G4Media.ro

Contraofensiva istorică la operațiunea Barbarossa: rușii și transnistrenii refac în stil propagandistic…

Contraofensiva istorică la operațiunea Barbarossa: rușii și transnistrenii refac în stil propagandistic scenariul unei bătălii cu armatele germane și române din cel de-Al Doilea Război Mondial

Armata transnistreană și trupele ruse cantonate în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova vor reface simbolic o bătălie din urmă cu 80 de ani, atunci când, pe data de 22 iunie 1941, armatele germane și române au declanșat ofensiva estică împotriva URSS [Operațiunea Barbarossa – n.red.], cu scopul declarat al României de recuperare a Basarabiei. Cu un an înainte, ca urmare a unui ultimatum, Moscova luase în componență Basarabia din cadrul teritoriului României.

Agența de presă a regimului separatist Novosti PMR scrie că pe 26 iunie, la Tiraspol, va avea loc o reconstrucție istorică a uneia dintre primele bătălii din cadrul Marelui Război de Apărare a Patriei”, denumire dată de istoriografia sovietică rusă numai acestei părți a celui de-Al Doilea Război Mondial.

Istoriografia sovietică, dar și cea actuală rusă, rețin intenționat ca moment semnificativ doar ce a urmat după operațiunea Barbarossa din iunie 1941, denumit „Marele Război de Apărare a Patriei”. Dar nu și premizele ce au dus la începuturile celei de-a doua conflagrații mondiale cu semnarea pactului Stalin-Hitler la Moscova la 23 august 1939 și apoi invadarea comună de către Germania nazistă și Uniunea Sovietică a Poloniei la 1 septembrie 1939. După care au urmat invaziile, atacarea și rapturile teritoriale comune germano-sovietice din toată Europa, conform anexei secrete a Pactului Stalin-Hitler ce delimita teritoriile europene ce urmau a fi cucerite de cele două puteri.

Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la începutul celui mai sângeros război din istoria omenirii. Pe 22 iunie se desfășoară de obicei o acțiune denumită „Lumânarea memoriei”, iar anul acesta s-a decis să se consacre această dată reconstrucției acestei bătălii.

„Moștenitorii victoriilor” și propaganda istorico-militară

În calitate de șef al mișcării „Moștenitorii victoriilor”, adjunct al Consiliului Suprem al Transnistriei, Igor Buga, a declarat agenției de știri Novosti PMR, că simularea bătăliei va avea loc anul acesta într-un loc tradițional – centrul Tiraspolului. Scenariul militar pregătit este o referință la începutul războiului – iunie-iulie 1941.

„Aceasta nu este Transnistria, istoric este Ucraina, regiunea Cerkasî. De-a lungul frontierei erau 665 de avanposturi de frontieră instalate împotriva germanilor. Și unul dintre aceste avanposturi a reținut apărarea împotriva a două regimente motorizate germane. Militarii sovietici nu s-au retras. După 11 zile de lupte, grănicerii s-au retras din cauza unei situații disperate: au rămas fără muniție și hrană pentru câini. Aveau cu ei 150 de câini de pază, iar acest atac este surprins în istorie: când grănicerii erau aproape corp la corp, cu tot cu câinii flămânzi, i-au atacat pe germani și aproape toți au murit. Acestea sunt pagini triste ale istoriei noastre, dar trebuie să le cunoașteți”, a declarat Igor Buga.

El a asigurat că scenariul va urma destul de fidel cele întâmplate atunci. Manifestările militare vor avea loc sâmbătă, 26 iunie, la orele 12:00

„Fără a dezvălui secretele, voi spune că va fi o reconstrucție foarte eficientă. Nu au fost niciodată atât de mulți oameni implicați ca acum (aproximativ 200 de persoane față de 50-60 în mod obișnuit). Va fi spectaculos, masiv, cu o mare utilizare a tehnologiei și pirotehniei, multe explozii – în general, interesante. Așteptăm toți cetățenii și oaspeți”, a completat Buga.

În prezent, Rusia menține circa 1.500 – 2.000 de soldați în regiunea separatistă transnistreană. Aceștia sunt împărțiți în „pacificatori” și trupe ce păzesc depozitul de muniții de la Cobasna din vremurile Uniunii Sovietice. Frecvent, trupele ruse și cele transnistrene efectuează exerciții comune de atac și apărare pentru a-și spori interoperabilitatea.

Foto: militari ruși și transnistreni participă frecvent la acțiuni militare cu caracter istoric și propagandistic în stânga Nistrului. Sursa/Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Corea de Nord i-ar putea inspira pentru imbunatatirea propgramelor de propaganda si manipulare prin omisiune.

    • Basarabia e Moldova

    • Stalin a risipit fără milă milioane de vieţi de soldaţi sovietici. Pierderi uriaşe din incompetenţă dogmatică. Sunt optzeci de ani de la războiul pe care îl socotea improbabil după pactul Ribbentrop-Molotov.

  2. Si din partea romaniei o drona kamikaze sa se incheie frumos cu foc de artificii.

  3. Scenariu fara pactul Ribbentrop-Molotov.

    • Asta va fi la uvertura!
      Ca sa inteleaga mujicul cum de ajunsese Basarabia in urss. Istoria povestita de sovietici e plina de rupturi.
      Tot prostovanul narod, zice: „Aceasta nu este Transnistria, istoric este Ucraina, regiunea Cerkasî”. Haraso, si de ce nu e in Ucraina? De ce Crimeea nu (mai) e in Ucraina? Ce treaba are Rusia acolo? Aha, mostenirea sovietica?
      Mai baieti, nu ati aflat ca Urss s-a destramat ca o tesatura putreda? Poti s-o carpesti cu sarma cea mai groasa, de balot, urzeala tot nu tine.

    • Dar cand a fost, pisi?

      Cand a jefuit-o Antonescu, in 41, o luase de la RSFSR.

      In 1945, cand au semnat pe cedarea intrecii Romanii lui Stalin, domnii democratici Churchill si Roosevelt s-au dus la Yalta, RSFSR.

      Cai cativa ani in care Kievul a avut Crimeea sunt comparabili ca durata cu ocupatia germana.

    • Parcă prin 1975 semnase și URSS acordul de la Helsinki, cu respectarea frontierelor EXISTENTE. Când e de prins vreun ciolan, Rusia este moștenitoarea URSS. Când e de dat/restituit ceva, Rusia face trimiteri la Ucraina și alții.
      Și fiți siguri că nu va face nimeni o reconstituire a războiului cu Finlanda, când au ocupat Karelia, care și azi e în Rusia.