G4Media.ro

Controale dispuse de Ministerul Sănătăţii la producători de dezinfectanți, după dezvăluirile din…

FOTO: pixabay.com

Controale dispuse de Ministerul Sănătăţii la producători de dezinfectanți, după dezvăluirile din presă despre produse cu 0% substanţă activă / Inspectorii sanitari ar fi descoperit sute de produse  neconforme

Ministerul Sănătăţii a dispus efectuarea de controale la producători de biocide, după ce publicația sibiană Turnul Sfatului a dezvăluit că din opt dezinfectanți cumpărați aleatoriu, trei erau diluați sau chiar cu zero substanță activă. Publicația a mai criticat lipsa de reacție a autorităților, însă ministerul precizează că sute de produse neconforme au fost descoperite în 2020 şi în primul trimestru din 2021.

”Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii a solicitat astăzi, 7 iunie a.c., inspectorilor sanitari din cadrul DSP Galaţi şi DSP Ilfov efectuarea de controale, conform competenţelor, la producătorii SC GRANDE GLORIA PRODUCTION SRL, respectiv la producătorul SC G&M 2000 SRL”, a transmis, luni, Ministerul Sănătăţi.

Instituţia precizează că, în trimestrul II 2020 – trimestrul I 2021, inspectorii sanitari au efectuat controale în urma cărora au fost retrase de la utilizare 124 de produse biocide neconforme, în cantitate de 24.144 litri şi 467 kg.

Totodată, au fost retrase de la comercializare 263 de produse biocide neconforme, în cantitate de 142.287 litri şi 8.845 kg.

Au fost aplicate 185 de sancţiuni, dintre care 127 de amenzi, în valoare totală de 734.500 lei, şi 58 de avertismente.

”Principalele neconformităţi identificate de inspectorii sanitari au fost legate de introducerea ilegală pe piaţă a produselor biocide, etichete care nu respectă prevederile din aviz/autorizaţie, termene de valabilitate expirate şi utilizare necorespunzătoare. Conform Metodologiei stabilită anual de INSP în baza Programului Naţional de Monitorizare a Factorilor Determinanţi din Mediul de Viaţă şi Muncă (PN II), se realizează evaluarea eficacităţii bactericide şi fungicide a produselor biocide în laboratoare din cadrul INSP şi DSP. Precizam faptul că în perioada aprilie – mai 2021, inspectorii sanitari au prelevat probe de produse biocide cu aplicaţie în sectorul medical şi anume antiseptice şi dezinfectante chimice folosite în dezinfecţia chirurgicală a mâinilor, în vederea evaluării eficacităţii biocide (bactericide şi fungicide), conform Metodologiei stabilită de INSP”, a mai transmis Ministerul sănătăţii.

Context

Turnul Sfatului a scris că nu doar mari producători autohtoni vând biocide neconforme pe piața din România, ci chiar și giganți internaționali din industrie.

Din primăvara anului trecut, de când a fost declarată starea de urgență din cauza pandemiei, afacerile cu dezinfectanți au explodat. Atât de mare a devenit cererea de avizare a produselor biocide pentru piața din România încât cei de la Comisia de avizare a produselor biocide din cadrul Institutului de Sănătate Publică n-au mai făcut față.

Din mai 2020 s-a înființat o a doua comisie, una militară și care funcționează pe perioada stării de alertă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cinci luni (iunie – octombrie 2020), numai această a doua comisie a încuviințat vânzarea pe piața din România a 200 de noi produse biocide: geluri dezinfectante, săpunuri chirurgicale, dezinfectanți de suprafețe.

Turnul Sfatului scrie că a ales, absolut la întâmplare, opt astfel de produse. Am ales atât biocide românești, cât și străine, atât dezinfectanți care se adresau populației generale, cât și produse ”de înaltă eficiență”, destinate în special cadrelor medicale sau sălilor de chirurgie.

Cu cele opt recipiente în plasă ne-am dus la singurul laborator acreditat în țara noastră pentru verificarea conformității produselor biocide: cel din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie, din București.

După aproximativ o lună, au venit rezultatele: un săpun chirurgical și doi dezinfectanți aveau o cantitate de substanță activă mai mică decât cea declarată pe etichetă și, implicit, în avizul de punere pe piață.

Cea mai deplasată situație este cea a unui produs vândut sub eticheta ”Hygienium. Gel antibacterian. Testat virucid”. Potrivit etichetei, gelul respectiv ar fi trebuit să conțină o concentrație de 70% alcool etilic. ”În urma analizei, alcoolul etilic nu s-a identificat în această probă”, a fost constatarea celor de la ICECHIM.

În momentul în care am mers să predăm pentru a fi testate produsele biocide cumpărate la întâmplare, pe fața reprezentanților ICECHIM se putea citi mirarea. Pentru că nicio instituție publică din România nu a trimis, de când a început pandemia, măcar un singur dezinfectant spre a fi testat. Și mai nimeni, de fapt, nu apelează la serviciile institutului deținut de statul român pentru a testa conformitatea biocidelor în singurul laborator acreditat din România.

Citește integral pe Turnul Sfatului

Foto: Pixabay

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Mafie si terorism, crime cu premeditare…

    • La Hanu lu’ Manuc erau sticle cu spirt pe mese… lumea se servea, pe maini, trageau pe nas, nu comenta nimeni pentru ca nu vrei sa te pui cu cei care-ti manevreaza mancarea.
      Ce vreau sa spun: controlul statului pe piata de desfacere nu exista. Citu, premierul, e multumit ca are „antrepenori” care dau locuri de munca la populime. Produsul muncii lor ii priveste doar pe cei care-l consuma. Daca ai o problema cu acel produs, tu omule, tre’ sa te descurci singur.
      Angajatul la stat nu potea fi obligat sa munceasca. Nu are capacitatea necesara. Se uita la politicienii care-l conduc si, ca niste maimu – te, il copie

    • *pui rău 🙂

  2. Schimbat urgent legislația. Pușcărie. Singura soluție…

    • ANPC e in subordinea Guvernului si in Coordonarea Ministerului Economiei.
      Poate ceva e in neregula… cu raspunderea care… lipseste.

  3. Citesc de pe siteul ANPC:
    „Laboratorul pentru Analiza Calitatii Vinurilor si Bauturilor Alcoolice, functioneaza ca si compartiment independent în structura Directiei Generale de Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, in conformitate cu H.G. nr.700/2012 modificata de H.G. 878/2014. Intre anii 1976-2012 laboratorul a functionat in Bucur.”

    Citu isi bate joc de noi… Curtea de Conturi i-a reprosat ca ANPC e incapabil sa faca controale tematice si sa faca publice rezultatele. Si a ignorat seninl..
    Cu ce se ocupa cei 800 de angajati de acolo cat e ziua de lunga?!…

  4. CLONELE sexi farama ?

  5. Este absolut normal , ce se intampla intr-o colonie periferica .

  6. Adica, dupa scandalul HEXIFARMA statul roman nu a facut fix nimic: tot acolo suntem!
    O armata de angajati pe salarii si privilegii uriase din Ministerul Sanatatii si in fel si fel de Institutii subordonate, cu RESPONSABILITATI in domeniu NU FAC nimic!
    Toaca frunze la caini!!
    Jigodiilor!
    Mai vrea careva sa ma convinga ca exista cea mai mica sansa sa vedem o SCHIMBARE in Romania asta, ca vom face si vom drege va deveni vreodata REALITATE, ca de PNRRUl ala nu se va alege praful mioritic??!!!

  7. Controalele trebuie facute sistematic, nu numai atunci cand apar probleme. Pedepsele exemplare, trebuie modificata legislatia in materie, altfel putem intalni si situatii inverse, ex sa se vanda pt populatie substrante antiparazitare sau altele de uz veterinar pt ca sunt mai ieftine (a propos de tragediile din ultimele zile).

  8. asta este atentat la siguranta statului Dar e bine de stiut daca astea s-au diluat pe parcurs de la producator la utilizator Siu pe cineva care lucreaza la un spital si nu si-a cumparat in veci solutii de curatenie pentru acasa Si cite or fi ca astea Acum citiva ani s-a facut un filtru la iesirea din tura a angajatilor unui spital si ce s-a gasit in traiste a depasit asteptarile De toate ! o fi sau nu democratic ? dar sigur nu e democratic sa dijmuiesti avutul care si asa este la limita