Controverse în Italia pe tema legii care îi obligă pe cei care utilizează scutere electrice să poarte cască
O nouă lege care impune purtarea de cască de protecţie în timpul deplasării cu scuterele electrice a provocat controverse în Italia, după ce la finalul săptămânii trecute au început să fie aplicate şi primele amenzi, transmite agenția de știri DPA.
Oricine este prins că se deplasează cu un scuter electric fără a purta cască de protecţie trebuie să plătească o amendă de 50 de euro. Mulţi dintre cei amendaţi, în special turişti străini, s-au plâns că nu au fost informaţi de adoptarea legii, iar companiile care se ocupă cu închirierea de scutere electrice se tem că modelul lor de afaceri va avea de suferit.
Obligativitatea purtării căştii este una dintre măsurile prin care Guvernul condus de premierul Giorgia Meloni vrea să reducă cele aproximativ 3.000 de decese în trafic înregistrate în fiecare an în Italia.
A fost majorată şi amenda pentru cei care sunt prinşi că utilizează un telefon mobil în timp ce conduc, până la minimum 250 de euro, transmite Agerpres.
De asemenea, scuterele electrice, care sunt frecvente în special în destinaţiile turistice, trebuie de acum încolo să aibă şi plăcuţă de înmatriculare. Anterior, purtarea căştii era obligatorie numai pentru minori.
Pe parcursul weekend-ului, poliţia a oprit mulţi conductori de scutere electrice care nu purtau cască de protecţie în marile oraşe din Italia, rezultatul fiind discuţii îndelungate între poliţie şi contravenienţi.
Alianţa pentru mobilitate sustenabilă din Italia, care aduce laolaltă consumatori şi companii, a descris situaţia drept un „haos total”.
Unele companii care se ocupă cu închirierea de scutere electrice au declarat că le este imposibil să îşi echipeze scutere cu căşti, un operator întrebându-se: „unde anume ar trebui ataşate căştile”?
În Italia sunt peste 500.000 de scutere electrice iar anul trecut 21 de persoane au decedat în accidente care au implicat scutere electrice. Ministrul italian al Transporturilor, Matteo Salvini, susţine că noile reglementări sunt o modalitate pentru a combate „jungla de pe drumuri”.
În alte ţări, scuterele electrice sunt un motiv de nemulţumiri, atunci când utilizatorii se deplasează imprudent pe trotuar sau nu parchează scutere în mod corect.
În Marea Britanie şi Ţările de Jos, scuterele electrice sunt complet interzise iar închirierea de scutere este interzisă în Paris şi Madrid.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.