COP26: Activiștii de mediu și politicienii au salutat cu prudență o declarație comună neașteptată a SUA și China, care au promis stimularea cooperării în domeniul shimbărilor climatice
Uniunea Europeană și ONU au descris această evoluție ca fiind încurajatoare și un pas important, dar Greenpeace a spus că ambele țări trebuie să demonstreze un angajament mai puternic.
China și Statele Unite sunt cei mai mari emițători de dioxid de carbon din lume, urmați de întreaga Uniune Europeană. Cele două țări au promis că vor lucra împreună pentru a atinge obiectivul de creștere a temperaturii medii față de epoca preindustrială cu 1,5 C stabilit în Acordul de la Paris din 2015.
Oamenii de știință spun că limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 C va ajuta omenirea să evite cele mai grave efecte asupra climei
Anunțul celor doi rivali la nivel mondial a fost făcut miercuri la summit-ul COP26 de la Glasgow, care se încheie oficial vineri.
Președintele SUA Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping sunt acum așteptați să țină o întâlnire virtuală pe această temă săptămâna viitoare.
Potrivit reprezentantului Chinei pentru schimbările climatice, anunțul a fost convenit în urma a aproximativ 30 de întâlniri în ultimele 10 luni.
Reacția la acordul surpriză a fost în mare măsură pozitivă, dar experții și activiștii au avertizat că acum trebuie luate măsuri concrete pentru a susține promisiunile.
Genevieve Maricle, directorul de acțiuni pentru politicile climatice din SUA la grupul de presiune WWF, a declarat că anunțul oferă “nouă speranță” că limita de 1,5C ar putea fi atinsă.
Dar ea a adăugat că “trebuie să avem claritate și cu privire la ceea ce este încă necesar dacă cele două țări vor realiza reducerile de emisii necesare în următorii nouă ani”.
Directorul executiv al Greenpeace International, Jennifer Morgan, a avertizat că China și SUA trebuie să demonstreze un angajament mai mare pentru atingerea obiectivelor climatice.
Fostul prim-ministru australian Kevin Rudd, care este președintele Societății Asia care lucrează la acordurile globale privind schimbările climatice, a declarat pentru BBC că acordul “nu a schimbat jocul”, ci a fost un mare pas înainte.
“Starea actuală a geopoliticii dintre China și Statele Unite este îngrozitoare, așa că faptul că s-a putut obține acest acord între Washington și Beijing chiar acum este important”, a spus el.
BBC
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu