G4Media.ro

Contractul social din Vestul Europei, amenințat de crima organizată din jurul bandelor…

sursa foto: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

Contractul social din Vestul Europei, amenințat de crima organizată din jurul bandelor violente de traficanți de droguri – investigație WSJ

Crima organizată obișnuia să fie considerată o amenințare îndepărtată în cea mai mare parte a Europei de Vest, însă violența bandelor criminale tulbură acum liniștea în unele dintre cele mai sigure societăți din lume, arată o investigație Wall Street Journal.

Un raport recent al Europol, agenția de aplicare a legii a Uniunii Europene, și al OEDT, agenția UE pentru droguri, a declarat că mai multe țări europene sunt afectate de „niveluri fără precedent de violență legată de piața drogurilor, inclusiv omoruri, tortură, răpiri și intimidări”. Raportul a identificat 821 de rețele infracționale grave active în UE, cu peste 25 000 de membri.

Suedia are acum cea mai mare rată a omuciderilor cu arme de foc din Europa, iar armata ajută poliția să lupte împotriva bandelor de stradă. În Danemarca, locuitorii din Christiania și-au închis faimoasa piață de canabis în aer liber după ce bandele violente au preluat controlul. În Belgia, forțele de securitate înarmate au început să păzească camioanele vamale care transportă cocaină confiscată pentru a împiedica infractorii să o fure înapoi.

Una dintre cele mai alarmante demonstrații ale efectelor pe care comerțul cu droguri din secolul XXI le-a avut asupra unor societăți europene mult timp pașnice a avut loc la începutul acestui an în Țările de Jos, cunoscute de mult timp pentru atitudinea lor tolerantă față de drogurile recreative.

Ridouan Taghi, regele olandez al drogurilor, a fost considerat atât de periculos încât a fost judecat într-un buncăr din Amsterdam, păzit de sute de mascați din forțele speciale și de drone pentru a preveni o evadare din închisoare. Când judecătorii l-au declarat vinovat de implicare în cinci crime și două tentative de omor, fețele lor au fost ascunse și numele lor nu au fost dezvăluite.

„A reușit să bage frica în mințile oamenilor”, a declarat deputatul olandez Ulysse Ellian despre Taghi, care a fost condamnat la închisoare pe viață.

În timpul procedurii judiciare de șase ani care a dus la condamnarea lui Taghi, trei persoane legate de martorul principal al acuzării au fost împușcate mortal pe străzile din Amsterdam: fratele acestuia, avocatul său și un cunoscut jurnalist de investigații care se alăturase echipei juridice a martorului.

„Am mai văzut crime înainte. Ceea ce este nou în cazul lui Taghi este că el vizează și persoane care nu fac parte din lumea interlopă criminală: fratele martorului principal, un avocat, un jurnalist”, a declarat Robby Roks, profesor asociat de criminologie la Erasmus School of Law din Rotterdam. Cazul, a spus el, „ridică toate aceste întrebări cu privire la ceea ce acești criminali cu resurse aparent nelimitate pot face din închisoare”.

La sfârșitul lunii trecute, fiul lui Taghi, Faissal, în vârstă de 23 de ani, a fost extrădat din Emiratele Arabe Unite la cererea autorităților olandeze, fiind suspectat de participare la o organizație criminală implicată în trafic internațional de droguri, spălare de bani și pregătirea unor infracțiuni violente. El este acum închis în aceeași închisoare de maximă securitate ca și tatăl său.

Ellian, proaspăt ales deputat, face presiuni pentru ca deținuții periculoși să fie izolați de ceilalți deținuți și de oamenii de afară. Fără o acțiune rapidă, „ne asumăm riscuri uriașe”, a spus el. „Cu cât arestați mai mulți dintre acești lideri de grupări criminale, cu atât devine mai urgent”.

UE consideră în prezent criminalitatea organizată o amenințare la adresa societăților europene, la egalitate cu terorismul.

„Violența destabilizează societatea și contractul social pe care l-am cunoscut”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Europol, Claire Georges. „Înainte era mai mult în punctele de tranzit, cum ar fi aeroporturile, și între grupuri specifice. Acum, violența se revarsă din ce în ce mai mult pe străzi, cu riscul ca civilii să fie răniți.”

Europol atribuie violența unei globalizări a traficului de droguri, unei creșteri a cultivării coca în Columbia și unei fragmentări a lanțului de aprovizionare. Bandele și-au stabilit un punct de sprijin mai ferm în marile porturi europene, inclusiv Rotterdam în Țările de Jos și Antwerp-Bruges în Belgia.

În 2019, confiscările de cocaină din Europa le-au depășit pentru prima dată pe cele din America de Nord, potrivit Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate. În 2021, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date, autoritățile UE au confiscat peste 300 de tone de cocaină, un record.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează