G4Media.ro

Controversa zilei. Cât pot amâna liberalii calendarul moțiunii USR PLUS și AUR…

Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Controversa zilei. Cât pot amâna liberalii calendarul moțiunii USR PLUS și AUR / Ce termene sunt prevăzute în regulamentele parlamentare și în Constituție

Liderii USR PLUS și AUR îi acuză pe liberali că vor să amâne calendarul dezbaterii moțiunii până după Congresul din 25 septembrie, însă termenele legale nu permit o amânare atât de mare. Co-președintele AUR, George Simion, a declarat, luni, că moțiunea este suspendată ”până ajunge Florin Cîțu președinte la PNL”.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că potrivit regulamentului Parlamentului, o moțiune de cenzură se votează în cinci zile de la depunere, iar Constituția prevede că moțiunea se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.

IMPORTANT: Ce se poate întâmpla însă dacă nici la o nouă ședință a Birourilor permanente reunite ale Parlamentului nu se va stabili calendarul? Potrivit informațiilor G4Media.ro, președinții celor două camere pot comunica Guvernului depunerea moțiunii de cenzură și pun pe ordinea de zi dezbaterea moțiunii și apoi votarea ei. În caz contrar, ei pot fi acuzați de încălcarea Constituției.

G4Media.ro a explicat deja care sunt pașii prevăzuți de lege în cazul unei moțiuni de cenzură.

  • În cel mult cinci zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere.
  • Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc în cel mult trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
  • Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.
  • După prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele de şedinţă comună dă cuvântul prim-ministrului sau, după caz, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului.
  • Urmează intervenţii ale deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt. După încheierea dezbaterilor se votează moţiunea de cenzură, prin vot secret cu bile (art. 88, art. 93 şi 94 din Regulamentul camerelor). Preşedintele şedinţei comune anunţă rezultatul votului, consemnat în procesul-verbal încheiat în acest scop.
  • În cazul în care moţiunea de cenzură nu întruneşte majoritatea necesară pentru a fi adoptată, Guvernul rămâne în funcţie. Totodată, dacă moţiunea este respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
  • În situaţia în care moţiunea este adoptată, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, încrederea acordată de Parlament Guvernului se consideră retrasă, iar Guvenul este demis (art. 113 din Constituţie).
    Odată ce Guvernul este demis, Preşedintele României desemnează un alt candidat pentru funcţia de prim-ministru, în baza articolului 85 din Constituţie.

ARTICOLUL 113 din Constituție
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

(2) Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

(3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

(4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

38 comentarii

  1. Premierul dela Grivco risca suspendarea.Usl2 a luat ființă

    • Corect.
      Inițierea procedurii de suspendare este singura soluție .

    • Iar i-o suspendati bai huseristilor, sau cum va mai spune acum Haur-Plus. Trimiteti-o pe Chichiroaica sau pe Pruna sa i-o suspende.

    • Cand ai de-a face cu niste impostori și infractori (deputați si senatori) plătiți din bani publici, nu te aștepți să respecte vreo lege sau regulament, nu mai vorbim de cutume.

      Cat timp vom vota infractori pesedisti, penelisti proști, aroganți userei, legionari haurari, hunguri revansansarzi, de asta vom avea parte.

    • Se poate orice. Dar Occidentul nu apreciază deloc, la un membru UE de bază din Est, sabotarea unei moţiuni de cenzură. E un joc contra esenţei democraţiei, care este posibilitatea de a schimba.

  2. Asa si este corect nu poti depune o motiune exact cind exista concurenta intre cei doi . Dupa desemnarea cistigatorului poti depune cite motiuni vrei nu se supara nimeni ,dar asa e clar blatul usrplus – orban ce tine inca din alegerile parlamentare cind orban i-a ajutat pe useristi .corect era ca toti usristii ce sunt ministri si cei ce fac parte din aparatul de stat sa isi fi dat demisia dar nu le convine asta deoarece guvernul ramine interimar 45 de zile si C itu cistiga intre timp PNL.

    • deci blatul este clar orban usrplus aur nu psd pnl . hah ha ha ce teapa au luat usreistii auriti

    • Nu conteaza constitutia, trolache?

    • @SUTE DE SUSERI

    • acum iti spui gica…si te aprobi singur folosind „m”….motiunea va fi votata…asta pana la congres…deci Catulica e pa….prin absurd, daca astia o tot amana, crezi ca votantii de la congres sunt fraieri?…adica vor paria pe un cal mort?….primarii, presedintii de consilii judetene nu au o miza in urmatorii 3 ani, iar eventualele anticipate nu reprezinta nimic pentru ei…doar n-or fi fraieri sa traga pentru Catu…asa ca gasiti alt stapan, Catu e dus..plus ca e si tepar, ramaneti fara slujba

    • @gica-contra, dar sa avizezi un PNDL de 10 miliarde de euro pentru primari cand exista concurenta intre cei doi este corect?
      vezi cauza, nu efectul.
      Catu nu trebuia sa-si foloseasca guvernul luat in nume propriu in competitia interna din partid. Aici a inceput totul, Motiunea este efectul. Damblaua lui catu&ficus a generat aceasta criza.
      Asa ca mai usor cu pianul pe scari ca va faceti de ras 🙂

  3. Noi cei din PSD avem incredere deplina in domnul prim-ministru Cațu.
    Nu vom accepta tentativa USR de demitere.
    PSD ramane credincios PNL, PNRR si a miliardelor promise clientelei noastre.
    Cațu presedinte!

    • Corect, noi Ciolacule suntem frați, împărțim totul , cand împărți tu, cand impart eu. Mai zi si tu ceva la popor sa nu se prindă proștii de blat.

  4. #USLexista #HalalPNL #HalalIohannis

  5. Este bine ca aratati aici ce scrie in constitutie:

    ARTICOLUL 113 din Constituție
    (1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

    Acum cititi si motiunea de cenzura sa vedeti daca este formulata la adrea GUVERNULUI…

    • @ sebi
      🎯
      Daca AURarii au scuza (sa zicem…) ca de-abia au invatat ușile din Parlament, Barna si Cioloș dovedesc din nou ca sunt Stan și Bran ai Politicii mioritice.
      Ei vor doar sa cadă Cuțu, iar Guvernul lui Cuțu sa rămână…Cascadorii Râsului !

    • chiar nu stim sa citim, dar scriem pe net? probleme cu grafia latina?
      MOȚIUNE DE CENZURĂ

      Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!
      ……………………………….
      „Guvernul condus de Florin Cîțu trebuie demis! România are nevoie de o nouă guvernare, legitimată prin votul Parlamentului și în a cărui componență să nu se regăsească persoane cu un trecut penal.”

    • @ian oricum o scrii tot neconstitutionala ramane. :))))) Invatati sa cititi dar si sa intelegeti altfel ramaneti doar analfabeti functionali..

  6. Constitutia nu valoreaza doi bani daca nu exista pedepse pentru incalcarea ei. Nu o vor pune pe ordinea de zi nu va exista calendar , ce li se poate intampla?! Exact, nimic.

  7. in tara asta cand politicienii incalca legea vinovatul e gasit alegatorul ca i-a votat legi facute de infractori pentru infractori

    • Alegatorul nu are nicio vina si nicio raspundere fata de comportamentul celor pe care i-a ales, indiferent ca voteaza PSD, PNL, AUR, UDMR sau USR. El isi exercita un drept constitutional pentru trasarea unei directii a societatii. El voteaza niste principii si niste viziuni ale partidului cu care se identifica, nu gireaza prin vot nici furtul, nici minciuna, nici marlania, nici, nici …
      Daca e sa fie cineva vinovat din cadrul societatii acela este cel care nu voteaza, cel care nu participa la stabilirea unei directii comune a societatii. Ca de obicei majoritatea celor care nu voteaza confunda caruta (principiile, directiile, viziunile) cu calatorii (politicieni si moravurile lor). Cu cat numarul celor care nu voteaza este mai mare cu atat societatea este mai bolnava si mai greu de insanatosit.

  8. Moțiunea de cenzură va fi dezbătută și adoptată până cel târziu vineri 10 septembrie 2021 dacăCâțu nu demisionează.
    Toți sunt conștienți de asta.
    PSD va iniția procedura de suspendare a președintelui dacă Iohannis îl va desemna din nou pe Câțu.
    După demiterea președintelui vor fi posibile anticipatele.

  9. Măi PSD-eilor voi dacă veţi băga vreo moţiune va fi doar după congresul PNL şi numai în caz că NU iese Cîţu preşedintele PNL……FACEM PARIU CU VOI SĂ VI SE USUCE AIA MICĂ CĂ AŞA E 🙂?
    Şi nu numai atâta, dacă iese Cîţu preşedintele PNL îi veţi vota şi guvernul minoritar, vă băgaţi la pariu 😏?

  10. PeSeDeaua, “amanta cu care le e rusine PeNaLilor sa se afiseze in public”( BM),terfelita in multime de moduri de catre Werner inaintea preșidentialelor, vine sa pupe picioarele stapanului Werner, sa-l ajute cum pot ei.
    PeeeSeeeDeee , dusmanul romanilor cum bine declara Werner, in cadere liberă, voturile alegatorilor lor merg spre AUR si USR.
    Anticipatele vor fi in favoarea penalilor si amantei lor, psd. Cu cat vor impinge termenul alegerilor, poate la termen, cu atat mai nesemnificative vor deveni aceste clanuri de mafioti, pnl si psd, capete ale aceleiași Hidre.

  11. vorbim despre regulamente si legi in romania? Cine naiba respecta ce scrie in Constitutie? E ridicol.

    • Da, e ridicol să pui această întrebare.
      Problema nu e cine respectă ci cum plătesc cei care nu respectă.

  12. PLUSR-ul este deja penibil. S-a aliat cu AUR si acum plang ca nu vrea PSD sa se alieze cu ei, in asa hal au ajuns. Adevarul este ca daca parlamentarii nu se prezinta sa faca cvorum, nu ai ce le face. Ca doar n-o sa dea CCR o hotarare individuala, pe numele tuturor parlamentarilor care nu s-au prezentat sa asigure cvorumul. Nu exista in constitutie prevazut asa ceva, ca daca nu se face cvorum pot presedintii camerelor ignora lipsa cvorumului si pune o data pe motiune. Daca vor face asta si vor stabili o data fara cvorum intrunit, sanse mari sa fie neconstitutionala. Solutia in asa caz nu poate fi data decat de CCR, dar fie vorba intre noi, daca strangi semnaturile pt motiune dar nu faci cvorum pt punerea unei date pe ea, cel mai probabil motiunea va pica la vot. Mi s-a luat de circul, fumigenele leftarzilor de Romania, ma refer la PLUSR. Daca ar fi anticipate maine, PLUSR nu i-a mai mult de 8%. Cu astia nu se poate guverna efectiv, leftard akbar. Numai zic ca sunt si tupeisti, Stelian zice de Citu ca isi ia lumina de la altii, referindu-se la Iohannis, dar PLUSR isi ia lumina de la mafia leftarda de US, elite corporaliste si mafia leftarda din UE. Adica hai, chiar astia si-au gasit sa croncane. In rest, ca fost votant USR, ca numai votez cu niste descelebrati leftarzi vreodata, sustin scoaterea lor de la guvernare si sa gaseasca Citu voturi din alta parte sa le inlocuiasca ministri. Pur si simplu mi s-a luat de PLUSR, ca sa numai zic ca s-au aliniat oficial la leftardism deci mi-au mai si furat votul, trebuiau sa zica din capul locului ca sunt neo-comunisti. Leftardismul este neo-comunism, economic socialisti extremisti, social fascisti. Exact precum bolsevicii.

    • blabla… 8%… blabla… leftarzi… blabla…furat votul…
      ai facut o compilatie din toate copiutele si ai scris un referat? ca altfel nu imi explic ce e cu insiruirea asta fara noima de idei.

    • Pot să-ți spun unde poți băga toate supozițiile pe care le folosești ca argumente.
      Cât despre cuvintele care inca nu au fost inventate in limba romana poți să le bagi de unde le-ai scos.

    • Deși sunt împotriva misoginismului, constat că cele că tine le dau apă la moară celor care spun că femeia să nu se bage , că nu se pricepe. Tu ai puiat niște aberații demne de categoria „din puțul gândirii”. Nici măcar faptul că ești „blonda” nu e o scuză.
      La fel ca tine, vin să se servească de la dosul lui klaus toți postacii pesedistopeneliști. Cât de prost sa fii că să nu vezi blatul?
      Cine pierde din blatul pesedistopenelist? Toată România pierde. Doar proștii nu văd că singura soluție constă în alegeri anticipate. Dar na… ce pretenții să am de la o țară cu peste 50% analfabeți funcțional?

  13. Ce s-a discutat la Cotroceni ?
    Cont cu 6 sau 7 zerouri ?

  14. Insa ramane de vazut daca PSD va vota aceasta motiune !

  15. Pe modelul:khiurva neprihanita hapsana si hoata eu holera galbena PNL caut partenera, chiar si amanta temporara experta în jaf,devalizare,spagaraie,hotie,ticalosie,ciordeala maxima mafia ciuma rosie miuie psd din bugetul fraierilor care ne voteaza cu care am mai furat si în trecut si ne-a mers,putem sa-i prostim pe fraieri si in continuare,hai ca se poate

  16. Mai nașpa e că Ciolacu nu are nevoie de doua săptămâni ca să scoată un gunoi de moțiune pe care sa nu-l putem vota. O sa va mai placa de mine daca merg și votez o motiune care spune că suntem toți niste nătărăi?

  17. Inca odata se vede clar ca asta e adevarata coalitie la guvernare, intre PNL si PSD. Asta se tot intampla de 30 de ani, isi paseaza guvernarea alternativ, ca sa aiba din 4 in 4 ani pe cine da public vina pt nerealizari, iar pe sub mana se ajuta mereu unii pe altii la hotie. In ochii electoratului vor sa para adversari, iar ei sunt parteneri la furt.

    „Desteapta-te, romane!”
    dar noi iesim in strada doar daca se dau mici sa facem dansul pinguinului

  18. Măi voi nu aţi observat ceva, le-a dispărut frica de sule la ăştia măi şi s-au dat cu satana şi le freacă lampa, minune!
    Dacă mai stau mult cu ei îi şi vaccinează măi că îi corupe satana.
    Ce au făcut cu ei, nu o mai rămas nimica din ei, aplaudă ca pinguinii din buci, asta se întâmplă când prinzi gustul de sulă, nu o mai laşi, daaaa……siguri nu i-au cipat?

    Oare aveţi simţul umorului măi aliaţi ai iadului, satanişti de convenienţă?

  19. Comentariile partizane despre meschinaria politica a TUTUROR ” partidelor ” politice din Romania suna identic cu sonorul huliganilor din jurul mizerabilelor cluburi de fotbal autohtone, ajunse de jalea lumii.
    In politica si in fotbal, jucatorii din Romania sunt ultimele secaturi, de toata batjocura si nu merita nici o atentie.
    A te angaja pentru niste bicisnici submediocrii, in ambele cazuri, este o risipa de patima si un
    faliment emotional.
    Politicieni infantili, mediocrii si gaunosi moral asa cum sunt toti aceastia, nu pot atrage, ca suporteri si aliati decat drojdia si interlopii complici lor.
    De fapt ar trebui sa fie ingnorati suveran.

    De doua saptamani dezvolt un dispret profund, asistand la orgoliul infantil al unor zdrente umane egoiste, lipsite de demnitate si respect pentru oamenii care si-au pus increderea si poate si speranta in ei.

    Motivul principal al acestei mlastini dezgustatoare, am descris aici politica din Romania, il constituie imixtiunea partidelor politice in treburile Guvernului Romaniei.

    Sa fie clar, Guvernul este al Romaniei, dar politicienii raman si dupa juramant supusi influentei partidelor lor, ceea ce este un caz grav de incompatibilitate, ba chiar de sperjur.
    Poarte duduia Weber ar trebui sa ridice problema de constitutionalitate a apartenetei ministrilor si secretarilor de stat ai Guvernului Romaniei la partide politice.

    Un ministru trebuie sa renunte la calitatea de membru de partid, odata cu juramantul pentru Romania, iar partidelor trebuie sa le fie interzis traficul de influenta asupra Ministrilor Guvernului, dupa depunjerea juramantului.

    Partidele politice trebuie sa fie separate de Guvernarea Romaniei. De la apusul sinistru al ideologiilor din sec XX, rolul partidelor este acela de a descoperi si sa promova oameni interesati si capabili sa se ocupe de treburile publice, sa elaboreze si sa cristalizeze viziuni de dezvoltare a societatii si a economiei, nicidecum sa cloceasca intrigi si ticalosii infame si de a
    diviza societatea dupa interese josnice de partid.

    Daca nu sunt capabile, aceste complicitati de interese trebuie sa fie desfiintate, TOATE iar
    politica trebuie bazata pe personalitati, candidand pe liste individuale.

    Oamenii au inteles cel tarziu acum, ca modelul politicii partinice a expirat, degenerand toxic.
    FARA PARTIDE si FARA CORUPTIA COMPLICITATII !