G4Media.ro

Controversă în parlamentul Belgiei: ecologiștii și socialiștii cer retragerea bombelor nucleare americane…

Sursă: Wikipedia

Controversă în parlamentul Belgiei: ecologiștii și socialiștii cer retragerea bombelor nucleare americane din Europa

Un document al Adunării Parlamentare a NATO a reaprins marţi o controversă în Belgia cu privire la prezenţa armelor nucleare americane în Flandra, deputaţi ai opoziţiei cerând guvernului o „dezbatere transparentă” pe acest subiect, potrivit France Presse, preluată de Agerpres.

Un deputat ecologist a acuzat statul belgian de „încălcarea Tratatului de neproliferare a armelor nucleare din 1968” în baza documentului care anunţă o viitoare versiune modernizată (B61-12) a bombelor nucleare B61 adăpostite la Kleine Brogel (nord), unde se află o bază aeriană militară belgiană.

„Este un secret al lui Polichinelle, toată lumea ştia în Belgia” că astfel de bombe sunt depozitate la această bază militară, a declarat pentru AFP deputatul Samuel Cogolati.

Dar „astăzi avem un raport oficial al NATO care ne spune acest adevăr în mod public”, susţine el. „Prin urmare cerem o dezbatere în deplină transparenţă, trebuie să încetăm să mai minţim, să încetăm ipocrizia”, a adăugat acelaşi parlamentar belgian.

În acest raport semnat la 16 aprilie de către vicepreşedintele canadian al Adunării Parlamentare a Alianţei Nord-Atlantice, Joseph A. Day, sunt menţionate şase baze unde se află ‘circa 150 de bombe gravitaţionale B61’ desfăşurate de SUA în Europa ‘în contextul NATO’.

Kleine-Brogel, în nordul olandofon al Belgiei, figurează pe această listă, alături de două baze în Italia (Aviano şi Ghedi-Torre), una în Germania (Büchel), o alta în Olanda (Volkel) şi una în Turcia (Incirlik), precizează documentul a cărui copie a fost obţinută de AFP. Documentul este citat şi de agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Bombele destinate a fi îmbarcate la bordul unor avioane americane şi europene ce staţionează la aceste baze ‘se află sub control american şi pot fi utilizate doar cu aprobare prezidenţială’ (în cazul dat a preşedintelui Donald Trump), potrivit textului.

NATO s-a distanţat de acest document, a cărui versiune cenzurată, în special în ce priveşte detalii de localizare, a fost postată pe internet săptămâna trecută. Raportul făcut public datează acum 11 iulie.

„Acesta nu este un document oficial al NATO”, ci „un proiect de raport redactat de către parlamentari ai ţărilor membre”, a declarat agenţiei franceze de presă un responsabil al Alianţei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului belgian al Apărării, Didier Reynders, a refuzat să facă vreun comentariu la solicitarea AFP.

Încă la sfârşitul anilor 1980, un ministru belgian a recunoscut prezenţa armelor nucleare la baza Kleine-Brogel, unde operează un contingent al armatei americane.

Dar nu s-au dat niciodată detalii cu privire la numărul lor sau la condiţiile de utilizare a acestora.

Experţii consideră că aceste proiectile au o putere reglabilă mergând de la „1Kt la 340 Kt”. „Ceea ce înseamnă de 26 de ori puterea bombei de la Hiroshima”, au denunţat deja deputaţi ecologişti belgieni.

Potrivit agenţiei de presă Belga, 12 astfel de bombe se află încă la Kleine-Brogel. ‘De la 10 la 20’ de proiectile, susţine Samuel Cogolati (Ecolo/Partidul verzilor francofon).

Partidul socialist flamand a solicitat, de asemenea, marţi retragerea acestor ogive nucleare şi o „dezbatere transparentă” în parlament.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Așa, asa faceți loc pentru armata rusa! Ce atâta apărare, doar ne apara bundeswehrul cu cozi de matura și armata franceza se va preda plină de vitejie la primul semn de agresiune.

    • Ce se mai bucură trolii sputnici când e zaveră la occidentali și cum i-au învățat pe ei la școala de manipulare să bage bățul prin gard.

  2. Cu cele rusești „rămâne cum am stabilit”.