G4Media.ro

Copacii ar putea reduce cu o treime mortalitatea cauzată de valurile de…

Sursa foto: Pexels

Copacii ar putea reduce cu o treime mortalitatea cauzată de valurile de căldură urbană (studiu)

Plantarea mai multor copaci în zonele urbane pentru a reduce temperaturile din timpul verii ar putea reduce cu o treime numărul deceselor legate direct de valurile de căldură, arată un studiu citat de Le Figaro.

Modelarea a arătat că, dacă acoperirea cu copaci a unui oraș ar putea crește la 30% din suprafața sa, față de media actuală de 14,9%, ar reduce temperaturile cu o medie de 0,4 grade Celsius în timpul valurilor de căldură din timpul verii, informează un studiu publicat în The Lancet. Din cele 6.700 de decese premature atribuite creșterii temperaturilor în 93 de orașe europene în 2015, rezultatele arată că o treime ar putea fi evitate.

„Acest studiu este primul care prezice, în contextul încălzirii globale în orașe, numărul de decese premature care ar putea fi prevenite prin acoperirea suplimentară cu copaci”, a declarat autorul principal Tamar Iungman, cercetător la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona.

Insule de căldură

Temperaturile din orașe sunt mai ridicate decât cele din suburbiile sau zonele rurale din jur, din cauza insulelor de căldură. Această diferență de temperatură se datorează, în principal, îndepărtării vegetației, căldurii de la sistemele de aer condiționat, precum și asfalt și materiale de construcție de culoare închisă care absorb și rețin căldura.

„Știm deja că temperaturile ridicate din mediile urbane sunt asociate cu rezultate negative pentru sănătate, cum ar fi insuficiența cardiorespiratorie, creșterea numărului de internări în spital și decese premature”, a declarat Tamar Iungman într-un comunicat. „Scopul nostru este de a informa factorii de decizie și politici locale cu privire la beneficiile integrării strategice a infrastructurii verzi în planificarea urbană pentru a promova medii urbane mai durabile, rezistente și sănătoase.”

Ca urmare a încălzirii globale provocate de om, creșterea temperaturii în orașe va fi mai intensă, ceea ce face tot mai urgentă adaptarea orașelor pentru a îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate. Deja anul trecut, Europa a cunoscut cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată și al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată. La nivel mondial, valurile de căldură ating niveluri record, iar durata lor a crescut în ultimele decenii.

În prezent, frigul continuă să provoace mai multe decese în Europa decât căldura. Dar previziunile bazate pe emisiile actuale arată că, în decurs de un deceniu, bolile și decesele cauzate de căldură vor reprezenta o povară mai mare pentru serviciile de sănătate.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Adica mai putin asfalt! DAr asta deja se stie!

    • Mai putin asfalt, mai multe parcuri, mai putina defrisare de padure si mai multe zone plantate cu copaci.
      Parcari cu copaci,
      Strazi cu copaci,
      Ingrijite regandite gradina botanica, parcurile sa devina atractie turistica
      Cartierele noi sa fie aprobate numai dupa ce planurile sunt complete cu zona verde in procentul stabilit de lege
      Sa fie interzisa construirea in zonele impadurite
      Arhitectii peisagisti, biologii sa formeze un grup activ de specialisti obligatoriu in primarii
      Tot ce se taie sa fie inlocuit prin noi plantari

      Mda, ganduri de nespecialist, dar de mult se vorbeste despre agroforestry (separarea terenurilor agricole de parcele de paduri) de ce nu sa vorbim de cityforestry?
      Sunt pana si proiecte EU pe agroforestry.
      Cautati pe www.

  2. Cele de sus scrise cu gandul la vara prea fierbinte din anul trecut, care probabil o sa se repete, la seceta, la constructiile noi fie total desertice sau in mijlocul padurii. La defrisari si …. RomSilva care nu vrea sa aiba grija de paduri. Adica exact de ceea ce nu au nevoie Bucurestiul si probabil alte orase ale Romaniei.
    In plus, scoala si cercetarea in Romania trebuie sa educe in acest sens, sunt subiecte actuale in cercetare. Nu lasati totul pe mana politicienilor carora numai de calitatea vietii oamenilor nu le pasa si va pacalesc de Craciun cu luminite si vara cu ghivece cu panselute. (exista verzi in Ro??)