voluntar, absolvenţi ai studiilor liceale cu diplomă de bacalaureat sau postliceale ori superioare, corespunzătoare specialităţilor militare, şi ai cursului de formare a subofiţerilor, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Apărării Naţionale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Ăștia care mor pe front sunt afectați de inflație și sărăcuți, n-au ei față de speciali!

  2. Cât a fost pace pe lângă noi, au stat în armată. Din 2021, când a fost clar că rușii vor invada Ucraina, au început să fugă.

    • In 2021 era pandemie, nici pomeneală de ruși.
      Dar după cum vedeți e liber la incorporare, așa că fuguța la comisariat. Nu ratați momentul.

  3. Și dacă vine o criză economică ca cea în 2008 și ți se taie 25% din salariu și-ți dai demisia înainte de termen, nu te caută ANAF-ul să plătești școlarizarea? O să plătiți mancarea aia de rahat (din care și șeful logisticii, și bucătăresele fură), iar de multe ori vii cu materiale de acasă pentru a face întreținerea echipamentelor din dotare. Să mai pomenesc de lipsa muniției pentru trageri? Pac-Pac.

  4. Eu nu știu ce lege au mai dat sau nu au dat dar contractul pe 8 și 4 ani pentru cadrele militare și 2 ani pentru soldați gradați voluntari erau și înainte.Pentru sgv,sgp, mac sau cum le-a mai spus nu știu exact cum era contractul dar eu când am terminat școala militară în 1995 am semnat contract pe 8 ani…deci ce e nou aici? Știre ca să fie știre..bleah…sfatul meu pentru cei ce sunt tineri și sunt tentați de uniformă: stați pe curul vostru acasă și gândiți la altă meserie! După 26 de ani de armată după 5 participări la luptă pe coclauri departe de casă și familie..am o pensie de rahat ..muritor de foame…. niciodată Românica pentru care jurați să o apărați cu prețul vieții nu vă va mulțumi pentru jertfă …doar un șut în c.r și marș la pensie