Controversatul șef de la Protecția Consumatorilor, desemnat candidatul PSD la Primăria Constanța. La Consiliul Județean, PSD merge cu un chirurg / Cine sunt Horia Constantinescu și Cătălin Grasa
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a fost desemnat de PSD candidat la Primăria Constanța, iar medicul Cătălin Grasa pentru președinția Consiliului Județean Constanța, au declarat pentru G4Media surse din partid.
Consiliul Politic Național al PSD s-a reunit, miercuri, pentru desemnarea candidaților. La momentul publicării articolului, ședința era în desfășurare.
Cătălin Grasa (58 de ani) este medic primar chirurg, a fost directorul Spitalului Județean Constanța în urmă cu mai bine de 10 ani, iar ulterior a făcut parte din echipa de conducere a Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, conform ziuaconstanta.ro. Grasa a fost și senator al Universității ”Ovidius” Constanța. Grasa este și doctor în ştiinţe medicale. Grasa, candidatul PSD pentru conducerea CJC, este un personaj cvasi-anonim la nivel de județ.
Horia Constantinescu (50 de ani) este șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, controversat și contestat de organizațiile patronale, giganții fast-food, corporații și marile lanțuri de magazine din România, prin prisma controalelor pe care le face, erijându-se în susținătorul producătorilor și oamenilor de afaceri locali. Unul dintre businessurile pe care le-a promovat printr-un mesaj pe Facebook în octombrie 2023 este Ferma Dacilor, care a ars două luni mai târziu, în urma unui incendiu:
- ”Ferma Dacilor, idee românească, produse românești, peisaje unice și oameni minunați. Pentru idiocrați și hateri: acolo unde efortul, calitatea, ambiția și rezultatele merită promovate, o voi face, indiferent de discuțiile de doi lei, lansate în spațiul public”, transmitea Constantinescu în octombrie, iar ulterior incendiului a declarat că a promovat produsele culinare și nu spațiul de cazare. Detalii, aici.
Într-un interviu acordat pentru Info Sud-Est în august 2017, Horia Constantinescu a vorbit pe larg despre viața sa, creionând portretul unui personaj controversat, un afacerist de succes provenit dintr-o familie cu rădăcini puternic ancorate în structurile comuniste.
Horia Constantinescu este nepotul lui Miron Constantinescu, istoric și sociolog marxist care a contribuit la instaurarea comunismului în România, fost președinte al Marii Adunări Naționale. Miron Constantinescu este cel care a încercat să-l răstoarne pe Gheorghe Gheorghiu Dej, în 1956, după ce Hrușciov a denunțat staliniștii. Portretul integral al lui Horia Constantinescu, noul șef ANPC, aici.
Totodată, șeful ANPC este nașul de cununie al lui Andrei Năstase și, la rândul său, Andrei Năstase a botezat unul dintre copiii lui Constantinescu. În episodul ”bodyguarzilor” care au venit să îl apere pe Liviu Dragnea la ÎCCJ, în octombrie 2017, Horia Constantinescu a declarat că este prieten cu doi dintre bărbații care l-au apărat pe fostul șef PSD și că aceștia au fost judecați incorect doar după aspectul fizic. Vezi detalii aici.
Constantinescu are mai multe afaceri în Parcul Herăstrău și a fost luat în vizor de mai multe ori de Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, în administrarea căruia intră Parcul Herăstrău. Aceasta anunța în octombrie 2023 că a suspendat din cauza gălăgiei activitatea a două cluburi care plătesc ”chirie mii de euro către o firmă fondată de șeful Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, și administrată de soția acestuia”. Detalii, aici.
În martie 2024, cea mai mare organizație patronală din România, Concordia, care reunește organizații din 16 sectoare economice, a criticat dur comportamentul inspectorilor ANPC, spunând că instituția condusă de Constantinescu ”defăimează companiile private”:
- ”Cer volume imense și nejustificate de documente doar pentru a pune presiune pe agenții economici, interpretează excesiv norme legale și adoptă o atitudine ostilă, nu una de colaborare și prevenție de exemplu când decide să facă public numele unor operatori economici sau să publice poze lipsite de context”, a transmis Concordia. Detalii, aici.
În octombrie 2022, operatorul aerian Blue Air a depus o plângere penală împotriva lui Horia Constantinescu, pe care îl acuza că „a urmărit producerea unor daune materiale extrem de mari” companiei, prin „afirmaţii false”. Detalii, aici.
Horia Constantinescu s-a făcut remarcat și când le-a cerut angajatelor să nu mai poarte bluze cu decolteu, bijuterii și machiaj strident, iar fustele trebuiau să ajungă la genunchi. Bărbații nu aveau voie cu plete, pantaloni scurți și alte accesorii în afară de verighetă. Detalii, aici.
Miza din spatele numirilor
Inițial, conducerea centrală a PSD a susținut tandemul format din fostul primar al Constanței Decebal Făgădău (pentru Primăria Constanța) și șeful ANPC Horia Constantinescu (pentru Consiliul Județean), conform surselor G4Media și Info Sud-Est din rândul social-democraților.
Ciolacu nu a acceptat varianta propusă de șefii organizației PSD Constanța, Felix Stroe (județ) și Ion Dumitrache (municipiu), care ar fi presupus candidatura lui Costin Răsăuțeanu (unul din foștii viceprimari ai lui Decebal Făgădău) la Primăria Constanța și Felix Stroe la Consiliul Județean.
Horia Constantinescu, șeful Protecției Consumatorului, a confirmat, în urmă cu două luni, pentru G4Media și Info Sud-Est că a existat o discuție cu structurile de conducere din PSD despre o posibilă candidatură în tandem, în formula Făgădău-primărie și Constantinescu-CJ, care ar fi pornit chiar de la cei doi.
Constantinescu a declarat pentru G4Media și ISE că s-a întâlnit cu Decebal Făgădău într-o sâmbătă, la cafea, ocazie cu care s-au împăcat și au decis să lase deoparte ruptura dintre cei doi din 2020 și să propună conducerii centrale a PSD să fie măsurați în tandem, pentru că organizația locală nu a făcut-o.
- ”Le-am propus celor de la PSD Constanța sistemul american de alegere a candidaților noștri, să punem corturi în tot orașul și oamenii să vină să voteze pe cine consideră ei că sunt potriviți să reprezinte PSD. Nu au vrut. Acum văd că suntem măsurați în sondajele altora, dar numai la noi, la PSD, nu. De ce? Că nu ai cum să spui că nu avem notorietate, probabil avem cea mai mare notorietate. În schimb, pe Costin Răsăuțean l-au scos din joben, ca într-un film demn de Zmeura de Aur, și cu el pot câștiga maximum experiență, atât (…). Așa că am lăsat neînțelegerile din trecut pe care le-am avut cu Decebal și am zis să ne împăcăm pentru orașul ăsta, care e orfan. Constanța e orfană de patru ani, e momentul să fie tratată din nou părintește (…) Noi am venit cu propunerea la structurile de conducere din București să ne măsoare în sondaje și le-am anunțat intenția că vrem să mergem în tandem, pentru că scopul este să câștigăm alegerile la Constanța, atât. Noi separăm funcțiile politice de cele administrative”, a declarat Horia Constantinescu pentru G4Media și ISE.
Însă conducerea locală a PSD, în special Ion Dumitrache (șef la municipiu), a refuzat vehement ideea ca Decebal Făgădău să se întoarcă în partid și să fie candidatul PSD, de teamă că după alegeri Dumitrache ar putea pierde conducerea organizației locale în favoarea lui Făgădău, conform surselor G4Media/ISE.
Astfel că cei doi lideri locali ai PSD au insistat în fața conducerii centrale pentru o altă formulă de tandem, fără să se ajungă la o decizie, astfel că la Constanța nu au fost anunțați candidații social-democraților după ședința de vinerea trecută a Biroului Politic PSD.
Ulterior a fost vehiculat pe surse numele lui Daniel Georgescu (primarul comunei Limanu, de care aparțin Vama Veche și 2 Mai) pentru Consiliul Județean Constanța și al lui Horia Constantinescu pentru primărie, iar abia mai apoi a apărut în discuții numele fostului șef al Spitalului Județean, Cătălin Grasa, conform surselor social-democrate consultate de G4Media și ISE.
Surse din PSD au declarat că Felix Stroe își dorește să fie senator PSD în continuare și să păstreze conducerea organizației locale, fapt pentru care ar fi fost de acord inclusiv cu nominalizarea lui Făgădău, dacă acest lucru îi garanta conducerea organizației județene în continuare. Cel care a avut însă cuvântul decisiv a fost Ion Dumitrache (pe care îl leagă de Stroe o relație de afaceri de peste 30 de ani) care a refuzat vehement nominalizarea lui Făgădău.
Context
Horia Constantinescu și Decebal Făgădău au fost rivali în campania alegerilor locale din 2020, iar șeful Protecției Consumatorilor a avut mai multe ieșiri publice dure la adresa fostului primar, ba chiar a amendat administrația în câteva rânduri din cauza unor nereguli constatate de instituție în spațiile publice, cum ar fi parcurile. O parte din procese au fost câștigate ulterior de primărie.
Candidatura lui Horia Constantinescu i-a îngreunat situația lui Făgădău pentru că vizau același electorat, iar fostul primar a pierdut alegerile la câteva mii de voturi, exact cele obținute de Constantinescu din postura de candidat independent. Ulterior alegerilor, Horia Constantinescu a fost cooptat în echipa lui Vergil Chițac, actualul primar PNL, care l-a îndepărtat după aproximativ doi ani.
În 2020, Făgădău a candidat la Primăria Constanța în tandem cu Felix Stroe la Consiliul Județean, care a pierdut de asemenea alegerile în favoarea candidatului PNL. Felix Stroe și Ion Dumitrache, care conduce organizația municipală a PSD, fac afaceri împreună de peste 30 de ani și nu sunt în grațiile lui Sorin Grindeanu. Felix Stroe are o relație solidă însă, de zeci de ani, cu Marcel Ciolacu, ambii venind din Buzău.
Decebal Făgădău și-a dat demisia de la conducerea PSD și din partid între alegerile locale și cele parlamentare 2020, după ce a fost inculpat de DNA pentru abuz în serviciu. Decebal Făgădău a mai fost inculpat și într-un alt dosar ulterior, tot pentru abuz în serviciu. În prezent, în primul dosar a fost achitat în primă instanță, iar în al doilea dosar a fost achitat pe prescripție, în urma deciziei CCR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii