G4Media.ro

Copil de 8 ani, atacat de urs într-un sat din Covasna/ Primarul:…

Sursa: covasnamedia.ro

Copil de 8 ani, atacat de urs într-un sat din Covasna/ Primarul: Din fericire nu e grav, dar să vă gândiţi că ursul a intrat în localitate aproape în mijlocul zilei şi a traversat toată comuna 

Un copil în vârstă de aproximativ 8 ani a fost atacat, marţi dimineaţa, de un urs pe o uliţă din localitatea Ghelinţa, judeţul Covasna, acesta fiind transportat la spital pentru investigaţii medicale.

Primarul comunei Ghelinţa, Ilyes Botond Janos, a declarat, pentru Agerpres, că, din fericire, copilul nu a fost rănit grav, însă incidentul ar fi putut avea un final dramatic.

„Din fericire nu e grav, dar să vă gândiţi că ursul a intrat în localitate aproape în mijlocul zilei şi a traversat toată comuna de la un capăt la altul, aproximativ 5 kilometri. A prins copilaşul pe o uliţă din mijlocul comunei. S-a întâmplat în jurul orei 10,00, copilul se juca pe drum, când a venit ursul şi l-a lovit. Copilul a ajuns la spital, s-a ales cu o lovitură şi cu o sperietură. (…) Vă daţi seama, a trecut pe lângă grădiniţă, şcoală, primărie, avem o grămadă de înregistrări în care se vede ursul, care nu e tocmai mic”, a declarat primarul.

Acesta a mai spus că a solicitat intervenţia Jandarmeriei pentru alungarea animalului.

„Am reuşit să îl alungăm, a intrat în pădure. Am chemat jandarmii, am cerut RO-ALERT pentru zonă, dar nu avem nimic în mâna noastră ca să ne apărăm. Aşteptăm să ne ajute jandarmii”, a mai spus Ilyes Botond Janos.

Luna trecută, doi bărbaţi din judeţul Covasna au ajuns la spital după ce au fost atacaţi de urşi, unul în localitatea Zagon, iar cel de-al doilea între staţiunea Şugaş Băi şi municipiul Sfântu Gheorghe.

Autorităţile covăsnene au tras în ultimii ani nenumărate semnale de alarmă cu privire la înmulţirea excesivă a urşilor, arătând că aceştia şi-au părăsit habitatul şi s-au apropiat de zonele locuite de oameni pentru a-şi găsi hrană, lucru care pune în pericol atât bunurile, cât şi vieţile oamenilor.

La finalul lunii trecute, în mai multe localităţi din judeţul Covasna, cât şi în Bucureşti şi alte zone din ţară au avut loc mitinguri în cadrul cărora participanţii au cerut Guvernului să ia măsuri urgente pentru gestionarea situaţiei urşilor.

Sursa Foto: covasnamedia.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Cum Dumnezeu urșii ăștia creează probleme și fac teroare numai în comune cu primari maghiari (Tușnad, acu’ ăstălalt, și asta doar pe g4 de azi)?… Și a devenit, brusc, acută problema doar după „întronizarea” UDMR-ului la Min. Mediului? Ce naiba au moldovenii că pe ei nu-i atacă? Mănâncă mai multă ceapă sau ce?

    • https://m.ziare.com/social/urs-gonit-focuri-arma-gospodarie-sfasiat-animale-1688924 In Neamț unde acum 1h citeam de alt atac tot ungurii sunt? Am impresia că v ați vândut neuronii pe băutură :))

    • Ong-isti de tipul Agent verde de Paris, WWF, Milvus, ca sa punrm si ongisti unguri in ecuatie, au intoxicat atat de mult spatiul public cu faze de genul Artur, habitatul natural, Fii de parte ursului ca hipsterii si toti epilatii de oras au devenit mari conservationisti, unii vorbesc de Directiva Habitate desi nu au avut curiozitatea sa o citeasca, vedeti in pana mea ce scrir la art. 17….statul membru trebuie sa faca o inventariere si sa pastreze populatia la limita de suportabilitate a habitatului….. Dar ce dracu sa mai faci acum, dupa ce 5 ani populatia de urs a crescut exponential, ….vanatoarea e cea mai la indemana, aduce bani grei in tara……tot echilibru a fost rupt de ministra tehnocrata Pasca Palmer, o manca in fofoloanca sa candideze la CBD si trebuia sa vina cu o mare realizare….pentru progresisti nu conteaza omul…..totul e PR….principiul subsidiaritatii din TFUE stiti ce inseamna?…..pentru novici, e ceva ca autonomia locala…..adica sa ne lase dracu cu directivele lor, transpunerea trebuie sa urmareasca interesul national, in cazul ursilor ar trebui sa primeze viata omului….

    • Mulți șovini am cunoscut,dar nici unul ca tine.Ești un nimand,un gunoi,o lichea.Du-te în altă țară nemernicule.

  2. dobitoc …

  3. Ecologiștii de carton uscat, care dezbat problema urșilor de la 300 km distanță de munte, la terasă in Herestrău cu o bere rece în si copilul lor safe la bloc, nu doresc să facă din loc in loc areale de hrănire a șobolanilor in sectorul lor, să se înmulțească și aceștia mai mult, așa cum fac cu urșii. Că îi afectează direct, spre deosebire de urșii de departe care atacă sau omoară copii altora.

    • @tibi,

      Va meritati soarta!!! Ati taiat padurile pana ce au ramas animalele salbatice fara hrana si sunt nevoite sa intre in localitati.
      Sa nu mai vorbesc de traficul cu pui de ursi ce se face la voi in secuime.
      Inghite in sec si asteapta sa fii mancat de urs!
      Karma is a bi_tch! Nu-i asa?

    • E clar ca pentru a rezolva problema in Harghita, trebuie impuscati ursii din toata tara…

    • Sunteți prea proști să vii se aprobe comentarii. Si vă murdăriți la gură cu fake news de genul că s au micșorat pădurile când din satelit se vede la propriu ca e invers. Buba democrației 🙁 Pacat că nu e ușor legal ca ursii înmulțiți să fie relocați in parcurile din marile orașe pline de hipsteri obosiți, aș trai o satisfacție.

    • Tibi draga, noi nu furam, voi furati!
      Hai arata o poza din satelit din 2021, pune un link.
      Uite, iti zic si cum sa faci, urci poza pe un site gen imgur si dai share la link.
      Fake news este propaganda ce o face g4 pentru iohanis si udmr.
      Si de traficul cu pui de ursi nu zici nimic? Tot fake news?
      Du-te rapid afara ca-ti haleste ursu spurii!!!
      Iti dau un exemplu, in mm au fost relocati peste 50 de ursi, nici un caz ca in secuime.
      Poate au prins ursii gustul de secui si acuma nu se mai satura. In cazul asta, votez ursu pentru presedinte!

    • @serket, dar nu știi să umbli cu internetul? Caută ma pe google statisticile, linkuri nu se aprobă. In 1990 aveam 6.371.000 ha padure, in 2015 6.861.000 iar acum in 2021 sunt in sistem 7.037.607 hectare păduri distribuite la ocolurile silvice. Deci gargară că urșii au habitatul micșorat, dar suntem conștienți că nu ai ce vorbi cu talibanii. Și nu mă mai fă ungur, că sunt român.

    • @tibi – Tibi draga, eu zic sa nu te incurci cu postacii ca nu merita sa le explici care sunt realitatile. Dar sa stii ca nu prea au legatura cu hipsterii postacii de genul bigg dick sau alalalt, mai degraba sunt in sfera hauristo-pesedista.

  4. Tu ai copil dickmo?

  5. Ghonion….ati taiat padurile…curat ghinion!

  6. Ba da, inclusiv in Prahova… doar ca ungurii traiesc cu iluzia ca politica e pentru a rezolva probleme, nu pentru a distruge (sa nu uitam ca toata situatia e datorata „guvernului” Ciolos)

  7. De ce ursii ataca doar in secuime si nu in alte zone? Sa inteleg ca doar in secuime se inmultesc ursii?
    Padurile taiate nu sunt poveste, sunt o realitate, sau poate in secuime voi traiti in alta realitate.
    Capete de lemn ce sunteti, ati distrus natura din jurul vostru si acuma cand natura se razbuna ursii sunt de vina.
    Va meritati soarta! Ati omorat ursoaice si ati vandut puii rusilor! Si dupa ce v-au prins si dat la tv tot nu recunoasteti.
    Natie de t_i_g_a_n_i !

  8. Pai daca chiar era atacat copilul ala, nu cred ca mai spuneati ca nu e grav. Daca vrea ursul sa te atace, nu mai apuci ziua de maine.

  9. Pai cum zicea primarele: Ne-am gandit. Cum procedam mai departe?
    Invitam vanatorii la macelarit de urs. Pretextele le gasiti voi, inlocuiti exploatarea salbatica a lemnului cu exploatarea salbatica a vanatului, mascand combinatia sub forma de grija fata de aproapele vostru.
    Sanchi! Hai sictir!

  10. Am cautat localitatea pe Google Maps. Localitatea Ghelinta se invecineaza cu o zona intainsa verde, neexploatata, o zona salbatica, rezervatia naturala Cheile Tisitei.
    Ce se vede din satelit este ca localitatea inainteaza in zona salbatica pe valea unui rau, Ghelinta. Se vad constructii – n-am sa ma pronunt ca ar fi noi si cam vile dar cred ca la un zoom am vazut si o piscina – probabil e ceva de vacanta.
    Cautati. E util si explica. Cand te asezi atat de aproape de salbaticie iti asumi niste riscuri si daca asta insemna ca nu lasi copilul pe strada asta sa fie ghinionul.

    Ce n-as da eu sa fiu vecin cu ursul dar sa traiesc in padure la aer curat si parfum de molid.

    Stiu caz real de destepti care dupa ce s-au asezat cu casele in padure au strans semnaturi ca, gata, trebuie omoati mistretii ca prea ne intalnim cu ei …

  11. Urmeaza stire cu atacul ursului de la sediul UDMR din Primaverii sau de la Ministerul Mediului :)))))))))

  12. Consecința defrisarii masive a padurilor este aceasta.Animalele caută hrana care este tot mai greu de găsit.De 20 de ani Holzindustrie din Sebeș toacă codrii patriei.

    • ia zi-ne tanti, concret, cate milioane de hecatare are Romania azi, cate avea in 2015 si cate avea pe vremea lui Ceausescu? Ca vad ca esti experta in domeniu si stii tu ca s-a redus habitatul ursului.. motiv pentru care in ultimii ani ursoaicele au 3-4 pui in loc de 1 maxim 2 cat aveau istoric vorbind.. am rugamintea sa imi dati cifra exacta a suprafetei impadurite, sa vedem si noi exact cat de masiv s-a defrisat si s-a redus habitatul

  13. toate-s vechi si noi sunt toate.
    trait-am în copilărie într-un sat de munte, înainte de 90.
    venea ursul şi atunci pe înserat. noi copiii îl şi aşteptam, cu frică dar tot atât de curioşi ca la pra vizită.
    aveam vreo 5-6 ani cand am vazut de-aproape
    un urs ce mi de părea imens. a trecut liniştit pe lânga mine. era interesat de un tufiş de zmeură.
    într-un an am auzit noi copiii zarvă mare în pădure. câini si împuşcături. în sat l-au adus pe o foaie de cort pe ursul „nostru”. părea că doarmea. liniştit.
    acum. e drept că imi este mult mai frică şi nu merg cu copiii mei mici pe cărarile de altădată. unii ursi s-au obişnuit cu oamenii, poți fluiera şi în loc sa te ocolească vin să te vadă. sa fim rezonabili şi să punem ordine in priorități. evident că viața omului este cea mai importantă, dar nu e cazul ca sa fie declansat un razboi „total” contra ursilor. recunosc.
    eu unul nu aş putea să împuşc un ursuleț, sau un urs lambda paşnic . şi pentru că de la acel episod din copilărie mi-a rămas înregistrată în minte secvența unui vânator care se lăuda cum l-au incercuit şi cum ursul i-a privit „ca un om care cerea îndurare”, cum răsufla obosit de haita de câini şi cum s-a oprit resemnat de soarta care-l aştepta.ca un om bătrân în fața unui pluton. de execuťie. moartea ursului. din pădurea neadormită.

  14. Daca ursii coboara pentru mancare, trebuie facut ceva si in privinta gunoiului menajer.
    Pe vremuri, oamenii nu-si depozitau gunoiul menajer in curte, sau la poarta, prin urmare ursii nu aveau la ce sa coboare.
    Acum, ne-am obisnuit sa ne tinem mancarea aruncata in pubela cate-o saptamana, lucru care ii face pe ursi sa coboare pentru ca le miroase.
    Putem schimba ceva si in legatura cu asta?