G4Media.ro

COP26: Ce este conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow și…

COP26: Ce este conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow și de ce este importantă?

Summit-ul de la Glasgow în Scoția se desfășoară între 31 octombrie și 12 noiembrie, sub președinția Marii Britanii și ar putea aduce schimbări majore viața de zi cu zi a oamenilor de pe întreaga planetă.

COP este acronimul de “Conference of Parts – Conferința Părților”, se desfășoară anual din 1995 sub egida ONU și anul acesta a ajuns la ediția cu numărul 26.

Planeta se încălzește din cauza emisiilor de combustibili fosili cauzate de oameni. Evenimentele meteorologice extreme legate de schimbările climatice – inclusiv valuri de căldură, inundații și incendii de pădure – se intensifică. Ultimul deceniu a fost cel mai cald din istorie, iar guvernele sunt de acord că este nevoie de acțiuni colective urgente.

Pentru această conferință, 200 de țări sunt solicitate să își prezinte planurile de reducere a emisiilor până în 2030.

Obiective și mijloace

Toate statele au convenit în 2015 la COP21 Paris să facă schimbări pentru a menține încălzirea globală “cu mult sub” 2 C peste nivelurile preindustriale – și să încerce să țintească 1,5 C – astfel încât să poată fi evitată o catastrofă climatică.

Acesta este ceea ce este cunoscut sub numele de Acordul de la Paris și înseamnă că țările trebuie să continue să facă reduceri mai mari de emisii de carbon până la zero net în 2050.

Ce se va decide la COP26?

Majoritatea țărilor își vor prezenta planurile de reducere a emisiilor înainte de începerea summit-ului, dar pe parcursul celor două săptămâni sunt posibile, chiar probabile noi anunțuri.

  • Trecerea mai rapidă la automobile electrice
  • Accelerarea eliminării treptate a energiei pe cărbune
  • Reducerea tăierilor de copaci
  • Protejarea mai multor oameni de impactul schimbărilor climatice, cum ar fi finanțarea sistemelor de apărare de coastă împotriva ridicării nivelului oceanelor.

Participanți și absenți

Aproape 25.000 de persoane sunt așteptate la Glasgow, inclusiv lideri mondiali, negociatori și jurnaliști. Cele mai notabile absențe sunt liderul Chinei (cel mai mare poluator mondial) Xi Jinping și cel al Rusiei, Vladimir Putin. Alți lideri absenți voi fi cei ai Braziliei, Japoniei, Mexicului și Iranului.

Zeci de mii de activiști și multe companii vor fi, de asemenea, acolo pentru a organiza evenimente, a face lobby – și a organiza proteste. Extinction Rebellion, de exemplu, solicită încetarea imediată a utilizării combustibililor fosili.

La sfârșitul conferinței, se așteaptă o formă de declarație, iar fiecare țară va fi obligată să se înscrie și ar putea include angajamente specifice.

De asemenea, un subiect important ce va fi discutat este compensarea țărilor în curs de dezvoltare afectate de schimbările climatice.

În 2009, țările bogate au promis 100 de miliarde de dolari pe an pentru a ajuta națiunile mai sărace până în 2020. Cu toate acestea, acest obiectiv încă nu a fost îndeplinit și ar putea fi amânat până în 2023.

Angajamentele Chinei la COP26 vor fi, de asemenea, foarte importante. Acum este cel mai mare poluator din lume și are investiții în centrale pe cărbune din întreaga lume.

Efectul viitor asupra oamenilor

Unele angajamente luate la Glasgow ar putea afecta direct viața de zi cu zi a locuitorilor planetei. De exemplu, s-ar putea schimba pentru cei care conduc mașini pe benzină, cei care conduc o mașină pe benzină, cei care-și încălzesc casa cu gaze naturale sau cei care călătoresc cu avionul.

În calitate de națiune gazdă, Regatul Unit va dori probabil ca toate țările să susțină o declarație fermă în care să se angajeze din nou la zero emisii nete până în 2050 – precum și reduceri mari până în 2030.

UK va dori, de asemenea, angajamente specifice privind eliminarea combustibilului cărbune, mașinilor pe benzină și protejarea naturii.

Țările în curs de dezvoltare vor dori un pachet financiar semnificativ în următorii cinci ani, care să le ajute să se adapteze la creșterea temperaturilor.

sursa: BBC

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Nu este importanta, e doar numarul 26 din seria ‘Fa-te ca lucrezi Dorele’.
    Vor discuta discutii, vor da un comunicat sforaitor cu noi angajamente si productii la hectar din care nu vor pune in practica nici jumatate. Asta in timp ce China, Rusia, Brazilia, tarile arabe nici nu se mai streseaza sa mimeze ca ii intereseaza.
    Aia baga carbuni si petrol cat cuprinde.

  2. Calitatea comentatorilor g4.
    Daca era despre Ciuca,Catu,Ciolos,Iohannis…..
    Aveam deja o suta de comentarii.
    Cu mintea limpede e mai greu.

  3. Sper ca se vor axa pe masuri realiste si eficiente in reducerea carbonului si nu vor tranforma problema climatica in schema de marketing pentru masini electrice, asa cum face „green-deal-ul” franco-german.

  4. Priviti cum intreaga lume, inclusiv tarile bogate, esueaza complet in a se salva de la autodistrugere. Bani sunt, dar nu e vointa, fiindca niciun politruc nu-si asuma pic de raspundere.

  5. Mama Gaia apreciază eforturile, dar va fi mișcată mai degrabă de rezultate.

  6. Un nou episod din „Salvam planeta”, adancind in saracie tarile din lumea a 3-a si ingreunandu-le vietile oamenilor saraci in general

    • Corect. Si mulți omit faptul ca:

      Măsurile adoptate la nivel de UE
      vor genera impact pozitiv global,
      dar costurile mai ridicate (ale traiului in general) le vor suporta exclusiv locuitorii din UE: facturi mai ridicate la energie si gaz, costurile asociate atingerii obiectivelor din green deal, etc.

      Si chiar dacă UE se va trezi sa taxeze intr-un fel sau altul tranzacțiile comerciale cu țările mai puțin implicate in lupta împotriva incalzirii globale,
      este foarte probabil ca acei bani vor ajunge tot in proiecte de transformare care alimentează conturile celor bogați (multinaționale sau firme secu’, dar nu si expertiza &competența umană individuală de top). Sau vor dona pentru susținerea unor tari sărace din afara UE si a imigrantilor, nu a oamenilor simpli si familiilor lor care platesc taxe de generatii pe aici!

    • Trist e ca reduceri semnificative de emisii se pot face si cu gaze & energie nucleara. (sau mai bine spus, nici nu se pot atinge tintele de reduceri fara aceste surse). Si pe astea stim sa le producem si ieftin chiar si acum, spre deosebire de energia solara & eoliana. Dar „marile puteri” vor sa uitam de asta, si efectiv sa luptam cu emisiile de CO2 legati de maini si de picioare

      Pagubele produse de incapatanarea asta se pot masura concret si in pretul energiei care ne afecteaza pe toti, dar si in milioane de oameni care nu se mai pot ridica din saracie. Asta in timp ce „Gaia” e un construct ideologic, abstract dar da, a carei protejare este benefica, nu e asta de contestat.
      Doar ca renuntam cu usurinta la prima problema, pentru a o rezolva pe a 2-a, ceea ce e irational mai ales ca nu e nevoie de acest sacrificiu.

      O alta ironie e ca politicile acestea noi ecologiste sunt eminamente de stanga (ok, or fi „alti” oameni de stanga aici, da). Ori rezultatul lor va fi de accentuare a diferentelor dintre bogati si saraci

  7. Si cumva lipseste globe-trotterul nostru ? Asta eveniment nu discutii de dragul discutiilor .Poate va faceti mila si-l teleportati acolo cu „Camilla ” lui. Mai bifeaza o hexcursie .