Controversata capsulă „Sarco” de sinucidere asistată nu este conformă cu legea, potrivit ministrului elvețian de Interne
Capsula ce oferă asistenţă pentru sinucidere, care permite unei persone să îşi ia viaţa fără ajutorul unui medic, nu este în conformitate cu dreptul elveţian, a afirmat ministrul de Interne al Elveţiei, în contextul în care dispozitivul face obiectul unor controverse aprinse în ţara alpină, informează AFP, transmite Agerpres.
În iulie, promotorii acestei capsule intitulate „Sarco” – de la sarcofag – au prezentat dispozitivul spunând că vor să realizeze o primă utilizare a acestuia în Elveţia, un anunţ care a stârnit emoţii puternice în opinia publică, întrucât sinuciderea asistată este permisă în această ţară doar la recomandarea şi sub supravegherea unui medic.
„Capsula de sinucidere Sarco nu este în conformitate cu dreptul elveţian din două motive”, a declarat luni Elisabeth Baume-Schneider, consilier federal care conduce Ministerul de Interne, în timpul unei interpelări în Camera Deputaţilor.
Mai întâi, ea nu răspunde „exigenţelor ce vizează dreptul la siguranţa produselor”. În plus, utilizarea azotului în interiorul acestei capsule „nu este compabilă” cu obiectivul Legii privind produsele chimice, a explicat ministrul elveţian.
Această capsulă se prezintă sub forma unei mini-cabine în care o persoană care doreşte să îşi pună capăt zilelor trebuie să se întindă, apoi să răspundă unei serii de întrebări pentru a confirma că înţelege ceea ce face înainte să apese ea însăşi pe un buton care eliberează azot. Acea persoană ar trebui să îşi piardă cunoştinţa după câteva respiraţii şi să moară după câteva minute, potrivit asociaţiei care promovează capsula „Sarco”.
Asociaţia The Last Resort a prezentat capsula în luna iulie la Zurich, spunând că doreşte să o utilizeze pentru prima dată pe teritoriul elveţian, ceea ce a stârnit polemici aprinse.
Autorităţile din cantonul Valais au impus rapid o măsură provizorie pentru a se opune acelei iniţiative până când vor dispune de informaţii „mai cuprinzătoare” despre dispozitiv şi utilizarea acestuia, a explicat medicul cantonal adjunct din această parte a Elveţiei pentru postul radiofonic RTS.
Capsula a ridicat importante întrebări de natură etică, precum şi numeroase întrebări de natură juridică, pentru a se stabili dacă ea poate fi considerată sau nu poate fi considerată ca fiind legală în Elveţia.
La sfârşitul lunii iulie, asociaţia a anunţat însă că prima persoană care ar fi trebuit să utilizeze capsula „Sarco”, o femeie americană aflată în jurul vârstei de 50 de ani, a fost îndepărtată de pe lista posibililor candidaţi în urma deteriorării stării sale psihice, în timp ce dispozitivul în sine a provocat o mare agitaţie în mass-media.
Cu toate acestea, o americancă a utilizat luni capsula şi mai multe persoane au fost arestate în Elveţia în legătură cu acest caz. Potrivit presei elveţiene, este pentru prima dată când capsula a fost utilizată.
„Luni, 23 septembrie, în jurul orei 16.01 (14.01 GMT), o femeie de 64 de ani din Midwest (SUA) a murit în timp ce folosea dispozitivul Sarco”, a anunţat The Last Resort, asociaţia care promovează dispozitivul, într-o declaraţie emisă după ce poliţia a anunţat arestările marţi.
Asociaţia a adăugat că această femeie „suferea de mulţi ani de o serie de probleme grave legate de o imunodeficienţă severă”.
„Parchetul din cantonul Schaffhausen a deschis proceduri penale împotriva mai multor persoane pentru incitare şi ajutor la sinucidere, iar mai multe persoane au fost reţinute”, a precizat poliţia din canton într-un comunicat. Conform textului, parchetul a fost informat luni de un cabinet de avocatură „că o sinucidere asistată cu ajutorul capsulei Sarco a avut loc într-o cabană forestieră din Merishausen în cursul după-amiezii”.
„Ca urmare, poliţia din Schaffhausen, inclusiv serviciul de medicină legală, şi procuratura cantonului Schaffhausen au intervenit la locul crimei”, explică comunicatul de presă, conform căruia „capsula sinucigaşă Sarco a fost confiscată şi (corpul) persoanei decedate a fost transportat (…) pentru autopsie”.
Fiona Stewart, avocat şi membru al consiliului consultativ al Last Resort, a declarat marţi că asociaţia „a acţionat întotdeauna pe baza avizului juridic al avocaţilor săi”. „Din 2021, aceştia au considerat întotdeauna că utilizarea Sarco în Elveţia a fost legală”, a declarat organizaţia în declaraţia sa.
Florian Willet, copreşedinte al Last Resort, „a fost singura persoană prezentă la momentul decesului” şi a descris moartea americancei ca fiind „paşnică, rapidă şi demnă”, potrivit comunicatului de presă, care precizează că evenimentele au avut loc „sub copaci”, într-o zonă forestieră privată.
Capsula a fost inventată de australianul Philip Nitschke, un fost medic cunoscut pentru poziţia sa controversată privind sfârşitul vieţii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank