Contre între SRI și PSD. Serviciul neagă cifra de 311.000 de mandate de interceptare. Manda: Pe mine începe să mă enerveze chestiunea asta
Serviciul Român de Informații l-a contrazis joi seară pe președintele comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, în privința numărului de mandate de interceptare emise în perioada 2004 – 2016.
După ce Manda a susținut că în 12 ani au fost emise peste 311.000 de mandate, ceea ce, în opinia sa, înseamnă peste șase milioane de persoane ascultate, SRI a explicat, într-un comunicat că, de fapt, în perioada respectivă au fost solicitate 28.784 de mandate de interceptare.
Ulterior precizărilor Serviciului, Claudiu Manda a contracarat: ”Pe mine deja începe să mă deranjeze chestiunea asta”, a spus el într-o intervenție telefonică la România Tv.
Declarațiile inițiale făcute de Claudiu Manda, președintele de control al SRI: Peste şase milioane de persoane au fost interceptate în perioada 2005 – 2016
„Una dintre concluziile raportului comisiei este că restrângerea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, garantate de Constituţie, a fost făcută la scară largă, folosind în mod abuziv aceste instrumente legale, respectiv mandatele de securitate naţională, mandatele de supraveghere tehnică sau autorizaţiile de supraveghere tehnică pe care le stabilesc procurorii.Totalul acestor acte de autorizare şi supraveghere în perioada 2005 – 2016 înseamnă peste 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere, aşa cum am văzut şi am auzit la comisie, putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane care au fost interceptate în toată această perioadă”, a spus Manda.
Reacția SRI: Numărul total de mandate de interceptare în perioada 2004 – 2016 a fost de 28.784
„În perioada 11.12.2004 (dată la care a intrat în vigoare Legea 535/2004 ) şi 16.02.2016 (până la decizia CCR) numărul total de mandate de securitate naţională (iniţiale, prelungiri şi completări) solicitate de Serviciul Român de Informaţii a fost de 28.784, din care 9.292 iniţiale. Numărul de persoane ale căror drepturi şi libertăţi au fost restrânse, în condiţiile legii, în baza autorizaţiei eliberate de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost de 20.907. Pentru un număr de 17.182 de persoane aceste măsuri au fost prelungite câte trei luni, în condiţiile legii”.
Datele, precizează SRI, au fost puse la dispoziţia Comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI, la solicitarea acesteia din noiembrie anul trecut, arată SRI.
„Judecătorii au dat mandate de siguranţă naţională la solicitarea procurorilor pentru 20.907 persoane”, mai spune sursa citată.
Reacția lui Claudiu Manda: Ne menţinem părerea că putem să vorbim de 6 milioane de oameni ascultaţi; începe să mă deranjeze dacă domnul Marincea spune că mint
„Pe mine deja începe să mă derajneze chestiunea asta, dacă domnul Marincea (purtătorul de cuvânt al SRI – n. red.) spune că eu mint. Am mai văzut în presă că domnul Marincea spune că eu mint, ceea ce e un lucru pe care-l consider destul de grav. Domnul Marincea spune partea domniei sale de adevăr, pe care nu o negăm. Noi am spus astăzi în raport mai multe lucruri: că au fost în total, aşa cum avem şi la comisie atsăzi, 311.000 de autorizaţii de interceptare, însemnând mandate de securitate naţională, mandate de supraveghere tehnică şi autorizaţii pe care le dau procurorii sau ordonanţe. În perioada la care face referire domnul Marincea, SRI-ul era, printr-o decize a CSAT, desemnat autoritate naţională de interceptare. Nu prin lege, printr-o decizie a CSAT. (…) Ce a făcut SRI atunci? Şi eu nu vreau să stabilesc o culpă a SRI. A pus în aplicare cele 311.000 de acte de interceptare. Acestea sunt o parte dintre ele pentru că încă nu ştim dacă au fost şi alte instituţii ale statului, în speţă DNA, care să-şi fi pus cu aparatura proprie în aplicare hotărâri de instanţă. Aceasta este cifra: 311.000. Noi am văzut la Comisie, din documente, mandate desecretizate şi prezentate la comisie şi am considerat în opinia noastră, că vorbim de o medie de 20 de persoane per mandat, ceea ce însemană că putem să vorbim de un minim de 6 milioane de oameni. Sigur că unii au fost pe mai multe mandate, unii au fost pe 48 de ore dacă vorbim de ordonanţe de la procurori, unii au fost pe 3 luni, sau pe o lună. Neavând cifre oficiale, am spus că aceasta este opinia noastră” a afirmat Claudiu Manda, joi seară, la România TV, potrivit News.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii