Copiii și orașele care îi cresc – Cum pot învăța elevii de clasele pregătitoare, I și a II-a să-și descopere cartierul, istoria locului și să-i respecte pe ceilalți, prin kiturile „Am grijă de orașul meu”
Cum învață un copil să-și dezvolte simțul de apartenență la oraș, să se comporte atunci când iese afară, să-și descopere cartierul și istoria locului în care s-a născut? Zeci de învățătoare din București au primit gratuit, pentru elevii lor de clasa pregătitoare, clasa I sau clasa a II-a un kit cu informații, activități și sugestii de “cucerit” cartierul împreună cu cei mici, toate realizate de grupul de părinți care a constituit grupul civic Grow Up Romania. Contactată de Edupedu.ro, Dana Ostacie, fondatoare a grupului, a povestit că învățătoarele folosesc kitul cu copiii fie la orele de dezvoltare personală, fie în Săptămânile Altfel și Verde, ca ajutor pentru a crea bazele educației civice, care formal începe a fi predată în clasa a III-a.
“Am pornit aici de la simțul de apartenență la oraș, dorința aceasta ca ei să-și cunoască comunitatea, cartierul, orașul, să nu fie izolați în drumul acasă-școală sau acasă și activități extracurriculare, să-i îndemnăm tot mai mult să se plimbe prin oraș, să meargă pe jos prin oraș, cu bicicletele, trotinetele, să învețe despre locurile istorice sau locurile de patrimoniu din oraș, să descopere lucruri interesante, să vină cu idei de cum ar putea îmbunătăți locurile în care se joacă, în care se plimbă. Și să îndrăznească să facă asta”, a declarat Dana Ostacie, pentru Edupedu.ro.
Aceasta a precizat că “educația civică își pune bazele încă de la vârstele cele mai mici. (…) Ne-am așezat la nivelul copiilor noștri, având toate copii exact în targetul acesta de vârsta de 4-10 ani pentru care am făcut kitul. Am încercat să creăm mesaje și activități pentru ei, ca să le spunem regulile de trai în comun, dar într-un mod jucăuș”.
În total, 1.500 de kituri au fost distribuite copiilor din București, în cadrul proiectului „Am grijă de orașul meu”, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Dana Ostracie, reprezentant Grow Up Romania: „Am încercat să creăm mesaje și activități pentru ei, ca să le spunem regulile de trai în comun, dar într-un mod jucăuș”.
„Ele sunt față-verso. Pe față este o poveste care conține un subiect: reguli de circulație, poluare, reciclare, grija față de mediu, de plantele și animalele din oraș, grija față de locurile de joacă și tot ce găsim în oraș, de bună purtare. Sunt destul de variate și ating foarte multe teme. Pe spate este o activitate care întărește efectiv subiectul lecției”, a povestit Dana Ostracie.
Citește articolul pe Edupedu.ro
Foto: Grow Up Romania
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank