G4Media.ro

Contribuția personală pentru spitalizare în sistemul medical privat intră în vigoare de…

Contribuția personală pentru spitalizare în sistemul medical privat intră în vigoare de la 1 iulie, iar pentru serviciile în ambulatoriu din 2022, a decis Guvernul

Contribuția personală pentru spitalizare în sistemul medical privat intră în vigoare de la 1 iulie, iar pentru serviciile în ambulatoriu din anul 2022, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată joi de Guvern.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, a precizat că la 1 iulie intră în vigoare contribuția personală pentru spitalizare continuă pacienți acuți, iar pentru ambulatoriu din anul 2022, la 60 de zile după adoptarea bugetului de stat pe anul 2022.

„Vorbim de contribuție personală, și nu coplată. Contribuția personală reprezintă diferența între tariful decontat de asigurările de sănătate și tariful perceput de furnizorul privat pentru același caz. Și în acest moment o persoană asigurată în sistemul de stat se poate trata la privat, dacă privatul e în contract cu CNAS. Ce nu este posibil azi, dar această măsură va face posibil: în primul rând, ca furnizorul privat să perceapă sume în plus față de ce decontează CNAS. Asta nu înseamnă că nu se percep pe căi legale alte sume, într-un fel jutificat, pentru că tarfiele decontate din fond nu acoperă costurile reale. Acum există o zonă gri privind cum se percep aceste sume în mod legal. Cu adevărat nou măsura aduce transparență, foarte multă transparență. Există un deviz estimativ care are un format standard, pe care furnizorul trebuie să îl ofere oricărui pacient înainte de prestarea serviciului, detaliat pe categorii de cheltuieli, astfel încât asiguratul va avea o imagine completă înainte de a lua decizia. Devizul va fi valabil 5 zile lucrătoare”, a explicat șeful CNAS.

Adrian Gheorghe a explicat că de fiecare dată când se modifică devizul estimativ, dacă apar schimbări în timpul intervenției medicale, pacientul trebuie să primească un deviz și să-și dea consimțământul, iar la final va primi decontul detaliat.

Anterior, Premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă cu privire la coplata în sănătate şi a precizat că nu va scădea calitatea actului medical în sistemul public.

„Ordonanţa de urgenţă privind coplata a trecut astăzi. Nu are cum să scadă calitatea actului medical în sănătate, în sistemul public, acolo avem mult de muncă şi o să-l creştem în perioada următoare prin reformele pe care le facem împreună la Ministerul Sănătăţii”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de joi a Guvernului, întrebat dacă forma OUG adoptată de Executiv nu va duce la scăderea calităţii actului medical în sistemul public de sănătate, potrivit News.ro.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Acum ca sistemul de sanatate este privatizat, sper ca contributia la sanatate sa fie eliminata. Cine are nevoie la spital sa plateasca din banii lui.

  2. Romania e pe cale sa devina un fel de Brazilia. O clasa educata lucrand la firme straine si platind pentru servicii de lux pe o parte. Si pleava pe cealalta. Buda in curte, servicii medicale vai mama lor, salarii de nimic.
    Singura diferenta e ca Romania, spre deosebire de tarile bananiere e in UE. Deci toti astia se vor cara in 2-3 generatii. Daca nu au plecat deja le vor pleca copiii ori nepotii.
    In 2050 cand romania va ajunge la 16 milioane dintre care o bucata buna de pensionari se va ingropa si sanatatea publica ca nu va mai fi sustenabila.
    Cam asa cu statele nationale. Isi dau singure foc.

    • asa si? .. ti se cuvin banii altora din munca pentru ca ?!?!?!

    • Nu sclavete. Nu mi se cuvin. Am platit la sanatate mai mult decat am folosit. Ca asa mi se pare normal. Din banii mei s-au educat copii si s-au facut sosele.
      Succes in romania. Vad la stiri ca va merge din ce in ce mai bine. Vai de noi astia de ne-au detasat corporatiile in strainatate si nu ne üutem bucura de boomul economic.

    • Nu știam că toți sărăntocii împuțiți sunt foști mari contribuabili….hai, plimba.ti sărăcia.

    • Exact! Ca si banii pentru asigurări sociale – sunt oameni care nu s-au născut după revoluție ca deșteptul care propune sa se plătească spitalele si sa nu se mai oprească CAS! De acord cu condiția sa mi se restituie întreaga contribuție plătită pana acum din care sa se scadă ceea ce am consumat! Unii cu mintea in format miniatural își imaginează (cu greu ca nu au neuroni) ca lumea a început in ziua in care mamițica lor i-a produs si apoi i-a pus in circulație!

  3. Știre: De acum înainte pacienții pot plăti din buzunarul lor diferența când se tratează la privat.

    Postacul pesedist: săriți, se privatizează sănătatea.

    • Care diferenta o tot visati voi? Tu crezi ca clinicile private sunt organizatii de caritate sau cum? Tu crezi ca daca pana acum un tratament costa 10.000 RON si statul deconta doar 6.000 RON, clinica privata venea si zicea e bun si asa, lasa de la mine? Bai, pe ce planeta traiti voi?

    • draga postac ignorant si analfabet functional (@ion), iti sugerez sa reiei la citit cele 2 randuri, poate asa te prinzi si tu despre „care diferenta” este vorba… ce zici?

  4. @gjg, aia cu madini, stimat analfabet platesc deja atat impozit pe madini cat si rovinieta si accizele bagate in benzina/motorina/GPL. deci nu din banii tai se fac drumurile pentru aia cu madini. .;)

    • Sarantocule pe ecranul meu nu e 1cm intre s si d cum e pe tastatura rasnitei tale luate cu credit. Cred ca ar fi mai util sa treci bacul inainte sa comentezi.

    • După ce că ești penibil și prost te mai dai și mare…n.ai minimul de inteligență și cunoștințe legate de taxe de drum și te dai de ceas morții că merg alții pe drumurile plătite din taxele tale de asistat social…..?!?!

  5. Eu am lucrat 39 de ani ca inginer, sunt si ofiter in rezerva [ca toti cu facultate din acea perioada] i si nu voi putea plati ,,contributia” stabilita de SPITALUL COLTEA pentru hematologie care a aparut demult pe saitul spitalului ce urmeaza de la 1 iulie.
    Smecheria este ca preturile operatiunilor medicale de la privat nu au fost evaluate in niciun fel in privinta profitului stabilit ,iar contributi impusa cetatenilor nu este nici ea evaluata in procente din pretul pentru o operatiune medicala. Cred ca ar trebui ca g4media sa nu anuleze ce am scris.

  6. in Angia, cei care apeleaza la servii private raman responsabili cu plata asigurarilor medicala toata viata, dar si cu plata serviciilor la stat in cazul cand privatizatii ii dau mu-mu

    Nu poti sa faci du-te vino intre stat si privat in Anglia. Daca esti prea valabil pentru spitalele unde merge si premierul, vei fi dat afara de la stat. De la jmecherie, britanicul bogat se mai intorce la CNAS doar cu ambulanta sau cu dricul.

  7. In jurisdictia mea exista acest sistem. Sistemul provincial are un catalog de preturi si deconteaza privatilor sumele respective. Diferenta o plateste pacientul informat fiind in prealabil. Poti sa ai procedura respectiva si in sistemul de sanatate, nu platesti nimic dar dureaza mai mult daca e ceva non-emergency.
    Aici nu se poarta plicul, no matter what. Doctorul meu de familie a venit la ore imposibile cand a considerat ca familia mea are nevoie de el.