Contre diplomatice: Moscova îl forțează pe ambasadorul american să se întoarcă la Washington pentru „consultări”
Ambasadorul Statelor Unite în Rusia se va întoarce săptămâna aceasta la Washington pentru „consultări” cu Administrația Biden privind relația dintre Rusia și SUA, pe fondul tensiunilor din ce în ce mai crescute dintre cele două țări. John Sullivan a rezistat inițial presiunilor Moscovei de a părăsi Rusia, în contextul deteriorării situației la granița ruso-ucraineană, a agravării stării de sănătate a dizidentului Alexei Navalnîi și a sancțiunilor impuse de Washington împotriva regimului de la Kremlin. Plecarea lui Sullivan din Rusia va lăsa ambasadele celor două țări fără diplomații lor de top într-un moment-cheie al raporturilor ruso-americane.
Reîntoarcerea ambasadorului Sullivan la Washington pentru discuții cu Departamentul de Stat a fost anunțată pe pagina oficială a misiunii diplomatice americane în Rusia.
„Cred că este important pentru mine să vorbesc direct cu noii mei colegi din Administrația Biden din Washington despre starea actuală a relațiilor bilaterale dintre Statele Unite și Rusia,” a spus Sullivan în declarația publicată de ambasadă.
Sullivan a afirmat că se va întoarce la Moscova în „săptămânile următoare” înainte de orice întâlnire care ar putea fi organizată între președintele Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin.
„De asemenea, nu mi-am mai văzut familia de peste un an și acesta este un alt motiv important ca mă întorc acasă pentru o vizită,” a adăugat diplomatul american.
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a declarat că Kremlinul i-a spus lui Sullivan că ar trebui să se întoarcă la Washington pentru a organiza consultări „detaliate” și „serioase.” CNN a relatat anterior că Kremlinul l-a convocat pe Sullivan la ministerul de externe pentru ceea ce a descris drept o conversație „dificilă” în urma sancțiunilor impuse recent de SUA împotriva Rusiei.
Un context tensionat
Care este însă contextul în care are loc plecarea ambasadorului Sullivan de la Moscova? Săptămâna trecută, Statele Unite au impus sancțiuni majore împotriva regimului de la Kremlin pentru amestecul său în alegerile din 2020 din SUA, pentru atacul cibernetic SolarWinds, precum și pentru ocupația sa continuă și „abuzurile severe ale drepturilor omului” în Crimeea.
Sancțiunile au inclus expulzarea a 10 diplomați ruși de la Washington, între care „reprezentanți ai serviciilor de informații rusești,” pentru amestecul în scrutinul din Statele Unite și piraterie cibernetică.
Ca represalii, Rusia a sancționat opt înalți oficiali ai administrației de la Washington, a impus noi limite diplomaților americani și a spus că va expulza 10 diplomați americani, în timp ce SUA au avertizat împotriva „unui ciclu de escaladare.” Printre oficialii americani cărora li s-a interzis să viziteze Rusia se numără procuroul general, Merrick Garland, șeful Departamentului pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, precum și liderul FBI, Christopher Wray.
De asemenea, tensiunile dintre cele două țări continuă să crească în contextul în care Rusia masează forțe militare de-a lungul frontierei cu Ucraina în cea mai mare desfășurare de trupe rusești după 2014, când Rusia a invadat și a ocupat Peninsula Crimeea.
Mai mult, oficiali din Administrația Biden au afirmat că Statele Unite iau în considerare și varianta de a pedepsi Rusia în cazul în care liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, va muri în timp ce se află în detenție, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan. Până miercuri, Administrația Biden nu a finalizat modul în care va trage Rusia la răspundere dacă Navalniî va muri, potrivit unei surse familiare cu planurile Casei Albe, citată de CNN. Eforturile de a dezvolta variante de sancțiuni sunt în curs de desfășurare la Departamentul de Stat și există întâlniri intense la nivel de lucru săptămâna aceasta pentru a revizui și definitiva aceste opțiuni, astfel încât administrația să poată planifica diferite scenarii, a spus sursa. Departamentul dezvoltă, de asemenea, opțiuni pentru impunerea de sancțiuni dacă Rusia face incursiuni suplimentare în Ucraina, a adăugat sursa pentru CNN.
Președintele Biden a vorbit cu Putin marțea trecută, convorbire în timpul căreia a propus o întâlnire într-o țară terță între cei doi lideri în următoarele luni. Kremlinul a spus că ar fi nevoie de timp pentru organizare și că ar fi „imposibil” ca summit-ul să se țină în următoarele săptămâni.
Conform transcrierilor oferite de Casa Albă și Kremlin, Navalnîi nu a fost un subiect de discuție între Biden și Putin.
Pe măsură ce Administrația Biden elaborează diferite opțiuni pentru sancționarea Rusiei, analiștii afirmă că există o presiune crescândă pentru ca SUA să fie mai directe cu avertismentele sale față de Moscova. Maria Pevchik, o asistentă apropiată a lui Navalnîi, a afirmat pentru CNN că sancțiunile luate în considerare de Administrația Biden ca urmare a ceea ce i se va întâmpla lui Navalny „trebuie să se întâmple înainte ca acesta să moară. Cui îi pasă cu adevărat ce se întâmplă după ce acesta va muri?”
Forțat să plece?
În acest context delicat are loc plecarea lui John Sullivan din Rusia, care va lăsa ambasadele celor două țări fără diplomații lor de top într-un moment-cheie, marcat de intensificarea tensiunilor dintre Casa Albă democrată și regimul de la Kremlin.
Luna trecută, Kremlinul și-a rechemat ambasadorul de la Washington, Anatoli Antonov, pentru a discuta despre relațiile dintre Rusia și SUA după ce Biden a afirmat într-un interviu că el crede că Putin este „un ucigaș” și a spus că liderul de lșa Kremlin „va plăti un preț” pentru presupusa sa ingerință în timpul alegerilor din 2020. (Liderul rus – acuzat de otrăvirea unora dintre dușmanii săi – a răspuns dorindu-i noului președinte american „multă sănătate”).
Rechemarea ambasadorului rus de la Washington indică, afirmă experții, nemulțumirea regimului de la Moscova cu noua administrație democrată. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a dat un termen ferm pentru ca ambasadorul Antonov să revină la postul său de la misiunea diplomatică rusă din capitala federală americană. „Întoarcerea ambasadorilor după consultări în capitalele lor va depinde, în primul rând, de prezența motivelor pentru acest lucru.”
John Sullivan, care a fost numit în funcție de Administrația Trump, este ambasadorul SUA în Rusia de aproximativ un an și jumătate. Administrația Biden a decis recent să-l mențină pe Sullivan în post pentru viitorul apropiat, într-un semn că dorește stabilitate în relația cu Moscova.
Inițial, ambasadorul Sullivan – care este un diplomat de carieră și unul dintre cei mai respectați membri ai serviciului extern american – pare să fi rezistat presiunilor Moscovei de a-l face să părăsească Rusia. Potrivit informațiilor publicate de Axios marți, regimul de la Kremlin „l-a sfătuit” să se întoarcă acasă în urma noilor sancțiuni impuse de Administrația Biden împotriva Rusiei.
În momentul în care au anunțat sancțiunile împotriva oficialilor americani, rușii nu l-au expulzat pe Sullivan și nu l-au declarat persona non grata, o decizie considerată extrem de delicată și serioasă. (Ultimul ambasador american care a fost declarat persona non grata de Moscova a fost George Kennan, expulzat de dictatorul I.V. Stalin în 1952). În schimb, Kremlinul l-a chemat pe ambasadorul american să se întâlnească cu un oficial de vârf din Ministerul de Externe, Iuri Ushakov, care i-a recomandat să se întoarcă la Washington pentru consultări cu oficialii din Administrația Biden.
Potrivit celor apropiați ambasadorului Sullivan, acesta ar fi afirmat că, dacă Putin vrea ca el să plece, va trebui să îl forțeze să o facă. Ignorând sugestia Kremlinului de a-l rechema pe Sullivan, Administrația Biden ar fi refuzat capcana întinsă de Moscova pentru a escalada situația, în timp ce a indicat cu claritate că Biden va decide cine este ambasadorul său la Moscova, nu Putin, a scris Axios la momentul respectiv.
După câteva zile însă, iată că ambasadorul american a decis să se întoarcă la Washington pentru „consultări.” Gestul lui John Sullivan a divizat analiștii americani. Unii au afirmat că, prin decizia diplomatului său principal de la Moscova de a părăsi Rusia, Biden arată că este flexibil, dispus să facă compromisuri cu regimul de la Kremlin și vrea ca relația sa cu Putin și Moscova să fie definită de stabilitate și predictibilitate. Alți experți cred însă că, cedând presiunilor Rusiei în cazul ambasadorului Sullivan, Biden face pași înapoi în relația cu Moscova și i-a oferit lui Putin o victorie temporară în conflictul diplomatic dintre cele două țări.
În acest sens, The Guardian a citat declarația Fionei Hill, care a fost directorul principal pentru Europa și Rusia în Consiliul de Securitate Național al Administrației Trump. Aceasta a spus că escaladarea tensiunilor diplomatice servește interesele lui Putin: „Acest lucru este complet inevitabil. Nu cred că Putin își poate permite să dea înapoi. Biden vrea doar să meargă mai departe și să reînnoiască relația transatlantică, iar Putin nu se va lăsa ignorat și banalizat. Din cauza situației interne, a lui Navalnîi, a COVID și a problemei de cum să facă să se mențină la putere, (Putin) nu își poate permite să arate nicio slăbiciune.”
Surse: CNN, Axios, FoxNews, The Guardian
Foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii