Copacii de pe spațiul verde din zona retrocedată a Parcul IOR, tăiați ilegal. Expert silvic, după intrarea în vigoare a noului Cod Silvic: Trebuie să li se deschidă dosare penale
Tăierile ilegale de arbori în zona retrocedată a Parcului IOR din București nu au fost oprite după data de 9 ianuarie când noul Cod Silvic a intrat în vigoare. În ultima jumătate de an, tăierile ilegale făcute de administratorul terenului au dus la distrugerea aproape completă a spațiului verde a Parcului IOR din zona retrocedată. O imagine a dezastrului de mediu din mijlocul Bucureștiului a fost postată pe rețelele sociale.
În ultimele luni, oamenii care apără Parcul IOR până la rezolvarea în justiție a situației juridice a terenului au documentat zilnic tăierile ilegale, făcute abuziv, fără aviz de mediu, și au sunat constat la numărul de urgență 112 cerând inclusiv măsuri complementare de confiscare a drujbelor. În imaginile filmate, polițiștii au aplicat doar sancțiuni de contravenție locale, care prevăd suma modică de 25 lei/copac, iar distrugerile au continuat.
Noua legislație din Codul Silvic, adoptată la finalul anului trecut și intrată în vigoare în ianuarie 2025, schimbă complet încadrarea juridică a tăierilor ilegale de pe spațiile verzi din orașe, retrocedate sau nu. Tăierile ilegale de arbori au devenit infracțiune și se pedepsesc cu închisoare. Legea ce a intrat în vigoare recent prevede (la art 140) că orice tăiere de arbori, distrugere sau degradare fără drept a vegetației forestiere de pe spațiile verzi se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Comunitatea „Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure” a inventariat toată legislația care apără spațiile verzi AICI.
Ce spune expertul care a lucrat la elaborarea noului Cod Silvic
Conform Laurei Bouriaud, expertul în domeniul guvernanței forestiere și dreptului mediului care a condus echipa de experți din cadrul Universitatea Suceava pentru elaborarea Codului silvic, tăierea arborilor fără permisiune din parcul IOR poate fi considerată infracțiune de distrugere, iar autoritățile trebuie să aplice măsuri corespunzătoare. Chiar dacă există incertitudine cu privire la statutul terenului retrocedat, în opinia expertului silvic, autoritățile trebuie să-și facă datoria de a deschide dosare penale.
„Este vorba de nepăsarea autorităților. Fiecare arbore distrus înseamnă o pierdere ireparabilă de servicii ecosistemice, iar autoritățile nu realizează gravitatea acestui act, mai ales în contextul schimbărilor climatice,” a declarat Laura Bouriaud, expert în guvernanța forestieră.
În această zonă, în care există un potențial de conflict între cei care protejează parcul și cei care doresc să taie arborii, se impune o reacție rapidă din partea autorităților, spune ea. Poliția și Garda Forestieră au fost sesizate de numeroase ori, însă interpretarea și aplicarea Codului Silvic continuă să fie o problemă. „Autoritățile nu aplică legea cum ar trebui și aceasta duce la perpetuarea tăierilor ilegale,” a adăugat Bouriaud.
„Dacă Garda forestieră și Poliția ar aplica sancțiuni și ar deschide dosare penale, oamenii ar fi descurajați, dar atâta timp cât nu se întâmplă nimic, ei vin la tăiat. În plus ar trebui întrebați cei care taie, au protecția muncii, au firmă, le-a dat cineva voie să doboare arbori, fără un minim de măsuri de securitate”, a afirmat ea.
Între timp, persoanele care fac acțiuni civice de apărare a spațiului verde din zona retrocedată a Parcului IOR au lansat o invitație pe rețelele sociale pentru o adunare sâmbătă dimineața, la ora 10.00, la Biserica Maramureșeană din Parcul IOR care a rămas fără copacii care o împrejmuiau.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii