Conturi false pe rețelele de socializare folosite pentru a răspândi dezinformări după explozia de la spitalul din Gaza
Există încă multe întrebări fără răspuns cu privire la explozia de marți, de la spitalul din Gaza, atribuită de lumea arabă Israelului. Euronews face o retrospectivă a celor mai virale afirmații false și a celor mai înșelătoare clipuri care au circulat online, în contextul în care dezinformarea cu privire la responsabilii pentru tragedie a inundat rețelele de socializare.
Explozia a zguduit Spitalul Baptist al-Ahli din orașul Gaza, ucigând sute de civili, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Numărul exact al morților rămâne neclar și neverificat. Niciuna dintre părți nu a revendicat responsabilitatea. Oficialii din Gaza au declarat că a fost cauzată de un atac aerian israelian, în timp ce Israelul a dat vina pe o rachetă lansată greșit de Jihadul Islamic Palestinian, un alt grup militant local puternic. Până vineri dimineață, încă nu este clar de unde a venit racheta.
Pe rețelele de socializare, confuzia a urmat, deoarece conturi false care se dau drept jurnaliști și oficiali guvernamentali au început să apară pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.
Fals jurnalist Al-Jazeera
Un mesaj postat pe Twitter de o așa-zisă jurnalistă pe nume Farida Khan, care pretinde că lucrează pentru rețeaua de televiziune Al-Jazeera, a afirmat, într-o postare acum ștearsă, că a fost martoră la o rachetă Hamas care a lovit spitalul. Doar că nu Farida Khan lucrează pentru Al-Jazeera. Postul de televiziune a emis o declarație în care spune că acest cont pretinde în mod fals că este afiliat, dar nu are nicio legătură cu Al-Jazeera, cu opiniile sale sau cu conținutul său.
După cum au subliniat mai mulți utilizatori de social media, contul a fost creat în septembrie 2023 și până atunci postase despre politica indiană și cricket înainte de a începe brusc să posteze despre Gaza.
Un cont copiat al FDI stârnește confuzie online
Un alt cont fals care a provocat multă confuzie este cel care se dă drept Forțele de Apărare Israeliene (IDF). Tweetul viral în limba arabă a revendicat în mod grosolan responsabilitatea pentru explozie. Mesajul suna astfel: „Din cauza lipsei de echipamente și de personal, am decis să bombardăm spitalul pentru a le oferi o moarte prin eutanasie”. Deși este greu de imaginat că un cont oficial ar fi folosit un astfel de limbaj, postarea a fost distribuită masiv.
Cu toate acestea, un jurnalist de la BBC a observat că fotografia de profil folosită pe X nu corespundea cu logo-ul oficial al IDF. Singura pagină de socializare în limba arabă administrată de armata israeliană este cea a lui Avichay Adraee, un ofițer israelian responsabil cu comunicarea în limba arabă.
Avichay Adraee a postat pe Telegram spunând următoarele „Nu am publicat nicio declarație sau comentariu cu privire la spitalul din Gaza. Toate informațiile care circulă în numele meu provin din mass-media Hamas și sunt complet false”.
Mai multe videoclipuri învechite s-au răspândit pentru a arunca vina asupra exploziei
Susținătorii online ai Israelului au distribuit înregistrări video crezând că este o dovadă că o rachetă eșuată din Gaza s-a prăbușit în spital. Dar, după cum a subliniat un alt jurnalist BBC, acest videoclip este de fapt din 2022, deci nu are nicio legătură cu explozia care a avut loc marți în Gaza.
Miercuri, IDF a publicat o înregistrare a ceea ce spune că este o conversație interceptată între doi militanți Hamas care recunosc că spitalul a fost lovit de un proiectil lansat de Jihadul Islamic Palestinian. Cu toate acestea, nu este posibil să se verifice independent această afirmație. Într-o declarație, Jihadul Islamic Palestinian a negat orice implicare și a dat vina pe Israel pentru explozie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank