Controverse după ce Romsilva a intrat în Parcul IOR și a marcat copaci uscați ce pot fi propuși pentru tăiere, în baza unui contract semnat cu o firmă care a închiriat un teren în zona retrocedată
Regia Națională a Pădurilor Romsilva a evaluat copaci în zona retrocedată a Parcului IOR și a marcat doi arbori cu semnul distinctiv că pot fi propuși pentru tăiere. Legalitatea intervenției instituției statului care se ocupă de păduri și nu de arborii din București a fost pusă la îndoială de cetățenii care urmăresc integritatea parcului. Deși în Parcul IOR există un post fix al Poliției locale Sector 3, precum și camere video, locuitorii au cerut, vineri, 19 iulie, și prezența polițiștilor locali din subordinea Primăriei Capitalei, dar și a agenților de la Poliția națională, pentru mai multă siguranță.
Astfel, alertată de locuitori, Poliția Locală a Municipiului București a aflat că există un contract de prestări servicii asumat și semnat de Romsilva cu o societate ce a închiriat de la proprietarii zonei o bucată de teren pe care aceștia vor să construiască o terasă. Potrivit documentului solicitat administratorului societății comerciale de către polițiștii locali, și studiat de G4Media, cei doi copaci au fost marcați de angajații Direcției Silvice Ilfov, prin Ocolul Silvic București, în baza unui „contract de prestări servicii silvice – altele decât paza fondului forestier”.
Extras din contractul Romsilva cu societatea comercială ce a închiriat terenul de la proprietarii zonei retrocedate din parcul IOR:
La cererea G4Media, comisarul general al Gărzii naționale de mediu, Andrei Corlan, a comentat prezența Romsilva într-un parc al Bucureștiului, fie și pe o zonă retrocedată care nu are însă statut de teren construibil. Conform acestuia, marcarea copacilor poate fi făcută de Romsilva în baza unui contract, însă tăierea propriu-zisă nu este legală până la emiterea unui aviz de defrișare. Totodată, tăierea copacilor nu o face Regia Națională a Pădurilor. Legal, copacii nu pot fi defrișați fără un aviz de la Direcția de mediu a Primăriei Municipiului București, aflată în subordinea primarului Nicușor Dan.
„Romsilva poate emite, în baza acelui contract, un proces verbal, iar în urma unui proces de evaluare se fundamentează o eventuală solicitare de aviz de defrișare și, respectiv, de exploatare forestieră”, a precizat Corlan. Comisarul general a afirmat că a trimis o echipă de control pentru a lua în evidență acei pomi marcați de Romsilva și de a face verificări din punct de vedere a protecției mediului. „Noi am mai fost în control și am mai aplicat sancțiuni la acea societate care a închiriat terenul, o să verificăm și acum, pentru că nu știm ce o să facă după evaluarea copacilor”, a mai spus Corlan.
Amintim că valoarea amenzilor pentru tăierea unui copac în București este derizorie, între 50-100 de lei, și ca face situații de defrișări să se repete. O hotărâre a CGMB prin care sunt mărite amenzile de la 100 la 5.000 de lei este așteptată de aproape un an în București.
Doar în Parcul IOR, în zona retrocedată s-au petrecut zeci de tăieri ilegale și au avut loc incendii, ultimul fiind săptămâna trecută. Lipsa copacilor de pe terenurile private înlesnește proprietarilor obținerea dreptului de a construi. Un caz similiar a avut loc de curând tot în Sectorul 3, unde indivizi cu drujbe, care nu și-au ascuns identitatea, au venit și au tăiat ilegal 13 copaci de pe un teren privat, deși nu aveau aviz de mediu pentru defrișare.
Anul trecut, în octombrie, proprietarii celor 12 hectare retrocedate în Parcul IOR au fost amendați de Primăria Capitalei, prin Poliția Locală, cu 35 milioane de euro pentru diminuarea spațiului verde. Amenda a fost dată pentru că pe o suprafață de 9.000 mp din spațiul verde au fost scoși arborii și iarba și zona a fost nivelată. Aceasta nu a fost deocamdată plătită pentru că proprietarii au contestat-o în instanță.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu