G4Media.ro

Controversă în Olanda după ce vârstnicii au fost îndemnaţi să se gândească…

Sursa foto: Pixabay

Controversă în Olanda după ce vârstnicii au fost îndemnaţi să se gândească dacă vor să fie trataţi la terapie intensivă

În Olanda, medicii le recomandă pacienţilor vârstnici să se gândească bine înainte de a fi de acord să fie trataţi de COVID-19 la terapie intensivă, o situaţie care a atras critici legate de faptul că s-ar dori limitarea accesului la tratament în aceste secţii cu deficit de paturi, transmite joi Reuters, preluată de Agerpres.

Bogata Olandă se apropie cu paşi repezi de atingerea capacităţii sistemului de sănătate la doar o lună de la izbucnirea epidemiei, fiind în curs eforturi de dublare a numărului de paturi la terapie intensivă, până la 2.400 de locuri până duminică.

Cum însă mii de pacienţi cu COVID-19 inundă deja secţiile de terapie intensivă, se aşteaptă ca în câteva zile să nu mai existe locuri disponibile. Spitalele se tem că Olanda va fi forţată să urmeze exemplul Italiei, unde medicii au trebuit să ia decizii de viaţă şi de moarte şi să-i aleagă pe pacienţii ce urmau să primească tratament.

Parlamentari olandezi au dat glas miercuri în parlament îngrijorărilor populaţiei după ce persoane vârstnice s-au plâns că au primit telefoane de la medici care i-au întrebat dacă doresc să fie trataţi la terapie intensivă, inclusiv prin conectarea la ventilator, dacă vor contracta COVID-19.

Guvernului premierului Mark Rutte i s-a cerut să-şi clarifice poziţia şi să explice ce a provocat aceste apeluri telefonice.

‘Vârstnicii se tem că, dacă se vor îmbolnăvi, nu vor fi bineveniţi în secţiile de terapie intensivă şi vor fi lăsaţi să moară acasă’, a declarat în parlament deputatul Henk Krol, şeful partidului 50PLUS.

‘Ei cred că doar criteriul de vârstă va determina dacă vor avea sau nu acces în spital’, a adăugat Krol.

Ministrul sănătăţii, Hugo de Jonge, a respins însă afirmaţiile că apelurile medicilor fac parte din politica oficială a guvernului.

‘Aceasta este o procedură standard pentru doctori. Noi o numim planificare avansată a îngrijirii şi înseamnă să discuţi cu oamenii despre ‘ce aţi dori să se întâmple dacă vă îmbolnăviţi” ‘, a spus De Jonge.

‘Pacienţii pot spune atunci: ”Dacă se ajunge în punctul în care voi avea nevoie de un ventilator, în care voi avea nevoie să ajung la terapie intensivă, aş prefera să nu fac asta”. Este o posibilitate, dar aceste conversaţii nu au la bază vârsta pacienţilor’, a adăugat ministrul.

Şi Colegiul medicilor de familie (NHG), care reprezintă 12.000 de doctori, a negat că apelurile telefonice sunt o reacţie la deficitul de locuri la terapie intensivă.

Discuţiile le permit medicilor să-i avertizeze pe pacienţii vulnerabili despre riscurile tratamentului la COVID-19, care pot presupune mai multe săptămâni de conectare la ventilator şi ulterior o recuperare îndelungată, a explicat purtătorul de cuvânt al NHG, Jako Burgers.

Olanda are de multă vreme un număr mai mic de paturi în secţiile de terapie intensivă decât vecinii săi europeni. Conform unui studiu publicat de revista Intensive Care Me, în 2012 Germania dispunea de 29 de paturi la terapie intensivă la 100.000 de locuitori, Belgia de 15,9, iar Olanda de doar 6,4, mult sub media europeană.

Sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. E o idee pentru generaleasa Bucurestiului. Vaucere pentru terapie intensiva!

  2. vai ce stire de 2 lei – nu ati inteles nimic.

  3. Discutia cu medicul de familie trebuie sa fie foarte deschisa si clara, cetateanul trebuie sa inteleaga ca are optiuni din care sa decida ce face cu viata lui in cazuri critice.
    Aiureala aia cu sa nu vorbim de rau, sa ne ascundem ca poate boala nu ne gaseste, este o prostie.

  4. In trecut am avut o imagine pozitiva despre Olanda din cauza unor intamplari din tinerete cand mi-am facut cativa prieteni olandezi. Acum, pe zi ce trece, constat ca Olanda e mai rau decat Germania in materie de decizii politice dubioase si egoiste. Mie imi inspira nazism si extremism. Uitati-va la pozitia lor deschisa impotriva Romaniei in mai multe chestiuni! I-am pus in cutia neagra a omenirii si ma astept la orice mojicie din partea lor. La fel gandesc despre Germania si Austria. Pacat!

  5. In curand, vor cere ajutorul tarilor sudice (E si I), care au deja avans in metodele de tratament de urgenta. Iar tarile sudice vor acorda ajutorul, fara a pune conditii.

  6. Controversa ar fi, daca nu ar fi eutanasia legala in Olanda. Sau pentru un om auto intitulat pur care se crede chipul si asemanarea (stiti voi)
    Da am o intreb pt voi astia de vi se pare controversata opinia unui om invarsta legat de viata lui. Aveti vre-un bunic in azil? Sau la pat? Ati fost vreodata intr-un azil, mai ales romanesc? Ati auzit vreodata un om la capatul puterilor cum zice ca vrea sa moara?
    Faceti un experiment de imaginatie, ca sigur aveti timp.

    • Da fraiere, e mai usor sa il intrebi daca nu vrea sa dea dreaq coltu odata decit sa il ajuti tu sa aiba inca cativa ani buni de viata, e apogeul civilizatiei olandejii astia, cei mai carnati si mai zgarciti europeni, da-le-as sa suga.

    • @Johnny Walker – se vede ca nu ai stat langa un on care se chinuie cativa ani pana sa moara. Om lucid, dar pe care corpul nu-l mai duce si il dor picioarele, nu poate merge, ii cedea inima, sta din operatie in operatie, cu stenturi, cu varice etc.
      Esti un prost daca crezi ca mai poti sa-i faci o viata buna.

  7. Da Toarasi … toata lumea are dreptate !
    Da’ acum intreb si eu .. in poza asta ce tine moshu in mána ? E capu’ bastonului ?